اشاره شهلا منصوریه در سال‌ های اخیر قاچاقچیان چوب در عرصه‌ های جنگلی جولان می دهند به طوری که به گفته کارشناسان امر، تخریب جنگل ها و قاچاق چوب به مرز بحران رسیده است. حتی به قولی؛ «رنگ رخساره خبر می ‌دهد از سر درون»، امروزه ظاهر جنگل ‌های کشور خود گویای این مطلب است […]

اشاره

شهلا منصوریه
در سال‌ های اخیر قاچاقچیان چوب در عرصه‌ های جنگلی جولان می دهند به طوری که به گفته کارشناسان امر، تخریب جنگل ها و قاچاق چوب به مرز بحران رسیده است. حتی به قولی؛ «رنگ رخساره خبر می ‌دهد از سر درون»، امروزه ظاهر جنگل ‌های کشور خود گویای این مطلب است که در دلشان چه غوغایی برپاست. آشوبی که خبر از ویرانی می‌ دهد. وقتی تیشه به ریشه درخت زده شد بهانه‌ ها پشت هم قطار می ‌شود برای عذر تقصیر؛ اما چه سود! که در پشت این عمل؛ موارد دیگری هم به آسیبب بیشتر طبیعت دامن می زند و به راحتی در لوای قانون درختان ارزشمند قطع و جنگل ها و مناطق طبیعی و حیات وحش به فرطه نابودی کشیده می شوند.

صدای اره موتوری سکوت زیبای جنگل را در هم می ‌شکند و خواب راحت خرگوش های جنگل را برهم می زند، لانه ها و آشیانه هایی که ویران می شوند و چرخه اکسیژن و آب و خاک را بهم می زنند؛ تا صدای تپش های قلب جنگل کند و کندتر شود. ساکنان جنگل سال هاست که خواب راحت ندارند، اما برخی از مسئولان هنوز از خواب خرگوشی بیدار نشدند و عمق فاجعه را درک نکرده اند. هر روز از گوشه و کنار جنگل‌ های کشور خبر کشف چندین تن چوب ‌های قاچاق به گوش می ‌رسد و هر تکه چوبی که از جنگل خارج می ‌شود، گویی پاره ‌ای از قلب مادر طبیعت را با خود به یغما می ‌برند. با وجود قانون‌ های بازدارنده،‌ این معضل همچنان وجود دارد.
هشدار کارشناسان منابع طبیعی و محیط زیست نسبت به شدت گرفتن تخریب جنگل ‌های غرب و شمال کشور و قاچاق چوب همیشه بوده و هست؛

تخریب جنگل های زاگرس
در همین زمینه، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، از قاچاق چوب درختان ۷۰۰ ساله بلوط لرستان به مناطق شمالی کشور خبر می دهد. به گفته شیرزاد نجفی بخشی از جنگل‌ های زاگرس با توجه به ممنوعیت برداشت چوب در جنگل‌ های شمال در حال نابودی هستند و این امر در حال تبدیل به یک بحران برای کل کشور است و درختی در حریم رودخانه‌ها باقی نمانده است.
وی با بیان اینکه تمام درختان و جنگل‌های بلوط در حال نابودی هستند، گفت: روزانه دو هزار کامیون چوب از لرستان به روش‌های مختلف به شمال کشور حمل می‌شود. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با تاکید بر اینکه بر اساس قانون برنامه ششم توسعه برداشت و بهره برداری چوب جنگل‌های شمال منع شده است، افزود: این امر موجب شده که کارخانه‌های شمال تعطیل شوند و الان به مناطق زاگرس هجوم آورده‌اند.
نجفی با بیان اینکه در حال حاضر درختان کهن سال با ۶۰۰ و ۷۰۰ سال در حال قطع شدن هستند، تصریح کرد: اگر راهکاری در این رابطه صورت نگیرد لرستان نیز مانند خوزستان به بیابان تبدیل می‌شود و به کانون ریزگردها تبدیل خواهیم شد.

مافیای چوب
شبیخون قاچاقچیان به دل جنگل شب هاست؛ شب هایی که دل جنگل از بی رحمی انسان ها خون می شود. اما این موضوع در مقابل جیب های پر از پول سودجودها ناچیز است و نه به فردا فکر می کنند و نه به آینده کودکان خویش. بیابانی شدن کشور و وقوع سیل های ویرانگر از عواقب قطع بی رویه درختان و کاهش عرصه‌های جنگلی است.
یک استاد دانشگاه در این زمینه معتقد است: قاچاق چوب به صورت سازمان یافته و غیرسازمان یافته صورت می‌گیرد که در غیرسازمان یافته با افراد خرده پا و در سازمان یافته با افراد حرفه‌ای به عنوان سرکرده و هدایتگر چند نفر مواجه هستیم و برای جلوگیری از قاچاق سازمان یافته چوب؛ نظارت سازمان جنگل‌ها به تنهایی کافی نیست. هرچند سازمان جنگل‌ها چهار لایه نظارتی دارد اما به دلیل درون سازمانی بودن آن بی فایده است و باید حتما نظارت برون سازمانی وجود داشته باشد.
لطفعلیان گفت: یکی از راهکارهای جلوگیری از قاچاق چوب؛ ایجاد اشتغال سازنده است. اگر اشتغال سازنده ایجاد نشود، افراد بیکار به سراغ انجام کارهای مخرب می‌روند و از سوی دیگر اگر نیاز چوبی بازار تامین نشود تقاضای بالای بازار موجب قاچاق چوب می‌شود و علم جنگل داری به این دلیل به وجود آمد که اولا مناطق جنگلی را حفاظت فیزیکی کند، دوم‌ به صورت علمی برداشت و نیاز بازار را تامین کند و سوما مردم را به کار گیرد و اشتغال مولد ایجاد کند.