مرتضی مکی کارشناس مسائل اروپا ، با اشاره به اقدام اخیر برای کاهش تعهدات برجامی خود گفت: مخاطب اقدام جمهوری اسلامی ایران تنها اروپا نبود بلکه روسیه، چین و حتی ایالات متحده را هم شامل می شود. ایران در این پیام به مخاطبان خود تاکید کرد برای حفظ برجام و تامین منافع ایران باید تحرکاتشان […]
مرتضی مکی کارشناس مسائل اروپا ، با اشاره به اقدام اخیر برای کاهش تعهدات برجامی خود گفت: مخاطب اقدام جمهوری اسلامی ایران تنها اروپا نبود بلکه روسیه، چین و حتی ایالات متحده را هم شامل می شود. ایران در این پیام به مخاطبان خود تاکید کرد برای حفظ برجام و تامین منافع ایران باید تحرکاتشان را افزایش دهند.
وی ادامه داد: البته می توان گفت که مخاطب اصلی ایران در این اقدام، اتحادیه اروپا بود که پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای، از ایران درخواست کرد تا در توافق هسته ای بماند و در ازای آن، منافع ایران را تامین کند اما در یک سال گذشته، نه تنها به هیچ کدام از مطالبات ایران پاسخ نداده است بلکه روابط ایران و اروپا به حداقل ممکن کاهش یافته است به طوری که شرکت های اروپایی ایران را ترک کردند و بانک اروپایی هم روابط مالی و بانکی خود را با ایران محدود کردند.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به بیانیه اخیر اتحادیه اروپا و رد اولتیماتوم ایران اظهار داشت: رد اولتیماتوم ایران به خاطر آن است که اتحادیه اروپا دیگر نمی تواند با زمان بازی کند و راه اندازی اینستکس را به عقب انداخته و بهانه بیاورد. اولتیماتوم و هشدار ایران به منظور حفظ برجام است و بی توجهی به آن، حفظ توافق هسته ای را به خطر می اندازد که برای اتحادیه اروپا خسران بزرگی است.
مکی با بیان اینکه اروپا نتوانسته است مطالبات و منافع ایران را تامین کند، تصریح کرد: با گذشت یک سال از خروج ایالات متحده از توافق هسته ای، اقدام عملی از سوی اروپایی ها انجام نشده و راه اندازی اینستکس با روش های کنونی به مطالبات حداقلی ایران یعنی فروش نفت و روابط بانکی ایران تا پیش از خروج آمریکا از برجام، منجر نمی شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اراده سیاسی اروپا برای تامین منافع ایران تضعیف شده یا ناتوان از انجام این کار است؟ خاطرنشان کرد: اتحادیه اروپا اراده سیاسی حفظ برجام را دارد ولی برای حفظ آن نمی خواهد هزینه ای پرداخت کند که این مسئله به دلیل ارتباطات و روابط گسترده سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی آنها با آمریکاست.
این کارشناس مسائل اروپا افزود: آنها از یک طرف از ادامه اجرای برجام و حفظ توافق هسته ای حمایت کرده و از ضرورت پایبندی ایران به آن سخن می گویند ولی از سوی دیگر، به تعهدات خود پایبند نبوده و اقدامی برای تامین منافع ایران انجام نمی دهند و بهانه شان این است که شرکت ها و موسسات اقتصادی مان خصوصی هستند.
مکی با بیان اینکه اروپا برای تامین منافع ایران بهانه می آورد ولی برای تحریم ایران یا کشورهای دیگر، دیده ایم که چگونه شرکت و موسسات شان را به تبعیت از خود مجبور می کنند، ابراز داشت: اگر اتحادیه اروپا اراده جدی برای حفظ توافق هسته ای دارد، باید حداقل های مطالبات ایران را تامین کند ولی بیانیه اخیر آنها نشان داد که نمی خواهند گام بیشتری بردارند و تنها به صدور بیانیه سیاسی بسنده کرده اند./ایرنا