نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری سفرنامه نویسان که تابستان یک شهر مرزی را در گوش گربه به تصویر کشیده بودند، حالا اواخر زمستان به شهری در جنوب غربی رفته اند تا این حال و هوای این شهر را با تمام جاذبه های تاریخی، طبیعی، سفر، گردشگری، عکاسی، محیط زیست، حیاتوحش، صنایعدستی، خوراک، تاریخ، سبک زندگی […]
نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
سفرنامه نویسان که تابستان یک شهر مرزی را در گوش گربه به تصویر کشیده بودند، حالا اواخر زمستان به شهری در جنوب غربی رفته اند تا این حال و هوای این شهر را با تمام جاذبه های تاریخی، طبیعی، سفر، گردشگری، عکاسی، محیط زیست، حیاتوحش، صنایعدستی، خوراک، تاریخ، سبک زندگی و آداب و رسوم را به متن و تصویر بکشند. جشنواره دزفولگرام برای معرفی جاذبههای گردشگری این شهر تاریخی از دیروز ۲۱ آغاز و تا ۲۴ اسفندماه ادامه دارد. به همین جهت سفرنامه نگاران به این شهر باستانی رفته اند تا راوی حقایق تلخ و شیرین این شهر باشند.
دزفول یکی از کهنترین شهرهای جهان، در استان خوزستان قرار گرفته است. این شهر باستانی از فرهنگی غنی، دیدنیهای طبیعی و آثار تاریخی ارزشمندی برخوردار است. طیف جاذبههای دیدنی در دزفول آنقدر گسترده است که میتواند پاسخگوی هر علاقه و تمایلی باشد. حالا سفرنامه نگاران به این شهر باستانی رفته اند تا به تولید محتوا بپردازند. آرش نورآقایی، ایدهپرداز این رویداد مهمترین انگیزه اجرای این جشنواره سفرنگاری را تولید محتوا دانست و گفته که ارزش تولید محتوا تا سال ۲۰۲۱ به ۴۲۱ بیلیون دلار میرسد، درحالیکه ما خود را برای رسیدن به بخشی از این گردش مالی آماده نکردهایم و تا به حال از این سهم بیبهره بودهایم.
مدیر مسؤول فصلنامه گیلگمش ادامه داد: ایده جشنواره سفرنامهنگاری از این فصلنامه برآمد که هدف اصلی آن جریانسازی مثبت در گردشگری، میراث فرهنگی، صنایع دستی و محیط زیست است. ایده ما از این باور برخاست که باید تولید محتوای خلاقانه داشته باشیم. در نخستین گام «ماکوگرام» را برگزار کردیم که با مشارکت قابل توجهی روبهرو شد و در مدت زمان بسیار کوتاهی محتوای متنوعی تولید شد. در آن رویداد یک مفهوم را با شرکتکنندگان در میان گذاشتیم که تمام یافتهها و دانش خود را همزمان در فضای مجازی منتشر کنند و طبق تفاهمنامهای امتیاز اثرشان به منطقه آزاد ماکو واگذار شود که البته خودشان هم به عنوان صاحب اثر میتوانستند از آن استفاده کنند.
ایده ای بکر و ناب
به گفته نورآقایی مشابه این ایده جای دیگری اجرا نشده است و برای نخستینبار ما آن را در ایران و در شهر ماکو اجرا کردیم و حالا آن را در دزفول برگزار میکنیم. قصد داریم این رویداد را در همه شهرهای ایران برگزار و برای هر یک متناسب با ویژگیهایی که دارد تولید محتوا کنیم. بعد از آن وارد فاز بینالمللی میشویم، هرچند که در ماکوگرام تجربه مشارکت خارجیها را داشتیم اما تعداد آنها به اندازهای نبود که بینالمللی تلقی شود. لازم است که محتواها به زبان انگلیسی بیشترتولید شود که البته مشارکت تا کنون کم بوده است.
