شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی گرانی کالاهای مصرفی، کاهش شدید قدرت خرید خانوار، نوسانات نرخ ارز و تاثير پذيري بازار مواد مخدر از بي ثباتي اقتصاد كشور، و رسیدگی به کاهش آسیب های اجتماعی را با مشکل مواجه می کند. به گفته کارشناسان؛ مشکلات و مسائل امروزی گره اي است که در مسير ارايه خدمات […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
گرانی کالاهای مصرفی، کاهش شدید قدرت خرید خانوار، نوسانات نرخ ارز و تاثير پذيري بازار مواد مخدر از بي ثباتي اقتصاد كشور، و رسیدگی به کاهش آسیب های اجتماعی را با مشکل مواجه می کند. به گفته کارشناسان؛ مشکلات و مسائل امروزی گره اي است که در مسير ارايه خدمات كاهش آسيب اعتياد قرار دارد؛ گره اي كه به سادگی گشوده نمی شود و روز به روز به يك خطر جدي براي تداوم برنامه هاي كاهش آسيب اعتياد تبديل شده است. طبق گفته مسئولان، مناطق آسیب پذیر زیادی در تهران وجود دارد که از این مناطق، منطقه فرحزاد است. منطقه ای که افراد مهاجر زیادی را در خود جای داده است و با یک نگاه گذرا و یک تردد کوچک در این منطقه می توان از حضور بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد مهاجر پذیری از نوع افغان را در این منطقه شاهد بود.
منطقه خوش آب و هوایی است. هم رود دارد و هم کوه. کافه رستوران های که شب ها نمای شان خیلی زیباتر از روز است. منطقه ای که در شمالی ترین نقطه شهر در دره ای سرسبز و باشکوه قرار دارد. خانه هایی که ثروت و دارایی صاحبانشان را به رخ می کشد و منطقه ای ثروتمند محسوب می شود؛ اما چهره زیبایی که فقط در نگاه اول گیراست و بعد از مدتی توصیفی برخلاف جملات بالا گوش و چشم را نوازش می کند.
در اينجا خانه هایی هم در چارچوبه هاي آلونك گونه وجود دارد. خانه هایی که شبیهش در کمتر جای کلانشهر پایتخت دیده می شود. اصلاً خانه ها خانه نيست و هیچ ردی در نقشه هم ندارند.
وجود دره نشینان و مهمانان ناخوانده مهاجری که روزها و شب هایشان را در این دره سپری می کنند که چهره زشت و کریهی را به این منطقه ییلاقی و خوش نشین داده است. ساکنان بومی و اصیل این منطقه هیچ علاقهای برای حضور این درهنشینان که محلهشان را اشغال کرده اند ندارند و حتی موافق هستند که هیچ جمعیت و امدادی، خدماتی به این افراد ارائه ندهند تا از شر اعتیاد و فساد خلاص شوند. اما هستند کسانی که نگاه متفاوت تری به این افراد دارند؛ آنها سرمایی را می بینند که در روزهای سرد سال به مغز استخوان می رسد و هر بی سرپناهی را از پا در می آورد، آنها دره نشینان فرحزاد را هم نیازمند مهربانی و یاری میبینند.
داستان دره فرحزاد و مردان و زنان رانده و رهاشده و کودکان بی گناهشان داستان امروز نیست. طبق تحقیقات یك آسيب شناس اجتماعي از ساكنان دره فرحزاد؛ سرقت و خريد و فروش موادمخدر، جرايمي است كه در منطقه به صورت عادت درآمده است.
آنها براي امرار معاش دست به خلاف مي زنند و از آنجا كه حاشيه دايره امني است براي مجرمان و خلافكاران، مي توان حضور اين افراد را تهديدي جدي براي جامعه دانست و اين در حالي است كه براساس آخرين تحقيقات به عمل آمده در وزارت كشور كه سال گذشته در باره حاشيه نشينان صورت گرفت، ۴۹درصد حاشيه نشينان استعداد بزه دارند و بالاي ۴۰درصد بي سوادند، معضلي كه دامان اغلب حاشيه نشينان را گرفته و به گفته همان آسيب شناس، ساكنان افغاني دره فرحزاد تمايلي به تحصيل ندارند.
اين از جنگ گريخته هاي افغاني كه از ۱۲ـ۱۱ سال پيش به اينجا آمده اند و با مهاجران شهرستاني درآميخته اند، كارگران روزمزدي هستند كه در فعاليت هاي ساختمان سازي به كار مشغولند. آنها در چند كيلومتري تهران، از حداقل امكانات بهداشتي و رفاهي برخوردارند.
توانمندسازی زنان
نیاز به دانش و آموزش در بخش های فقیرنشین این منطقه به خوبی احساس می شود. به گفته مدیرعامل و یکی از موسسان مهروماه توانمندسازی به مفهوم آموزش، حرفه آموزی، اشتغال زایی در حوزه زنان و کودکان آسیب دیده و در معرض آسیب یکی از الزامات برای کاهش آسیب ها و بهبود شرایط و ارتقای کیفیت زندگی این خانواده ها است. افخم صباغ می گوید: طبق بررسی های ما این منطقه یکی از کلونی های آسیب بود و تضاد طبقاتی و چنددستگی افرادی که در این منطقه ساکن هستند اتفاق خوبی به همراه ندارد. صباغ می گوید: تصور کنید بچه ای که در خانواده معمولی زندگی می کند با بچه ای که از خانواده آسیب است در یک مدرسه تحصیل می کنند، در یک کلاس می نشینند و این نیاز به آموزش دارد.
تضاد طبقاتی و چنددستگی افرادی که در این منطقه ساکن هستند اتفاق خوبی به همراه ندارد. صباغ می گوید: تصور کنید بچه ای که در خانواده معمولی زندگی می کند با بچه ای که از خانواده آسیب است در یک مدرسه تحصیل می کنند، در یک کلاس می نشینند و این نیاز به آموزش دارد.