اشاره شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی همه ساله در بحبوحه نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، شاهد رواج بازار فروش انواع آبزیان در شهرهای کشور هستیم. چند سالی است که سنت های غلط خرید و نگهداری انواع مار آبی، لاک پشت و دوزیستی به نام «سمندر لرستانی» در کشور رونق یافته و اینگونه حیوان ها […]
اشاره
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
همه ساله در بحبوحه نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، شاهد رواج بازار فروش انواع آبزیان در شهرهای کشور هستیم. چند سالی است که سنت های غلط خرید و نگهداری انواع مار آبی، لاک پشت و دوزیستی به نام «سمندر لرستانی» در کشور رونق یافته و اینگونه حیوان ها به صورت مخفی یا آشکار در بازار عرضه می شوند. سنتی که هیچ ریشه ای در تاریخ باستانی عید نوروز ندارد و حیات حیوان ها مانند سمندر لرستانی معروف به امپراطور (گونه در حال انقراض ایرانی) را به خطر می اندازد. این در حالی است که استفاده از این آبزیان فقط به چند روز تعطیلات نوروز خلاصه شده و بعد از گذشت مدتی این موجودات از بین رفته یا برخی خانوادهها در روز ۱۳ فروردین به مناسبت روز طبیعت آنها را به دامن طبیعت بر می گردانند.
هر سال نزدیك عید كه می شود، سر و كله انواع آبزیان مثل ماهی قرمز و زبرا؛ مار آبی، لاک پشت و دوزیستی در كوچه و بازار پیدا میشود. در پشت شیشه تنگ های بلوری به این طرف و آن طرف می روند. حتی نفس كشیدنش هم گاهی سخت می شود. به گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست؛ ماهی زبرا، در شیشه های بسیار کوچک دربسته به فروش می رسد که این ماهیها نهایتاً ۵ تا ۶ روز میتوانند زنده بمانند. متأسفانه با کشتن یک حیوان به استقبال سال نو می رویم و انتظار داریم اتفاقهای خوب برای خودمان و خانواده مان بیفتد.
جمشید محبت خانی تأکید کرد: ماهی زبرا صد در صد محکوم به مرگ است و نهایت عمر آن شش روز است. این شکل زندگی برای این حیوان زجر بزرگی است. در این مورد حتماً باید با دستگاه قضائی مکاتبه کنیم و جرم انگاری لازم برای خرید و فروش ماهی زبرا انجام شود.
وی افزود: ۹۰ درصد ماهیهای قرمز هم محکوم به مرگ هستند و ایرانیان نباید سال جدید خود را با کشتن یک ماهی قرمز شروع کنند. نهایتًا ۱۰ درصد از ماهیان قرمز زنده میمانند که حتماً باید این ماهیها نیز در فضاهای مخصوصی رهاسازی شوند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست هشدار داد: متأسفانه شاهدیم که بعد از ایام نوروز برخی شهروندان ماهیان قرمز را در رودخانهها و دریاچهها رها میکنند. این اقدام باعث آسیب رساندن به گونهها و جانداران بومی منطقه میشود بنابراین با شهرداریها هماهنگ کردهایم که امکان رهاسازی ماهیان قرمز در مناطق مشخصی در شهر فراهم شود.
وی در مورد میزان جرایم صید، حمل و نقل و فروش این سه گونه شاخص گفت: جریمه مربوط به سمندر لرستانی ۳۰۰ هزار تومان، لاک پشت ۲۰۰هزار تومان و مار آبی ۱۰۰ هزار تومان است البته این میزان جرایم بسیار ناچیز است و حتماً باید میزان جرایم گونهها بهروز رسانی شود تا با توجه به تورم بتوانیم میزان جریمه را مشخص کنیم. در این صورت جرایم میتواند اثر بازدارندگی داشته باشد. لازم به ذکر است که میزان جرایم مشخص شده برای سمندر لرستانی، لاک پشت و مار آبی مربوط به سال ۹۴ است.
سبزهها را در جادهها رها نکنید
از گذشته مرسوم بود که مادران ایرانی، از ۱۵اسفند، اقدام به کاشت سبزه می کردند، اما امروزه همچون گذشته چندان کاشت سبزه در بین بانوان جوان مرسوم نیست و همین امر باعث شده سبزه شب عید به وفور در بازار وجود داشته باشد و در روزهای پایانی سال بازار این محصول نیز گرم شود. محبتخانی درباره سبزه های نوروزی نیز تأکید کرد: برخی از شهروندان در روز طبیعت این سبزهها را روی سقف ماشین ها قرار می دهند و یا در جاده ها و خیابان ها رها می کنند که این اقدام باعث آلودگی و تصادف می شود. با شهرداری ها در این مورد نیز هماهنگی انجام شده است تا شهروندان بتوانند سبزه ها را در محل های خاصی رها کنند.
وی ادامه داد: متأسفانه گاهی به دلیل غفلت مسافران شاهد آتش سوزی در اراضی تحت مدیریت محیط زیست هستیم. از مردم خواهش میکنم اگر در مناطق بکر محیط زیست حضور می یابند و آتش روشن می کنند پس از پایان اتراق حتماً از خاموش شدن آتش اطمینان حاصل کنند.
محبتخانی افزود: همچنین از شهروندان خواهش می کنیم که شاخهها را برای برافروختن آتش قطع نکنند و صدمه به محیط زیست نزنند.
وی هشدار داد: البته قطع درختان و آتش روشن کردن در مناطق چهارگانه محیط زیست که منجر به آتش سوزی گسترده شود حتماً جرم تلقی می شود. فرمانده یگان حفاظت محیط زیست در پایان به مساله زبالهها اشاره کرد و گفت: متأسفانه «روز طبیعت» به یکی از دغدغههای محیط زیست بدل شده است و چهره زشتی را برای مناطق رقم میزند. محبتخانی هشدار داد: برخورد با خودروهایی که زباله خود را از ماشین به بیرون پرت میکنند در نوروز تشدید خواهد شد که در راستای فرهنگسازی برای جمعآوری زبالهها، کیسههایی از طریق محیطبانان در اختیار مردم قرار میگیرد.
وی یادآور شد: جریمه پرتاب زباله از خودرو به بیرون در داخل شهر ۲۵ هزار تومان و در جادهها ۳۵ هزار تومان است.