
اشاره محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی دشمنی برخی از حکام حاشیه خلیج فارس و به ویژه رژیم سعودی با کشور و ملت ما، ریشه در دل تاریخ دارد. در دوره های مختلف تاریخی گاه این دشمنی در پس مناسبات دیپلماتیک پنهان شده و گاهی همچون امروز کاملاً آشکارا خودنمایی می کند. خاندان آل سعود […]
اشاره
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
دشمنی برخی از حکام حاشیه خلیج فارس و به ویژه رژیم سعودی با کشور و ملت ما، ریشه در دل تاریخ دارد. در دوره های مختلف تاریخی گاه این دشمنی در پس مناسبات دیپلماتیک پنهان شده و گاهی همچون امروز کاملاً آشکارا خودنمایی می کند. خاندان آل سعود در اواسط قرن بیستم با حمایت دولت بریتانیا و رهبری سرهنگ توماس ادوارد لورنس که افسر اطلاعاتی انگلستان بود توانستند بر شبه جزیره عربستان تسلط پیدا کرده و سلطنت خود را پایه گذاری کنند. از آن زمان تا به امروز به دلیل آنکه شهرهای مقدس مکه و مدینه بخشی از حکومت آنان محسوب می شود، دایعه رهبری جهان اسلام را دارند. این در حالی است که در طول تاریخ این رژیم یکی از متحدان نزدیک امپریالیسم و صهیونیزم در منطقه بوده است.
اما دشمنی این رژیم با کشور ما، جدای از ریشه های تاریخی و توهم برتری آنان بر ایرانیان که همواره در آن به سر می برند، در چند سال اخیر به اوج خود رسیده تا جایی که حکام این رژیم به طور علنی دشمنی خود علیه ایران را ابراز می کنند. برخی از صاحب نظران بر این عقیده اند که دلیل خصومت آل سعود با ایران ناشی از اختلافات مذهبی، جغرافیایی، تاریخی و امنیتی و رقابتهای ژئوپلتیک است.
اقدامات ضد ایرانی رژیم سعودی بارها روابط میان دو کشور را تا حد درگیری نظامی پیش برده است. این رژیم با سوءاستفاده از موقعیت مذهبی خود، تا کنون بسیاری از شهروندان ایرانی را که برای انجام مناسک حج به این کشور سفر کرده بودند را به شهادت رسانده است. فاجعه جمعه خونین مکه در سال ۱۳۶۶ یکی از این اقدامات خصمانه رژیم آل سعود علیه ایرانیان بود.
همچنین در سال ۱۳۹۴ اقدامات مشکوک این رژیم موجب به شهادت رسیدن تعداد زیادی از حاجیان ایرانی در منا شد که تا به امروز نیز دیه این شهدا از طرف وزارت خح سعودی ، به خانواده های آنان پرداخت نشده است.
به رغم تمام این اقدامات خصمانه، رژیم سعودی از هر فرصتی برای تشکیل یک اجماع منطقه ای علیه ایران استفاده می کند و برای همراه کردن دیگر متحدانش به ریسمان های پوسیده متوسل می شود.
سه نشست بدون نتیجه
در روزهای اخیر مکه مکرمه میزبان سه نشست به میزبانی رژیم سعودی بود. نشست کشورهای اتحادیه عرب، نشست شورای همکاری خلیج فارس و نشست سازمان همکاری کشورهای اسلامی که روز گذشته برگزار شد. با اینحال می توان، وجه مشترک میان هر ۳ نشست را اظهارات ضد ایرانی سران رژیم سعودی دانست. ملک سلمان»، پادشاه سعودی پنجشنبه شب در سخنان خود برای افتتاح نشست شورای همکاری خلیج فارس در شهر مکه ایران را به دخالت در منطقه متهم کرد.
ملک سلمان در این سخنرانی همچنین برنامه هستهای و موشکی ایران را تهدیدی برای امنیت جهانی توصیف کرد.
وبگاه خبری المیادین در یادداشتی به قلم «قاسم عزالدین» با عنوان «آیا اجلاسهای سه گانه مکه نشانه افول عربستان است»، تاکید کرد، محاسبات ملک سلمان و ولیعهدش درباره بسیج حمایت حداکثری از تشدید تنش با ایران به بن بست رسید.
در این یادداشت آمده است: «انتخاب شهر مکه مکرمه برای برگزاری سه اجلاس سران عرب، شورای همکاری و سران کشورهای اسلامی بیشترین کاری بود که عربستان می توانست انجام بدهد به امیدی که این گونه القا کند که ریاض نیازمند دریافت کمک برای حفاظت از مکانهای مقدس و بسیج بیشترین حمایت برای مقابله با خطر موجودیتی است.»
نویسنده افزود: «در همین راستا عربستان تصور میکند که با متهم کردن ارتش و کمیتههای مردمی یمن به حمله به شهر مکه مکرمه در نشانه گیری ایران به هدف زده است و از همین رو در برابر چشمان هیاتهای شرکت کننده در اجلاس مکه قطعههایی را هم از پهپادهایی به نمایش گذاشت که ادعا کرد ایرانی است و در آسمان عربستان سرنگون شده است.»
