مشکل کمآبی و بهویژه خشک شدن دریاچه ارومیه، موجب شد تغییر الگوی کشت در ارومیه در صدر اولویتها قرار گیرد و یکی از برنامههای جایگزین، کشت گیاهان دارویی بهعنوان محصولات کشاورزیِ کمآبخواه و با درجه صرفه اقتصادی مقبول است. اولین جلسه راهبردی تشکیل کمیته گیاهان دارویی با هدف تهیه و تدوین برنامه عملیاتی توسعه این […]
مشکل کمآبی و بهویژه خشک شدن دریاچه ارومیه، موجب شد تغییر الگوی کشت در ارومیه در صدر اولویتها قرار گیرد و یکی از برنامههای جایگزین، کشت گیاهان دارویی بهعنوان محصولات کشاورزیِ کمآبخواه و با درجه صرفه اقتصادی مقبول است.
اولین جلسه راهبردی تشکیل کمیته گیاهان دارویی با هدف تهیه و تدوین برنامه عملیاتی توسعه این گیاهان در آذربایجان غربی برگزار شد.
امین رستم زاده سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی در این جلسه اظهار داشت: سیاستگذاری اجرایی، هماهنگی، پایش و پیگیری ارتباطات بیندستگاهی در سطح استان در راستای گسترش زنجیره ارزش گیاهان دارویی و همچنین تهیه و تدوین برنامه عملیاتی بلندمدت و سالانه در راستای توسعه سطح زیر کشت و فرآوری گیاهان دارویی از اهداف تشکیل کمیته گیاهان دارویی در آذربایجان غربی است.
امین رستم زاده با تشریح توانمندیهای علمی و عملی گروههای پژوهشی واحد در حوزه گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: گروه متابولیت های ثانویه با توجه به طرح در دست اجرای خود که از ستاد احیای دریاچه ارومیه اخذ نموده و در حال اجرای آن میباشد تجارب ارزشمندی در حوزه گیاهان دارویی خصوصاً در بحث فرهنگ سازی علمی موضوع دارد که میتوان در فازهای بعدی تخصصیتر به آن اتکا جست.
دکتر امین رستم زاده با اشاره به کم آبی برخی گونههای گیاهان دارویی و اقتصادی بودن کشت آنها نسبت به سایر محصولات کشاورزی گفت: درآمدزایی بالا از جمله یکی از دلایل متعددی برای تقدم کشت گیاهان دارویی است.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان غربی پتانسیل بالایی از لحاظ تنوع گیاهی در کشور دارا میباشد اظهار کرد: با اتخاذ برنامهریزی مدون در قالب زمانبندی بلند مدت و کوتاه مدت میتوان آذربایجان غربی را بعنوان یکی از قطبهای گیاهان دارویی در کشور مطرح کرد.
سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی گفت: یک هزار و ۸۵۰ گونه گیاهان دارویی در کشور شناسایی شده که با کشت اصولی و فرآوری علمی و تجاری ارزش آفرینی غیرقابل تصوری برای اقتصاد ملی کشور دارد.
وی در ادامه با اشاره به فعالیتهای گروه پژوهشی شیمی تجزیه و کروماتوگرافی گازی واحد خاطرنشان ساخت: در این گروه نیز خدمات مطالعاتی و تخصصی آنالیز و در مرحله اتصال به بازار و برند سازی میتوانیم خدمات ارزنده با مبنای علمی و اقتصادی ارزش آفرین در بحث فروش و صادرات گیاهان دارویی ارائه نمائیم که گروه مدیریت کسب و کار واحد هم برای این فاز مدلهای عملیاتی تری را برای بحث گیاهان دارویی میتواند تدوین نماید.
سرپرست جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به طرح ۱۵۰ هکتاری کشت گیاهان دارویی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه فیمابین جهاد کشاورزی استان، ستاد احیا و جهاد دانشگاهی استان خاطرنشان کرد: با چنین توانمندیهای این واحد و شیوههای منسوخ قدیمی قطعاً جهاد دانشگاهی استان با اتکا به زنجیره کامل پژوهشی خود با همکاری و مشارکت جهاد کشاورزی استان و ستاد احیای دریاچه ارومیه در این خصوص نقش آفرینی مؤثری خواهند داشت که تفاهم نامه آن در سال جدید با حضور مسئولان کشوری امضا خواهد شد.
رستم زاده در خاتمه با اشاره به برگزاری موفق استارت آپ تولید محتوای دیجیتال دریاچه ارومیه از سوی این نهاد و تعریف و طراحی استارت آپ گیاهان دارویی در یکی از زیر بخشهای متعدد را از دیگر توانمندیهای واحد در این خصوص اعلام کرد.
وی بحث بازار را یکی از موضوعات و رسالتهای این کمیته ذکر و خاطرنشان کرد: برنامهریزیها باید بگونهای باشد که با مهندسی معکوس مدیریتی از مرحله بازار به سمت فرآوری، تولید، کشت و سایر مراحل برنامهریزی کنیم.
جوابده، مجری گیاهان دارویی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت کشت گیاهان دارویی در استان اظهار کرد: در حال حاضر بیشترین سطح زیرکشت گیاهان دارویی مربوط به بادرشبو و بیدمشک است.
وی افزود: انتخاب نوع گیاه مناسب با حوضه آبریز دریاچه ارومیه و کم آب بر بودن آن از ضروریات میباشد که متأسفانه این امر بر اساس وضعیت فعلی دریاچه ارومیه در نظر گرفته نمیشود.
همچنین دکتر ولی زاده معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان، آذربایجان غربی را یکی از مستعدترین نقاط کشور در زمینه توسعه کشت و صنعت گاهان دارویی عنوان کرد و افزود: با توجه به موقعیت استراتژیک استان امکان صادرات محصولات و فراوردههای گیاهان داروی نیز فراهم میآید که این امر نیز مزیت رقابتی برای تولید گیاهان دارویی در استان محسوب میشود.
رضایی عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه در این جلسه عدم خرید تضمینی، کمبود نیروی کار ماهر، کمبود دانش فنی کشاورزان در زمینه کشت گیاهان دارویی را از جمله موانع اصلی توسعه کشت گیاهان دارویی در استان برشمرد و افزود: جهت توسعه کشت گیاهان دارویی باید ارقام مناسب با ارزش اقتصادی بالا که نیاز آبی کمتری دارند توسط متخصصان دانشگاهی به کشاورزان معرفی شود.