شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی طی سال های اخیر افراد زیادی رسانه ای شدند که زیبایی، جوانی و زندگیشان را در عرض چند ثانیه از دست دادند. افرادی که در آتش کینه دیگران سوخته و تباه شدند. اخباری که نشان از واقعیت جامعه امروزی ما همچنان دارد و جامعه و مردم را درگیر احساس خشم […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
طی سال های اخیر افراد زیادی رسانه ای شدند که زیبایی، جوانی و زندگیشان را در عرض چند ثانیه از دست دادند. افرادی که در آتش کینه دیگران سوخته و تباه شدند. اخباری که نشان از واقعیت جامعه امروزی ما همچنان دارد و جامعه و مردم را درگیر احساس خشم و انزجار از این عمل دهشتناک می کند. اسیدپاشی پدیده ای است که عده ای در آتش خشم عده ای دیگر می سوزند و زندگیشان تباه می شود. انزجار از این جرم و ضرورت جلوگیری از تکرار آن، مجلسیها را بر آن داشته که مجازات مرتکبان این عمل قبیح را بیش از پیش تشدید کنند.
چند روز گذشته، قوانینی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که حاکی از افزایش مجازات اسیدپاشان بود، مصوبه ای که هر چند جنبه بازدارندگی را افزایش می دهد اما همچنان ناکافی است. بر این اساس کلیات این طرح با ۲۰۶ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۰ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید. خیلی از فعالان حقوق زنان مدت ها بود که به دنبال تصویب این قانون بودند و امیدوارند که این طرح گامی برای توقف یا دستکم کاهش موارد اسیدپاشی باشد. براساس ماده یک طرح تشدید مجازات اسیدپاشی هرفرد عمداً با پاشیدن اسید یا هرگونه ترکیبات شیمیایی با هر میزان غلظت موجب جنایت بر نفس و عضو شود در صورت مطالبه از ناحیه مجنی علیه یا ولی دم حسب مورد با رعایت شرایط مقرر در کتاب قصاص، به قصاص نفس یا عضو محکوم میشود. طبق تبصره این ماده ریختن اسید یا سایر ترکیبات شیمیایی بر روی فرد، فرو بردن اعضای بدن در درون اسید و اعمالی نظیر آن در حکم اسیدپاشی است.
همزمان با دستور کار قرار گرفتن طرح تشدید مجازات اسیدپاشی، جمعی از قربانیان اسیدپاشی به همراه انجمن حمایت از قربانیان اسیدپاشی در مجلس حضور یافتند. مرضیه ابراهیمی، معصومه عطایی، سیدمحسن مرتضوی، مریم زمانی و ۵ قربانی اسیدپاشی به همراه رضا درمیشیان کارگردان فیلم لانتوری و از مؤسسان انجمن حمایت از قربانیان اسیدپاشی به همراه برخی دیگر از اعضای این انجمن مهمان جلسه علنی مجلس بودند. همچنین نمایندگان مجلس در مصوبهای مجازات حبس بیش از پنج تا ۲۵ سال را برای مرتکبین اسید پاشی تعیین و مقرر کردند در صورتی که به هر دلیلی دسترسی به مرتکب ممکن نباشد دیه فرد بزه دیده از بیتالمال پرداخت شود.
واکنش پلیس به تصویب طرح تشدید مجازات اسیدپاشی
رئیس پلیس آگاهی ناجا معتقد است که هرچه قوانین بازدارندگی بیشتری داشته باشند، وقوع جرم نیز کاهش مییابد. سردار محسن حسن خانی در واکنش به تصویب طرح تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان در مجلس شورای اسلامی گفت: قطعاً ما هرچقدر قوانین بازدارندهتری داشته باشیم و در قوانین ما به موضوعات پیشگیرانه توجه بیشتری شود تأثیر بیشتری هم در حوزه پیشگیری از وقوع جرم خواهد داشت. وی با بیان اینکه هرچه هزینه جرم بالاتر برود یقیناً جرم کمتر میشود، گفت: در مورد طرح مربوط به اسیدپاشی نیز اداره حقوقی پلیس باید جزئیات آن را بررسی کند، اما همانطور که گفتم قوانینی که بازدارندگی بیشتری داشته باشند طبیعتاً میتوانند وقوع جرم را کاهش دهند.
جامعه مردسالار
به گفته جامعه شناسان؛ اسیدپاشی محصول جامعه مردسالار است، بدین معنا که اسیدپاشی در جامعه ای که نگاه و یا دیدگاه های مردسالارانه جنسی وجود دارد افزایش می یابد، به طورحتم می توان شاهد پیامدها و آسیب های اجتماعی بیشتری بود از این رو بسیاری از جامعه شناسان بر این باور هستند که اسیدپاشی در نتیجه یک جامعه مردسالار است، چراکه بیشترین دلیل اسیدپاشی شکست های عشقی و یا مواردی از این دست است، به گونه ای که مرد به راحتی به خود اجازه می دهد که ناراحتی و یا عصبانیت خود را تنها از این طریق بروز دهد و به راحتی آینده طرف مقابل را به تباهی بکشاند. باید در نظر داشت که فردی که اقدام به خودکشی می کند از نظر تربیتی و سلامت روح و روان دارای مشکلات عدیده می باشد، چراکه بر اساس تحقیقات انجام شده می توان به این مهم دست یافت که بسیاری از افرادی که اقدام به اسیدپاشی نمودند خود با مشکلات روحی و روانی بسیاری مواجه هستند و همچنین خشم کنترل نشده و یا بیش از اندازه نیز دارند که این خود می تواند عامل اصلی برای اسیدپاشی باشد.