مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با اشاره به اینکه مبنای استفاده از بازار متشکل ارزی، کاهش دخالت بانک مرکزی یا نرخ دستوری است، گفت: به این معنا که بازار بر اساس ساز و کار درونی خود، خودش را تغذیه کند؛ به این ترتیب قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا و نه دستور بانکی تعیین […]
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با اشاره به اینکه مبنای استفاده از بازار متشکل ارزی، کاهش دخالت بانک مرکزی یا نرخ دستوری است، گفت: به این معنا که بازار بر اساس ساز و کار درونی خود، خودش را تغذیه کند؛ به این ترتیب قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا و نه دستور بانکی تعیین می شود.
صالح آبادی بیان داشت: بازار متشکل ارزی برای اسکناس است و مربوط به حواله نیست، چرا که حواله در حال حاضر در نیما عرضه می شود؛ مردم در حال حاضر برای دریافت اسکناس در چارچوب مقررات ابلاغی بانک مرکزی به صرافی ها مراجعه می کنند و تا سقف ۲۰۰۰ دلار ارز دریافت می کنند.
وی افزود: در واقع این بازار یک بازار عمده فروشی ارز است و نه خُرده فروشی. در این میان بانک مرکزی به عنوان بازار گردان در این بازار حضور دارد. در حال حاضر بانک مرکزی به روش های کاملا سنتی از جمله تلفن مستقیم به صرافی ها فرایند بازارگردانی را انجام می دهد با راه اندازی بازار متشکل ارزی و سامانه مرتبط با آن عرضه و تقاضا پیش روی ناظر (بانک مرکزی) انجام می شود و جایی که نیاز به عرضه باشد، عرضه می کند و جایی که عرضه زیاد است تقاضا می کند و با بازارگردانی می تواند بدون ایجاد نرخ کاذب ارز، هدایت نرخ ارز را نیز بر عهده بگیرد.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با ذکر این نکته که مهم ترین دستاورد راه اندازی بازار متشکل، تعریف نقش بازارگردانی برای بانک مرکزی است، گفت: بازارگردانی بانک مرکزی مهم ترین نقشی است که بازار متشکل ارزی دارد و این ویژگی می تواند تاثیر مهمی در بازار ارز داشته باشد.
صالح آبادی در مورد نقش و اهمیت راه اندازی بازار متشکل ارزی در برچیدن بازارهای غیر متشکل گفت: در روش های سنتی تاخیر وجود داشت ولی با روش جدید به دلیل اینکه فرایندها به صورت آنلاین انجام می شود، شبیه بورس است و می تواند در لحظه در بازار پوزیشن بگیرد. من فکر می کنم به این ترتیب قیمت ها به سمت شفافیت بیشتر پیش خواهد رفت.
وی خاطرنشان کرد: مردم اعتماد بیشتری به قیمت های بورس دارند؛ اگر این سامانه راه اندازی شود دیگر کسی برای نرخ ارز راهی چهارراه استانبول و صرافی های متفاوت نمی رود؛ بازار متشکل توانایی جمع کردن بازار غیر متشکل را دارد و تبدیل به مرجع معتبری برای نرخ ارز میشود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران
به بانک مرکزی اختیار بدهید!
رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه بازار ارز اکنون در انتظار حذف رانتهای ارزی است و باید بساط ارز چند نرخی هر چه زودتر برچیده شود، گفت: باید دلار۴۲۰۰ تومانی را حذف و یارانه را بالا برد.
مسعود خوانساری با بیان اینکه هر چقدر دولت و بانک مرکزی بتوانند فاصله بین نرخ ارز در سامانه نیما و بازار آزاد را کمتر کنند، به نفع اقتصاد ایران است، گفت: هر چقدر سیاستگذار ارزی بتواند نرخهای متنوع را کم کند و اجازه دهد که ارز با مکانیزم بازار پیش برود، شرایط بهتر خواهد شد، اما به هر حال بازار ارز در انتظار حذف رانتهای ارزی است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران افزود: بانک مرکزی باید مدیریت لازم را صورت دهد تا حباب نرخ ارز از بین رفته و هیجانات بازار کم شود و از سوی دیگر، فرمان به حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی بدهد؛ در غیر این صورت اگر بساط دلار ۴۲۰۰ تومانی همچنان گسترده بوده و کنترل و نظارتی هم بر شیوه هزینهکرد آن نباشد، جز اینکه ارز هدر میرود و بگیر و ببند در اقتصاد، فضا را برای فعالان اقتصادی ناامن میکند، نتیجه دیگری ندارد.
وی معتقد است که دلار ۴۲۰۰ تومانی، تنها توزیع رانت برای عدهای خاص است و باید هر چه سریعتر نسبت به آن تصمیمگیری کرد؛ چراکه این کار به نفع دولت و مردم و کل اقتصاد ایران است.
خوانساری با امتیازدهی به عملکرد بانک مرکزی ظرف ماههای گذشته در بازار ارز، خاطرنشان کرد: بانک مرکزی ظرفماههای گذشته توانسته به عنوان یک بازارساز، نقش خود را تا حدودی خوب بازی کند؛ اما پیش شرط موفقیت بیشترسیاستگذار ارزی کشور، حذف دلارهای ۴,۲۰۰ تومانی و تعیین تکلیف آن است؛ پس باید این اختیار به بانک مرکزی داده شود تا بانک مرکزی خود تصمیم بگیرد و دلار ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند و قیمت همه ارزها را یکسان نماید؛ در این صورت میتوان به مدیریت هر چه بهتر بانک مرکزی نیز امیدوارتر بود.
وی گفت: مصرفکننده نهایی از این دلار ۴۲۰۰ تومانی منفعتی نمیبرد و تورم افزایش دلار هم سال گذشته تا حدود زیادی تخلیه شده است، در حالی که اگر دولت ریلگذاری صحیحی برای دلار ۴۲۰۰ تومانی داشته باشد، به طور قطع میتواند به نفع مردم و اقشار متوسط و کم درآمد جامعه عمل نماید.