جمله: یکی از چالش های دنیای بازار کار و اشتغال افزایش یا کاهش سن بازنشستگی است. کارشناسان معتقدند که ايرانيها ۱۰ سال زودتر از مردم دنيا بازنشسته ميشوند. متوسط سن بازنشستگي در ايران بين سال هاي ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ در ميان زنان ۴۹سال و ۹ماه و براي مردان ۵۲سال و ۳ماه بوده، اما متوسط سن […]
جمله: یکی از چالش های دنیای بازار کار و اشتغال افزایش یا کاهش سن بازنشستگی است. کارشناسان معتقدند که ايرانيها ۱۰ سال زودتر از مردم دنيا بازنشسته ميشوند. متوسط سن بازنشستگي در ايران بين سال هاي ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ در ميان زنان ۴۹سال و ۹ماه و براي مردان ۵۲سال و ۳ماه بوده، اما متوسط سن بازنشستگي در ۳۸ کشور جهان براي زنان ۶۰ سال و ۶ ماه و براي مردان ۶۳سال و يکماه بوده است. این چالش بر سر سن بازنشستگي در کشورمان سابقهدار است، گروهی مخالف آن و گروهی موافق آن هستند. مخالفان افزايش سن بازنشستگي، عدم اشتغال جوانان، افزايش نرخ بيکاري و کاهش کارايي افرادي که در سن بازنشستگي قرار دارند را دلايل مخالفت خود می دانند؛ ولی موافقان معتقدند که راهحل مشکل بيکاري اين نيست که سن بازنشستگي افزايش نيابد، بلکه باید توجه ويژهاي به بخش توليد معطوف شود.
در مصوبه سال ۸۶ کسانی که ۳۰ سال خدمت داشته و در هر ماه ۳۰ روز حق بیمه پرداختی داشتند، بازنشسته یا مستمری بگیر محسوب میشدند. بعضی از کارکنان دولت به دلیل مشکلات خانوادگی، نیاز مالی یا سختی کار تمایلی به ادامه همکاری ندارند و تصمیم به جدایی دارند که به همین منظور به سمت بازنشستگی پیش از موعد میروند. اما با تصویب لایحه بازنشستگی پیش از موعد این امکان فراهم شد که افراد زودتر خود را بازنشسته کنند.
به تازگی سرپرست سازمان تامین اجتماعی با انتشار یک اینفوگرافی، نسبت به سونامی پیش از موعدها هشدار داد. محمد حسن زدا در صفحه اینستاگرام خود در این باره نوشت: بی توجهی به اصول و قواعد بیمهای در اداره صندوق های تامین اجتماعی از مهمترین عوامل از بین رفتن تعادل میان منابع و مصارف است.
وی افزود: تصویب قوانین بدون توجه به این اصول، موجب پیری زودرس صندوق میشود. اطلاعات این پوستر حاوی موارد مهمی است.
بر اساس آنچه در پوستر منتشر شده آمده است، شمار بازنشستگان عادی ۹۵۹ هزار و ۳۴۹ نفر است که ۵۴ درصد بازنشستگان را شامل میشود. شمار بازنشستگان پیش از موعد ۸۱۳ هزار و ۷۴۵ نفر است که ۴۶ درصد کل بازنشستگان را در برمیگیرد. متوسط سن بازنشستگی ۲۴.۲ سال است، در حالی که متوسط سن بازنشستگی پیش از موعد ۲۰.۱ سال است. غرب ایران مرکز کم سابقهها و استانهای قزوین و مرکزی در راس قرار دارند.
اطلاعات تکمیلی این اینفوگرافی به این شرح است:
گروه اول – پیش از موعدها:
– متوسط سابقه (بیمهپردازی) ۲۰.۱سال با ۵ سال سنوات ارفاقی: متوسط سن افرادی که ۳۰ تا ۳۴ سال سابقه داشته اند، ۴۹ سال است. ( برای این گروه از بازنشستگان حدود ۵ سال سنوات ارفاقی لحاظ شده است).
– بازنشستههای ۴۹ ساله: ۳۷ درصد بازنشستگان پیش از موعد مرد با داشتن ۳۰ تا ۳۴ سال سابقه و با ۴۹ سال سن (به طور متوسط) بازنشسته شده اند.
– زنان، ۶۱ درصد بازنشستهها: ۶۱ درصد بازنشستگان پیش از موعد با داشتن ۱۰ تا ۱۴ سال سابقه و با ۵۸ سال سن (به طور متوسط) بازنشسته شدهاند.
– غرب ایران مرکز کم سابقهها:
سهم بازنشستگی پیش از موعد ۱۰ تا ۱۴ سال سابقه در ۵ اداره کل چهارمحال و بختیاری، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و همدان بیش از ۵۰ درصد است که بیشترین آن مربوط به اداره کل چهارمحال و بختیاری با ۷۱ درصد سهم است.
– قزوین و مرکزی در راس: سهم بازنشستگی پیش از موعد با ۳۰ تا ۳۴ سال سابقه در دو اداره کل قزوین و مرکزی حدود ۵۰ درصد است.
– پنج استان پیش از موعد خیز:
سهم بازنشستگی با ۳۵ سال سابقه و بیشتر در ۵ اداره کل خوزستان، قزوین، یزد، سمنان و کرمان بیش از ۳۰ درصد است که بیشترین آن مربوط به اداره کل خوزستان با ۴۴ درصد سهم است.
گروه دوم- بازنشستگان عادی
در مقابل گروه پیش از موعدها، بازنشستگان عادی هستند که متوسط سابقه ۲۴.۱ سال است.
-سهم سوابق ۳۰ تا ۳۴ سال، ۳۹ درصد است که بیش از نیمی از این گروه دارای ۳۰ سال سابقه بودهاند. پس از آن سوابق ۲۰ تا ۲۴ سال با داشتن سهم ۲۳ درصدی بیشترین فراوانی را دارا هستند.
-متوسط سن برقراری بازنشستگی با ۳۰ تا ۳۴ سال سابقه ۵۵ سال است.
-ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی: بیشترین متوسط سن برقراری مربوط به افرادی است که ۱۰ تا ۱۴ سال سابقه داشتهاند که عمدتا مشمولان مقررات ۷۶ قانون تامین اجتماعی بوده اند.
– بازنشستگان مرد: ۴۲ درصد بازنشستگان مرد با ۳۰ تا ۳۴ سال سابقه بازنشسته شدهاند.
– بازنشستگان زن: ۵۳ درصد بازنشستگان زن با داشتن ۲۰ تا ۲۴ سال سابقه بازنشسته شدهاند.