«بر اساس همین القائات، ملک سلمان در برابر اجلاس فوق العاده سران عرب خواهان «بکارگیری همه ابزارها برای مهار ایران» شد و از شرکت کنندگان خواست «تدابیر جدی برای توقف فعالیتهای خرابکارانه در منطقه» اتخاذ کنند.»
«مقصود عربستان از تدابیر جدی، دستیابی به یک موضع یکپارچه حداقلی از سوی کشورهای شرکت کننده در اجلاس علیه ایران و فراهم کردن چتر حمایتی عربها از جنگ علیه ایران است.»
المیادین نوشت: دیگر کشورهای عربی و کشورهای اسلامی و حاشیه خلیج فارس هیچ یک از گزینه جنگ علیه ایران حمایت نکردند؛ بلکه هر کدام به شیوهای با درخواست صباح الاحمد الصباح، امیر کویت در «پایبندی به گزینه گفتوگو برای اجتناب از درگیری منطقه با مصیبت جنگهایی که سالهای مدیدی است از آن رنج میبرد»، همسو بودند.
واکنش ایران به سوءاستفاده عربستان از شرایط میزبانی
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ضمن ابراز تاسف از رویکرد عربستان سعودی در سوءاستفاده از شرایط میزبانی اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در مکه مکرمه، بیانیه صادره از سوی سران برخی کشورهای عرب و خلیجفارس را که در آن اتهامات بیاساسی علیه کشورمان مطرح شده است را رد و محکوم کرد.
سیدعباس موسوی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی اطمینان دارد اینگونه بیانیهها نظر واقعی و دیدگاه همه اعضا نیست، گفت: «عربستان از فرصت ماه مبارک رمضان و مکان مقدس مکه مکرمه استفاده سیاسی و ابزاری کرده تا اتهاماتی را از زبان برخی شرکتکنندگان در این اجلاس متوجه ایران اسلامی کند و به جای استفاده از فرصت روز جهانی قدس و بهرهگیری از این روز و نشست سران کشورهای اسلامی و عربی برای طرح و پیگیری حقوق مردم فلسطین و مساله قدس شریف، با رویکردی اشتباه، به مسیر ایجاد اختلاف در بین کشورهای اسلامی و منطقه که خواست رژیم صهیونیستی است، ادامه دهد.»
اجلاسی با دولت های بحران زده
اجلاس سران اتحادیه عرب در شرایطی برگزار شد که بخش عمدهای از کشورهای عضو اتحادیه به دلیل مشکلات مزمن درونی از فقدان دولت مستقر و باثبات رنج میبرند. لیبی ۸ سال بعد از سقوط معمر قذافی همچنان درگیر جنگ داخلی شدید است. هیات لیبی در اجلاس سران اتحادیه عرب به ریاست صالح عبدالواحد شماخی، سفیر لیبی در اتحادیه عرب در پایینترین سطح در این نشست شرکت کردهبود.
الجزایر و سودان، هر دو در ماههای گذشته شاهد سقوط خودکامگان کهنسال حاکم بر این کشورها بودند. سودان که یک شورای انتقالی نظامی قدرت را بعد از برکناری عمر البشیر در اختیار گرفته است، ژنرال عبدالفتاح عبدالرحمن برهان، رییس شورای انتقالی را به این نشست اعزام کردهبود. اعتراضها در سودان به دلیل مخالفت شورای انتقالی نظامی با دخالت غیرنظامیان در تعیین سرنوشت سودان ادامه دارد. از الجزایر هم نورالدین بدوی، نخستوزیر تازهکار این کشور که بعد از سرنگونی حکومت عبدالعزیز بوتفلیقه به عنوان نخستوزیر انتخاب شد، به این نشست آمدهبود.
نماینده یمن در نشست اتحادیه عرب، بنا به سنت سالهای اخیر، عبدالربه منصور هادی، رییسجمهور مستعفی و تحتالحمایه عربستان سعودی بود. بعد از بیش از ۴ سال از تجاوز نظامی عربستان سعودی و امارات متحده عربی به یمن برای انتصاب اجباری این فرد به عنوان رییس حکومت در یمن و مقاومت مردمی در برابر بازگشت حکومت دیکتاتوری پیشین، عبدالربه منصور هادی همچنان از راه دور خود را حاکم یمن معرفی میکند و با حمایت حاکمان سعودی، در نشستهای رسمی به عنوان نماینده یمن حاضر میشود.
در نهایت اجلاس سگانه در عربستان اوج تلاش پادشاه پیر سعودی بود برای ایجاد یک اجماع منطقه ای علیه ایران و پادشاه سعودی تصور می کرد بتواند با جمع کردن تعدادی از حکام ورشکسته عربی، بار دیگر به ایجاد ناتوی عربی امیدوار شود تا در صورت عقب نشینی آمریکا از مواضع خصمانه علیه ایران، او بتواند به خیال خود رهبری اعراب علیه ایران را بر عهده گرفته و در برابر ایرانیان قد علم کند. در حالی که براساس آنچه که رسانه های بین المللی منتشر شده است، این اجلاس هیچگونه دستاوردی برای سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه فرتوت سعودی در بر نداشت.