امروزه رسانه ها تقریبا همه زندگی ما را پر کرده اند، پرمخاطب بودن تلویزیون، شبکه های ماهواره ای و اینترنت حال و هوای زندگی را عوض کرده و مواهب و خطرات زندگی را تغییر داده است، کانال های ماهواره و سایت های اینترنتی مملو از صحنه های جنسی است که در کشورهای توسعه یافته با […]

امروزه رسانه ها تقریبا همه زندگی ما را پر کرده اند، پرمخاطب بودن تلویزیون، شبکه های ماهواره ای و اینترنت حال و هوای زندگی را عوض کرده و مواهب و خطرات زندگی را تغییر داده است، کانال های ماهواره و سایت های اینترنتی مملو از صحنه های جنسی است که در کشورهای توسعه یافته با فیلترینگ هوشمند تحت نظر والدین، کودکان را از تماشای آن باز می دارند، جایی که البته آموزش های جنسی در سن مناسب به کودکان ارائه می شود اما مشاهده ناگهانی این صحنه ها توسط کودکان در جوامع کمتر توسعه یافته و بدون آموزش و سپر ایمنی فاجعه آمیز است به خصوص که بیماران جنسی همه جا هستند، در کوچه و خیابان و در خانه و مدرسه.
یک روانشناس کودک و نوجوان درباره زمان شروع تربیت جنسی کودکان می گوید: برای جلوگیری از رشد آسیب های جنسی در جامعه نیاز است خانواده ها از بدو تولد کودک، تربیت جنسی فرزندان را شروع کنند.
سیده ثریا علوی نژاد می افزاید: تربیت جنسی کودک هیچ تفاوتی برای جنسیت دختر یا پسر ندارد. خیلی مهم است که تربیت جنسی کارآمد از چه زمانی شروع و مهمتر از آن به وسیله چه کسی و تا چه میزانی انجام شود. وی اضافه می کند: بهترین افرادی که می توانند تربیت جنسی کودکان را انجام دهند والدین هستند. پدر و مادرها می توانند اطلاعات جنسی خود را از طریق مشاوران روانشناس بالا ببرند و درباره چگونگی انتقال این مفاهیم را بیاموزند.
این روانشناس کودک می افزاید: آموزش تربیت جنسی برای کودکان لازم و ضروری است. البته گروهی از خانواده ها هستند که با این موضوع مخالفند و معتقد هستند که بچه خودش بزرگ می شود و با این مسائل آشنا می شود اما این تفکری غلط است و قصور در این گونه موارد ممکن است اتفاق جبران ناپذیری را برای آینده بچه ها رقم زند. وی افزود: تربیت جنسی مانند لباس غواصی می ماند. یک غواص با وجود پوشش مخصوص بهترین شنا را در زمان و مدت مناسب انجام خواهد داد و در نهایت به هدف خود خواهد رسید. تربیت جنسی جزو ضروریاتی است که والدین باید درست آموزش ببینند و درست به فرزندان خود آموزش دهند.
علوی نژاد در پاسخ به این سوال که والدین چگونه و از چه راههایی می توانند فرزند خود را در برابر آسیب های جنسی محافظت کنند؟ به ایرنا می گوید: والدین ابتدا باید با آگاهی کامل اطلاعات درست را به فرزند خود ارائه کنند. از دادن اطلاعات غلط و اشتباه به کودک خودداری کنند. در عین حال قرار نیست که تمام اطلاعات جنسی را به یکباره به فرزند ارائه داد.