عضو هیأت رئیسه فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری درباره چگونگی انتخاب شهرها برای اجرای این رویداد، توضیح داد: ما با خیلیها صحبت کردهایم و برای هر شهری شیوهای خاصی را درنظر داریم اما در نهایت انتخاب شهر به باور مسئول آن منطقه بستگی دارد. به زعم ما این شیوه تولید محتوا، خلاقانهترین، چابکترین و متنوعترین با صرف هزینه و زمانی کم است. بسیاری از افرادی که در این رویداد شرکت میکنند مخاطبان خود را دارند، بستر معرفی را از قبل آماده کردهاند، گاها از عکاسان و نویسندههای شناخته شده هستند، بنابراین بهترین ایده برای تولید محتوا است. یقینا اگر همین مسئولان بخواهند محتوا تولید کنند باید هزینههای بیشتری را بپردازند.
دیدنی های دزفول
طیف جاذبههای دیدنی در دزفول آنقدر گسترده است که میتواند پاسخگوی هر علاقه و تمایلی باشد. از آثار تاریخی و باستانی گرفته تا دوستداران جاذبههای طبیعی و مناظر بکر؛ از طرفی دیگر جریان داشتن رودخانه دز از میان شهر، چشماندازهای بینظیری خلق کرده و این شهر را به یکی از جذابترین شهرهای ایران تبدیل کرده است. در ادامه شما را با دیدنی های این شهر آشنا می کنیم:
آبشار شوی؛ با ۸۵ متر ارتفاع بزرگترین آبشار خاورمیانه است.
آسیاب های آبی دزفول؛ مجموعهای از سازههای آبی در بستر رودخانه دز است که در گذشته بهعنوان بند و آسیاب کاربرد داشته است.
آرامگاه یعقوب لیث صفاری؛ گنبدی مخروطی شکل است که در روستای اسلامآباد در جاده ۱۲ کیلومتری دزفول به شوشتر است.
رود دز و تفریحگاه ساحلی کله علی؛ این رود از زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته و پس از گذشتن از دزفول در شرق شوشتر به کارون میپیوندد.
دره کول خرسون (دره ارواح)؛ درهای شگفتانگیز و عجیب است که انگار از داخل فیلمهای سینمایی بیرون آمده است.
تپه های باستانی چغامیش؛ قدمت شهر باستانی چغامیش به حدود ۵۰ قرن پیش از میلاد به دوران پیش از اختراع خط بازمیگردد.
بقعه امام زاده رودبند؛ نوه شیخ صفی الدین اردبیلی و پدربزرگ شاه اسماعیل صفوی است که مردم دزفول را به آیین تشیع دعوت کرده است.
قلعه شاداب؛ یکی از بزرگترین قلعههای طبیعی ایران در دل کوه است که ۱۰ کیلومتر طول و ۴ کیلومتر عرض دارد.
دریاچه شهیون؛ پشت دو کوه شاداب و تنگوان پدید آمده و چشم انداز بینظیری را برای منطقه شهیون به ارمغان آورده است.
خانه تاریخی سوزنگر؛ یادگاری به جای مانده از دوران قاجاریه و یکی از جاذبههای تاریخی دزفول در محله قلعه است.
بازار کهنه یا قدیم دزفول؛ از چهار بخش بازار آهنگران، بازار بزازان، بازار خردهفروشان و بازار خراطان تشکیل شده است.
آستانه متبرکه سبز قبا؛ از اولاد«امام موسی ابن جعفر» است که آرامگاه او در مرکز شهر دزفول قرار دارد.
موزه مردم شناسی دزفول؛ حمام کرناسیون یکی از بناهای دوره قاجاریه است که در آن میتوان با انواع مشاغل قدیم در دزفول آشنا شد.
دریاچه میانه؛ یکی از نقاط زیبای دزفول برای طبیعتگردی محسوب میشود.
کتهای دزفول؛ خنک کنندههای دستساز انسانهای کهن هستند که به صورت حفرههای غار مانند در کنار رودخانه دزفول حفر شدهاند.
روستای لیوس؛ از جمله روستاهای سنگی کشور است که هنوز با گذشت زمان بافت سنتی، معماری و آداب و رسوم گذشته خود را حفظ کرده است.
صوفی احمد؛ یکی از نقاط دیدنی طبیعی و زیبای شمال دزفول است که در بخش شهیون قرار گرفته است.