مسعود سلیمی هنگامی که معافیت از تحریم خرید نفت ایران از ابتدای ماه جاری از سوی آمریکا لغو شد، صعود قیمت نفت چشمگیر نبود، اما وقتی که سخن از ورود تولید نفت آمریکا به بازار به میان آمد و هم چنین خبرهایی مبنی بر تلاش عراق و روسیه برای پر کردن جای خالی تولید ایران […]

مسعود سلیمی
هنگامی که معافیت از تحریم خرید نفت ایران از ابتدای ماه جاری از سوی آمریکا لغو شد، صعود قیمت نفت چشمگیر نبود، اما وقتی که سخن از ورود تولید نفت آمریکا به بازار به میان آمد و هم چنین خبرهایی مبنی بر تلاش عراق و روسیه برای پر کردن جای خالی تولید ایران مطرح شد، قیمت نفت دوباره روند کاهشی به خود گرفت.
تا یکی دو دهه گذشته، هنگامی که تنش سیاسی و گاهی نظامی در جهان به ویژه به گونه ای مرتبط با خاورمیانه پیش می امد، واکنش بازار نفت همواره با افزایش قیمت همراه بود، اما در سال های اخیر و با وجود بحران منطقه از جنگ سوریه گرفته تا حضور داعش، قیمت نفت گاهی حتی روند نزولی هم پیش می گرفت، اما این بار با توجه به اوضاع ونزوئلا، لیبی و تا حدودی الجزایر از یک طرف و بالاگرفتن تنش سیاسی-نظامی در خلیج فارسف شاهد افزایش قیمت نفت هستیم که خود می تواند قابل تامل باشد.
در همین راستا، دیروز دو خبر متناقض مرتبط با بازار نفت ایران منتشر شد؛ کاهش صادرات نفت ایران تا مرز ۵۰۰ هزار بشکه در روز و هم چنین صدور ۱۳۰ هزار تن نفت کوره به چین. هر دو خبر از شرایط حساس صادرات نفت ایران حکایت می کند که هرچند دومی که با حضور ظریف در چین و مذاکره با رهبران این کشور بر سر آینده برجام، هم زمان شده، می تواند مثبت تلقی شود، اما در این میان نکته کلیدی به چگونگی نقل و انتقال پول نفت برمی گردد که مشخص نیست بر چه اساسی باید صورت گیرد، اگرچه صحبت از بازار تهاتری یا مبادله با یوان، پول ملی چین در میان است.
با توجه به مشکلات اروپا در رابطه تجاری با ایران که حل و فصل آن هم چنان در حد حرف و اظهارنظرهای حمایت گرایانه مانده است، تلاش ایران برای صادرات نفت به سوی دو کشور خریدار عمده چین و هند متمرکز است که این دو کشور هم با حفظ منافع ملی، سیاست به نعل و به میخ به خصوص چین که در جنگ تجاری با آمریکا درگیر است، پیش گرفته اند تا جایی که پکن در قبال سخنان ظریف مبنی بر حمایت جهان و به ویژه دوستان ایران از برجام، همان شیوه قدیمی، یعنی حرکت با چراغ خاموش را ادامه می دهد.
از طرفی، دیگر دوستان ایران، عراق و روسیه، یکی از عضو اوپک و دومی خارج از اوپک، از جمله کشورهایی هستند که از مشکلات صدور نفت ایران، بالقوه سود می برند که این خود قابل تامل است.

سفر عاشق عکاسی ۵ ساله شد

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ حسین پرتوی، یکی از عکاسان بزرگ مطبوعات ایران پس از چند سال تحمل بیماری راهی سرزنین آرامش شد.
حسین پرتوی در ۲۱ دی ۱۳۲۱ در تبریز به دنیا آمد. کودکی خود را در جنوب شهر تهران گذراند و پس از پایان تحصیلات دبیرستانی به دنبال عشق همیشگی اش، عکاسی رفت و از روزنامه کیهان سردرآورد.
او ابتدا عکاس بخش ورزشی شد و سپس کارش را تا سال های آغازین انقلاب در سرویس های مختلف کیهان به ویژه در صفحات حوادث و خانواده ادامه داد. حسین پرتوی پس از بازخرید در کیهان تا هنگام شدت گرفتن بیماری اش در نشریات مختلفی از جمله ماهنامه کیان، کتاب هفته و ماهنامه دانش فن به کار عکاسی مشغول بود.
از عکس های معروف او می توان به اجتماع همافران در آستانه انقلاب و هم چنین نویسنده بزرگ سیمین دانشور اشاره کرد. اینک در آغاز ششمین سال سفرش یاد او را گرامی می داریم.