شوخی جنسی ممنوع
او ادامه می دهد: خانواده ها باید مطلع باشند که از بدو تولد هرگز با کودک خود شوخی جنسی نکنند و برای مثال در مقابل فرزند از زیبایی دختر یا پسر و مقایسه آنها با یکدیگر به ویژه از نظر اندامی جدا پرهیز کنند و به یاد داشته باشند که از فرزند به عنوان کالای جنسی استفاده نکنند. در زمانی که بچه ها با والدین شوخی جنسی می کنند عکس العمل نشان ندهند و از ادامه آن با کودک، خودداری کنند.
وی تاکید می کند: والدین چنانچه با درخواست های منطقی یا غیرمنطقی کودکان خود حتی اگر دو ساله بود، مواجه شدند حتما با صبر و تحمل و دادن پاسخ های درست و آگاهانه، سعی در قانع کردن بچه داشته باشند. علوی نژاد می گوید: در وهله نخست والدین اجازه دهند که سوال کودک در زمینه مسائل جنسی کامل مطرح شود و در مرحله بعد با تحمل و تفکر و به دور از پرخاشگری و عصبانیت نسبت به سوال مطرح شده پاسخ مناسب را دهند.
این روانشناس بالینی کودک می افزاید: والدین باید خوشحال باشند که فرزندشان برای رفع کنجکاوی و گرفتن جواب درباره مسائل جنسی یا هرگونه پرسشی به آنان مراجعه می کنند و این رویه قابل اعتماد بودن آنان را اثبات می کند.

اصول پاسخگویی به سوال کودک
علوی نژاد می گوید: مرحله بعدی اصول پاسخگویی به سوالات جنسی کودکان است. در این مرحله والدین باید وقتی با سوال کودک مواجه می شوند با اهمیت دادن به سوال جنسی آن، بدون هرگونه ابراز احساسات یا هیجان مثبت و منفی اعم از شماتت و توبیخ یا تشویق و دست زدن، کوتاهترین و بهترین پاسخ را به فرزند دهند.
این روانشناس بالینی کودک و نوجوان اضافه می کند: یک روش دیگر پاسخگویی به سوالات جنسی کودکان این است که سوال کودک را با سوال جواب دهیم، بدین صورت که وقتی بچه ای نسبت به تولد خود از پدر و مادر سوال کرد، والدین در جواب آن سوال کنند که خود او فکر می کند از کجا به دنیا آمده؟ و نظر کودک را جویا شوند.
علوی نژاد روش اصولی دیگر برای پاسخگویی به سوالات جنسی کودکان را بیان واقعیت با توجه به سن کودک عنوان و برای نمونه اظهار می کند: زمانی که بچه ای از والدین نسبت به چگونه به وجودآمدن خود سوال می کند، والدین باید با درنظر گرفتن سن کودک بطوری که ذهن آن دچار توهم نشود، پاسخ کودک خود را دهند.

اموزش های کودکان
شیوه زندگی و دریافت اطلاعات کودکان عوض شده است، کودکان از سنین کودکی در معرض انواع تصاویر و پیام های ارتباطی هستند که مناسب سن آنها نیست، آموزش سواد رسانه ای که باید از سن کودکی شروع شود، در کشور مغفول مانده است. این آموزش ها حتی برای والدین نیز وجود ندارد والدین در پاسخ به سوالات جنسی کودکان تقریبا هیچ نمی دانند.
کودکان باید چند اصل را بدانند، اول اینکه به هر کسی اعتماد نکنند، در جاهای خلوت بدون حضور والدین نروند، تفاوت لمس بی خطر و لمس خطرناک را بدانند، نقاط ممنوعه بدن خود را که هیچ کس حق ندارد به آن دست بزند، بشناسند، اگر کسی خواست با وعده آنها را فریب بدهد، محکم «نه» بگویند و سریع فضا را ترک کنند. اگر کسی قصد آزار آنها را داشت داد، فریاد بزنند. والدین باید با فرزندان خود صمیمی و محرم اسرار آنها باشند تا کودکان رازهایشان را به والدین بگویند و از سرزنش کردن نترسند.
والدین باید از آرایش نامناسب و پوشاندن لباس های تحریک آمیز به کودکان در جای نامناسب خودداری کنند. آنان باید به کودکانشان بیاموزند که اگر در هر جایی حتی در خانه و در بین نزدیکان کسی رفتار مشکوکی داشت به پدر و مادرشان بگویند.