سنگ‌نوشته‌های باستانی گنجنامه به فاصله ۵ کیلومتری جنوب غربی شهر همدان و در یکی از کوهپایه‌های الوند واقع شده است. قرار گرفتن این کتیبه‌های تاریخی در کوهستان، ابتدا کمی غیر منطقی به نظر می‌رسد، اما وقتی بدانیم این مسیر یکی از راه‌های پر رفت و آمد دوران باستان بوده و هگمتانه پایتخت تابستانی شاهان هخامنشی […]

سنگ‌نوشته‌های باستانی گنجنامه به فاصله ۵ کیلومتری جنوب غربی شهر همدان و در یکی از کوهپایه‌های الوند واقع شده است. قرار گرفتن این کتیبه‌های تاریخی در کوهستان، ابتدا کمی غیر منطقی به نظر می‌رسد، اما وقتی بدانیم این مسیر یکی از راه‌های پر رفت و آمد دوران باستان بوده و هگمتانه پایتخت تابستانی شاهان هخامنشی را به بابل مقدس وصل می‌کرده، کاملاً معقول است.
این اثر تاریخی ارزشمند شامل دو سنگ نوشته است که یکی متعلق به داریوش (۵۲۱- ۴۸۶ قبل از میلاد) و دیگری مربوط به خشایارشا (۴۸۶- ۴۶۵ قبل از میلاد) است.
کتیبه داریوش در سمت چپ و کمی بالاتر از کتیبه دیگر قرار دارد؛ سنگ نوشته خشایارشا در سمت راست کتیبه اول و پایین‌تر از آن، در دل کوه جای گرفته است.
وضعیت نامعلوم خانه عسگری
معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگردی استان همدان، گفت: خانه عسگری از جمله بناهای ارزشمندی است که در داخل بافت تاریخی بازار همدان و جنب مقبره‌ اِستِر واقع شده است.
احمد ترابی افزود: این بنا دارای ارزش تاریخی است و در محوطه‌ای واقع شده که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و جزء جدانشدنی این بافت تاریخی محسوب می‌شود.
وی با اشاره به اینکه این خانه مالک خصوصی دارد، ادامه داد: با مالک این بنا در خصوص مشارکت میراث فرهنگی در مرمت اضطراری و مرمت مستمر به دلیل ارزش تاریخی این خانه صحبت شده است. ترابی با بیان اینکه در صدد عقد تفاهم‌نامه‌ با مالک هستیم، افزود: در این تفاهم‌نامه میزان‌ هزینه‌های برآورد شده برای بنا قید می‌شود و سپس آن را برای تأمین اعتبار به سازمان مرکزی میراث فرهنگی ارسال خواهیم کرد. وی اعلام کرد: با وجود تمام اقدامات صورت گرفته، اما مالک این خانه موافق این مشارکت نیست و مخالف ثبت این بنا در فهرست آثار ملی است.
کشف میراث چند هزار ساله در فرودگاه
یک سنگ باستانی و ارزشمند با حکاکی‌هایی به خط میخی، در حال انتقال غیرقانونی به بریتانیا در فرودگاه «هیترو» لندن کشف شد. این گنجینه بابِلی که قدمت آن به هزار دوم قبل از میلاد بازمی‌گردد و می‌تواند در بهترین موزه‌های دنیا به نمایش گذاشته شود، از کشور عراق به سرقت رفته است و قدمت آن به دوران “نبوکدنصر دوم” پادشاه بابلی (۱۱۲۶ تا ۱۱۰۳ پیش از میلاد مسیح) می‌رسد. این سنگ باستانی به همراه محموله‌ای از سنگ‌های تزئینی خانه در حال ورود به خاک انگلستان بوده است اما به سبب درج نشدن صحیح قیمت بر روی کانتینر مورد بررسی بیشتر مأموران قرار می‌گیرد که در نهایت به کشف این اثر باستانی و ارزشمند می‌انجامد که نمونه‌ای از سنگ‌هایی است که فرامین پادشاه بابِل بر روی آن حکاکی می‌شده است.