در این مدت یک اسم پسوند موفقیت های قطر بود و خیلی ها آن را به کار بردند ؛اسپایر ؛ بله اسپایر اسم رمز موفقیت قطر در این اتفاق بزرگ بود . ۱۹ بازیکن از ۲۳ بازیکن تیم ملی قطر حاصل پرورش و آموزش مدرن در آکادمی اسپایر هستند . خیلی از ذهن ها درگیر […]

در این مدت یک اسم پسوند موفقیت های قطر بود و خیلی ها آن را به کار بردند ؛اسپایر ؛ بله اسپایر اسم رمز موفقیت قطر در این اتفاق بزرگ بود . ۱۹ بازیکن از ۲۳ بازیکن تیم ملی قطر حاصل پرورش و آموزش مدرن در آکادمی اسپایر هستند . خیلی از ذهن ها درگیر این عنوان شده است اسپایر چیست ؟ اسپایر به دانشگاه ورزشکاران شهرت دارد و در چند رشته و شاخه ی ورزشی فعالیت دارد مانند تنیس ، گلف ، شنا ، هندبال و ژیمناستیک از جمله رشته های ورزشی هستند که با فوتبال در این مرکز به استعداد های ناب که از سراسر دنیا در این مرکز جمع شده اند آموزش داده می شود . اما فوتبال مثل همیشه خاص بودن خود را در اینجا هم به رخ کشید و اسم قطر و اسپایر را سر زبان ها انداخت تا این آکادمی با آکادمی بزرگی چون لاماسیای اسپانیا مقایسه شود.
شروع کار این آکادمی در سال ۲۰۰۳/۴ و با حضور ۳۱ بازیکن بین ۱۲ تا ۱۸ سال بود . رقمی که در سال ۲۰۱۵ به ۲۳۰ فوتبالیست رسید . این آکادمی در برنامه های خود هر ساله ۶۰۰۰ کودک را بین سنین ۶ تا ۱۲ سال شناسایی و از طریق بورسیه راهی اکادمی اسپایر می کند تا در کنار بهره بردن از پیشرفته ترین امکانات دنیا ، از طریق مربیان با دانش به یک فلسفه واحد برسند . فلسفه ای که از روز اول به آن گوشزد می کند پیشرفت یک شبه به دست نمی آید .
مسیر جاه طلبانه ی اسپایر از ۲۵ کشور دنیا در سال ابتدایی آن آغاز شد و در نهایت یکی از اهداف قطر برای رسیدن قطر به فینال آسیا در سال ۲۰۱۹ را محقق کرد . هدف از ساخت چنین آکادمی تنها پرورش بازیکن و ارائه آن به صنعت فوتبال و سایر رشته ها نبود . بلکه هدف آکادمی اسپایر به تزریق فلسفه فوتبال و پیوند آن با فناوری خلاصه می شود . به همین دلیل ابتدا به پرورش مربیان در چهار کشور انگلیس ، اسپانیا ، ایتالیا و آلمان پرداخت .
فلیکس سانچز سرمربی کنونی تیم ملی قطر که در آکادمی لاماسیا رشد کرده خیلی زود به کیفیت و پتانسیل بالای اسپایر پی برد و راهی قطر شد . او از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۳ در این مرکز مشغول پرورش بازیکنان با استعداد بود که باید زیر تیغ دانش او تراش می خوردند . البته سانچز در این راه تنها نبود .تئوریسین های بزرگی از دنیا هم در این مرکز هستند تا مخلوطی از اندیشه های ناب از جاهای مختلف به اسپایر تزریق شود . نام های بزرگی چون پپ گواردیولا ، مورینیو ، آنچلوتی و زیدان در سالهای اخیر به طرق مختلف با این آکادمی همکاری داشته اند .
اسپایر مربیان مختلف از سراسر دنیا را به استخدام در می آورد . به عنوان نمونه در دپارتمان استراتژی افرادی مانند ادورتا مائورا ، پروفسور والتر دی سالو که سابقه همکاری با آلبرتو زاکرونی ، روبرتو مانچینی ، گوران اریکسون و همین طور سه سال سابقه همکاری با آلکس فرگوسن را دارد ، حضور دارند .
تمام این نکات به این معنی است که آکادمی اسپایر بر پایه فناوری روز دنیا اداره می گردد و از همان سنین پایین در ذهن نفرات مستعد جا می اندازد که هر کاری با صبر و حوصله و روش صحیح به سر منزل مقصود خواهد رسید . با این فعالیت های اصولی فاصله ایجاد شده بین کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه کم و کمتر خواهد شد . چین و امارات و قطر برنامه های دراز مدتی برای تبدیل شدن به قدرتمند ترین تیم های جهان دارند . چین با سرمایه های عظیم انسانی ، قطر و امارات هم با منابع فروان مالی در پی رسیدن به این هدف می باشند . اما سه کشور در یک نکته با هم مشترک هستند پرورش استعداد به همین جهت بود که چین با آژانس بازاریابی سوریانو قراردادی بلند مدت برای ساخت ۱۴۰ هزار آکادمی فوتبال بست و سرمایه ای ۱۵۰ میلیون دلاری را روانه صنعت فوتبال کرد . در آن سو قطر راهی دیگر انتخاب کرد .آن ها با خریدن ستاره های بزرگی که اواخر دوران ورزشی خود را می گذراندند و با آوردنشان به لیگ ستارگان قطر ، توانستند توجهات را به سمت خود بکشانند .اما خیلی زود فهمیدند این کار هیچ فایده ای ندارد و راه پیشرفت در جای دیگر و با روشی دیگر به دست می آید . آنها با بررسی در شیوه های مختلف پیشرفت فوتبال در کشورهای صاحب سبک به تاسیس اسپایر رسیدند . اسپایر را می توان به یک میکسر یا مخلوط کن تشبیه کرد که از هر کشور صاحب سبک یک الگوی مفید را تلفیق می کند و نتایج شگفت انگیز امروز را رقم می زند . مربیان و استعداد یاب های اسپایر در طول سال ۱۷۰۰۰ هزار تست و آزمون را از سراسر دنیا و کشورهای صاحب سبک و توسعه یافته را تجزیه و تحلیل می کنند تا به استعداد های جوان در مرکز اسپایر آموزش داده شود .
مهمترین نکته در مجموعه اسپایر این است که بازیکنان جوان از همان سنین پایین با روش ها و شیوه های روانشناسی آشنا می شوند و به یکباره در برابر دنیای ترسناک شهرت قرار نمی گیرند . قطر دانست و خواست تا فعل توانستن را صرف کند همه می دانیم قطر از داشتن استعداد ها و نیروی انسانی در مضیقه هستند اما خود را به اینجا رساندند ، کشوری مانند ایران که از وجود استعداد و نیروی انسانی سرشاری بهره می برد و منابع مالی بسیار مناسبی هم در اختیار دارد چرا نباید چنین راهی را برود ؟ تا کی باید به جرقه ها و اتفاقات آنی دلخوش باشیم ؟ پس به جای حاشیه ، حرف و شعار بهتر است گام های عملی برداریم .