این روزها سوریه روند رو به آرامشی را تجربه می کند. پس از سال ها جنگ و خون ریزی در این کشور، سوریه آرام آرام به سمت امنیت پیش می رود. امنیت و آرامشی که به بهای خون جوانان ایرانی، سوری و لبنانی به دست آمد و امروز نیز همچون گذشته جمهوری اسلامی حامی اصلی […]

این روزها سوریه روند رو به آرامشی را تجربه می کند. پس از سال ها جنگ و خون ریزی در این کشور، سوریه آرام آرام به سمت امنیت پیش می رود. امنیت و آرامشی که به بهای خون جوانان ایرانی، سوری و لبنانی به دست آمد و امروز نیز همچون گذشته جمهوری اسلامی حامی اصلی دولت سوریه است و قرار است در بازسازی این کشور نیز ایفای نقش کند. بر همین اساس روز گذشته نشست مشترک نهایی‌سازی و تدوین موافقتنامه همکاری‌های اقتصادی راهبردی ایران و سوریه با حضور سامر الخلیل وزیر اقتصاد سوریه، غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی، احمد ترک آبادی سفیر ایران در سوریه و جمعی از فعالان اقتصادی ایرانی و سوری در اتاق ایران برگزار شد.

به گزارش «جمله» طرفین سوری و ایرانی یازده تفاهمنامه و برنامه اجرایی برای افزایش همکاری بین دمشق و تهران در زمینه‌های اقتصادی، علمی، فرهنگی، زیرساختی، خدمت، سرمایه‌گذاری و مسکن امضا کردند.
مهم‌ترین مسئله مربوط به همکاری اقتصادی راهبری طولانی مدت و یادداشت تفاهمنامه نشست‌های کمیته عالی فنی مشترک بود که عماد خمیس نخست وزیر سوریه و جهانگیری امضا کردند.
این تفاهمنامه شامل بسته‌ای از توافقها بین وزارت اقتصاد و تجارت خارجی سوریا با وزارت صنعت، معدت و تجارت ایران است که محمد سامر الخلیل وزیر اقتصاد سوریه و محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی ایران امضا کردند.
علی حمود وزیر حمل و نقل سوریه و اسلامی هم یادداشت تفاهم‌نامه‌ای بین راه آهن سوریه و راه آهن ایران امضا کردند.
توافقی نیز در زمینه مسکن به امضای سهیل عبداللطیف وزیر کار و مسکن سوریه و محمد اسلامی رسید.
طرفین توافقاتی درباره همکاری در زمینه ترویج برای سرمایه‌گذاری بین مرکز سرمایه‌گذاری سوریه و سازمان سرمایه‌گذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران حاصل کردند.
همچنین توافق هایی نیز در زمینه‌های ژئوماتیک و علوم جغرافیایی، همکاری سینمایی، مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، فرهنگی، پرورشی به ویژه آموزش قبل از دانشگاه بین طرفین سوری و ایرانی صورت گرفت.
در این نشست، افق‌های همکاری آینده بین ایران و سوریه در زمینه‌های اقتصادی، سرمایه‌گذاری و تبادل تجاری بحث و بررسی شد.
مغتنم برای زمینه فعالیت بخش خصوصی دو کشور
در این نشست، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی گفت: «خوشبختانه امروز توانستیم با نهایی کردن متن توافقنامه همکاری‌های راهبردی و اقتصادی دو کشور زمینه‌های فعالیت، گسترش و پایدارسازی روابط اقتصادی و تجاری را فراهم کنیم.»
به گفته اسلامی حضور مقامات سوریه در اتاق ایران فرصتی مغتنم برای فعالان اقتصادی دو کشور و به‌خصوص ایران است که در فرصت به وجود آمده، می‌توانیم فعالیت‌های اقتصادی را گسترش دهیم. همچنین این دیدارها فرصتی مغتنم برای زمینه فعالیت بخش خصوصی دو کشور را فراهم می‌کند.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: «خوشبختانه تلاش‌ها و همکاری‌ها تاکنون بازگشت صلح و آرامش به سوریه را فراهم آورده است و حضور سازندگان و فعالان اقتصادی در ادامه راه می‌تواند به پایدارسازی صلح و بازگشت زندگی به سوریه نقش مهمی ایفا کند.»
او همچنین به سفر آتی هیات ایرانی به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور کشورمان در ماه آینده میلادی به کشور سوریه خبر داد و گفت: «از فعالان بخش خصوصی دعوت می‌کنیم در این سفر ما را همراهی کنند و قبل از آغاز سفر انتظار داریم کمیته هماهنگی مذاکرات مقدماتی را با طرف‌های سوری انجام دهد تا بتوانیم در سند نهایی که در دمشق امضا می‌شود، تمامی نکات مبهم را برطرف کرده باشیم.»
اسلامی از امضای تعدادی قرارداد مهم در زمینه‌های مبادلات پولی و بانکی، حمل‌ونقلی و خدمات فنی و مهندسی در ماه آتی در سوریه خبر داد و گفت: «ما این فرصت سازندگی را کاملاً جدی پیگیری کرده و به آن ورود می‌کنیم. این فرصتی است که شرکت‌های ایرانی می‌توانند در تمامی سرفصل‌هایی که در سوریه با آن به تفاهم رسیده‌ایم، سرمایه‌گذاری‌های مشترکی داشته باشیم.»
وی در پایان اعلام کرد: «این همکاری‌ها فرصت مناسبی است تا نشان دهیم دولت و بخش خصوصی همراه یکدیگر هستند و اهداف اقتصادی و اجرایی را به‌اتفاق هم محقق می‌کنند.»
بر اساس این گزارش یادداشت تفاهم همکاری‌های ژئوماتیک در زمینه نقشه‌برداری، یادداشت تفاهم همکاری سینمایی، سند برنامه همکاری اجرایی در زمینه آموزش‌وپرورش، یادداشت تفاهم همکاری‌های مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم، یادداشت تفاهم همکاری‌های مسکن و خدمات عمومی، یادداشت تفاهم همکاری‌های ریلی، یادداشت تفاهم در زمینه تشویق سرمایه‌گذاری مشترک، یادداشت تفاهم همکاری‌های نمایشگاهی و یادداشت تفاهم برنامه اجرایی همکاری‌های فرهنگی اسنادی بودند که توسط مقامات دو کشور امضا شد.
در دیدار جهانگیری و عماد خمیس یادداشت تفاهم چهاردهمین اجلاس کمیته عالی همکاری‌های اقتصادی دو کشور و موافقت‌نامه همکاری‌های اقتصادی راهبردی بلندمدت ایران و سوریه را امضا شد.
طرفین در پایان نشست بر افزایش هماهنگی و همکاری در مرحله آتی تأکید و اعلام کردند که قصد دارند با هر گونه تلاشی که برای ضربه زدن به ایستادگی ملتهای ایران و سوریه صورت می‌گیرد، مقابله کنند.