اشاره نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری کشور ما با دارا بودن ظرفيت هاي بي بديل طبيعي و تاريخي و تنوع آداب و رسوم در مناطق روستايي، مستعد توسعه بومگردي است. بررسي ها نشان مي دهد که سليقه گردشگران به سمت و سوي بومگردي متمايل شده و بيش از ساير جاذبه ها مورد استقبال قرار گرفته، […]

اشاره

نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
کشور ما با دارا بودن ظرفيت هاي بي بديل طبيعي و تاريخي و تنوع آداب و رسوم در مناطق روستايي، مستعد توسعه بومگردي است. بررسي ها نشان مي دهد که سليقه گردشگران به سمت و سوي بومگردي متمايل شده و بيش از ساير جاذبه ها مورد استقبال قرار گرفته، اما به عقيده کارشناسان حوزه گردشگري، تاکنون از اين ظرفيت خدادادي استفاده بهينه اي نشده است. اقامتگاه هاي بوم گردي که پيشينه احداث آنها در جهان به سال ۱۹۹۴ بازمي گردد، اقامتگاه هايي هستند که در محيط هاي بکر طبيعي، بافت هاي روستايي و بافت تاريخي شهرها با رعايت بالاترين سطح ممکن ضوابط زيست محيطي و به شکلي سازگار با معماري بومي و سيماي طبيعي منطقه ساخته مي شوند و ضمن حداکثر تعامل با جامعه محلي، زمينه حضور و اقامت گردشگران را با کيفيتي قابل قبول و تعريف شده فراهم مي آورند.

نخستین اقامتگاه بوم‌گردی را فردی به نام مازیار آل‌داوود ایجاد کرده است. فردی که هرگز در روستا اقامت نداشته، اما به دلیل علاقه به زادگاه روستایی والدینش و برای کمک به رونق آن، نخستین اقامتگاه بومی کشور را در روستای گرمه نزدیک خور و بیابانک ایجاد کرده است. به این ترتیب او روستایی را که متروک شده بود، رونق داده و دیگر روستاییان را به ایجاد خانه‌های بوم‌گردی تشویق کرد.
یا زمانی که عباس برزگر دست‌فروش روستایی از ترس شهرداری کارش در شهر را رها کرد و دو گردشگر آلمانی که در شبی بارانی در جاده گیرکرده بودند را به خانه ساده روستایی‌اش برد شاید در خواب هم نمی‌دید روزی به یک میلیاردر روستایی تبدیل شود و تور عشایری او در کتاب راهنمای گردشگری یونسکو به‌عنوان شگفت‌انگیزترین تجربه گردشگری در ایران ثبت شود.
چند سالی است که اقامتگاه‌های بوم گردی بسیاری در کشور شروع به فعالیت کرده‌اند و رشد قارچ گونه این اقامتگاه‌ها بدون نظارت صحیح بر فعالیت آن‌ها ازجمله عدم رعایت استانداردهای ایمنی، مهندسی و بهداشتی و همچنین دریافت هزینه‌های زیاد از مشتریان انتقاداتی را نیز به همراه داشته است اما هر چه بوده توانسته گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را جذب کند و علاوه بر ایجاد اشتغال برای روستاییان منبع درآمدی پایداری را برای آن‌ها نیز ایجاد کند.
همایش و گردهمایی مدیران اقامتگاه‌های بوم‌گردی صبح روز شنبه با حضور جمع گسترده فعالان بوم‌گردی در تهران آغاز شد. یکی از برنامه های تاثیرگذار در توسعه روستاها و افزایش پایداری آنها بحث اقامتگاه های روستایی است که هم ایجاد اشتغال کرده و هم زمینه ای برای سفر مردم به روستاها فراهم می کند.
مشاور رئیس جمهور در بخش توسعه روستایی با تأکید بر همکاری و همراهی وزارتخانه ها و سازمانهای مرتبط با توسعه روستایی و بوم گردی افزود: غذاهای محلی، لباس و پوشاک بومی و محلی و حتی گیاهان دارویی در بوم گردی درآمد زایی بالایی دارد که تاکنون مورد غفلت قرار گرفته است.
سید ابوالفضل رضوی گفت: برای رونق این بخش از درآمدها به همکاری وزارت خانه های جهاد کشاورزی و بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیاز است. برای توسعه بوم گردی باید تمام ظرفیت های مورد انتظار بوم گردان فراهم باشد و زیر ساختها امکان پذیرش بوم گردان را داشته باشد.
وی گفت: آموزش میزبانان مناطق بوم گردی از دیگر اولویت ها برای ارتقای زیر ساختها است و میزبانان باید در تمام زمینه های مهارتی برای انتقال فرهنگ آموزش ببینند.

اختصاص ۴۰۰ میلیاردتومان اعتبار به منظور کارافرینی
همچنین در این همایش معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور از اختصاص ۴۰۰ میلیاردتومان اعتبار به منظور کارافرینی خبر داد. محمد امید با اشاره به اینکه توسعه بوم گردی بهترین راهکار برای ایجاد اشتغال در مناطق روستایی است افرود: تاکنون ۶۶۰۰ نفر در این زمینه اشتغال دارندو ۱۵۰۰ واحد بوم گردی احداث شده یا در حال ساخت است. وی گفت: این فعالیت‌ها می‌تواند از مهاجرت روستاییان به شهر‌ها جلوگیری کند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس جمهور افزود: یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال روستایی اختصاص یافته که این مسئله رونق خوبی در اشتغال روستاییان داشته است. معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور گفت: از این ۱۸ هزار میلیارد تومان معادل ۱۰ درصد آن هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است که مختص به کار‌های بوم گردی و اقامتگاه‌های روستایی است. امید افزود: تا امروز ۶ هزار میلیاردتومان برای توسعه زیر ساخت‌ها و ایجاد اشتغال در مناطق روستایی صرف شده است.
امید اظهار داشت: نزدیک به هزار و ۳۰۸ باب از این اقامتگاه‌ها در بیش از هزار و ۲۰۰ روستای کشور فعال شده که هدف خوبی برای گردشگری است.
امید در ادامه هدف از برگزاری این همایش را حمایت معنوی از اقامتگاه‌های بوم گردی، هم اندیشی در بین اقامتگاه‌ها در زمینه آسیب ها، چالش‌ها و توسعه بوم گردی، تقویت و نقش توسعه بوم گردی و ترغیب آحاد مردم در استفاده از ظرفیت‌های اقامتگاه‌های بوم گردی برشمرد.
وی افزود: در بحث اشتغال روستایی کار‌های زیادی انجام شده و در بحث مقاوم سازی مسکن روستایی کار‌های زیادی توسط بنیاد مسکن در روستا‌ها در حال انجام است و بیش از ۲.۵ میلیون واحد مسکونی در روستا‌ها مسیر بازسازی را درپیش گرفته اند که نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار مسکن در حال حاضر تمام شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با بیان این که ۷۵ درصد از جمعیت روستایی ما امروز در روستا‌ها طرح هادی دارند گفت: خلاء محسوسی که در روستا‌ها طی سالیان گذشته داشتیم اعتبارات ویژه برای اشتغال روستاییان بود که این اعتبارات امروز در نظر گرفته شده و حرکت آن شروع شده است مطمئن هستم که می‌تواند در توقف مهاجرت روستاییان به شهر‌ها و حتی برعکس نتیجه بخش باشد.