اشاره هر سال پنجم ژوئن برابر با ۱۵ خرداد در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته می‌شود. هدف از نامگذاری این روز، افزایش آگاهی مردم و دولت ها برای حفظ محیط زیست و ترغیب مسئولان به اتخاذ تدابیری برای مقابله با تخریب محیط زیست و گونه‌های زیستی‌ است و به همین […]

اشاره

هر سال پنجم ژوئن برابر با ۱۵ خرداد در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته می‌شود. هدف از نامگذاری این روز، افزایش آگاهی مردم و دولت ها برای حفظ محیط زیست و ترغیب مسئولان به اتخاذ تدابیری برای مقابله با تخریب محیط زیست و گونه‌های زیستی‌ است و به همین مناسبت هر سال در این روز مراسم های مختلفی در کشورهای مختلف برپا می شود. روز جهانی محیط زیست، امسال به موضوع آلودگی پرداخته است و در همین زمینه شعار «آلودگی هوا را شکست دهید” را سرلوحه خود قرار داده که فراخوانی عمومی برای غلبه بر این بحران جهانی است.

به گفته کارشناسان سالانه سه میلیون نفر در جهان، بر اثر آلودگی هوا، جان خود را از دست می دهند که ۹۰ درصد آنان در کشور‌های توسعه یافته هستند. در برخی کشور‌ها تعداد افرادی که در اثر همین عامل جان خود را از دست می دهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. تأثیر آلودگی هوا بر افراد مختلف متفاوت است. آسیب پذیری برخی افراد در برابر آلودگی هوا بسیار بیشتر از دیگران است. کودکان کم سن و سال و سالمندان بیشتر از دیگران از آلودگی هوا آسیب می بینند.
متخصصان معتقدند که موادی که از طریق هوای آلوده وارد محیط می شوند دارای ترکیباتی هستند که باعث نابودی بافت‌های مختلف بدن خواهد شد. این مواد از طریق ریه، پوست، مخاط بدن، مخاط چشم، گوش، بینی و دستگاه گوارش، وارد بدن شده و باعث تخریب سلول‌های بدن می شود. در واقع تجمع این مواد در بدن هنگام آلوده بودن هوا به دلیل داشتن اکسیژن ناپایدار و واکنش با یک سلول، آن را اکسید میکند.

اقدام لندن برای کاهش آلودگی هوا
مشکل آلودگی هوا تنها مختص کشور ما نیست بلکه همه کشورهای دنیا در سراسر جهان با این معضل رو به رو هستند. اتفاقی که برای برطرف کردن آن برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت در نظر گرفته اند. انگلیس از جمله کشور‌های اروپایی است که تا به حال دو بار به علت کاهش ندادن آلایندگی هوا به میزان استاندارد تعیین شده اتحادیه اروپا جریمه و دادگاهی شده است. در این میان، مقامات شهری انگلیس امیدوارند با افزایش محدویت ها، جرائم و هزینه خودرو‌ها میزان آلایندگی هوا را که سالانه منجر به مرگ زودهنگام بیش از ۴۰ هزار نفر در این کشور می‌شود کم کنند.
علل آلودگی هوا
طبق نظر کارشناسان، چند عامل مهم برای تعیین میزان آلودگی هوا مطرح است. این عوامل که شاخص ‌های کیفیت هوا نام دارند، براساس زمان، غلظت آلاینده ‌ها و نوع آلاینده‌ های موجود در هوا میزان آلودگی را نشان می ‌دهند. شاخص‌ های کیفیت هوا باعث دسته ‌بندی آلودگی هوا می ‌شوند که با توجه به استانداردهای بهداشت عمومی به ضعیف، ناسالم و غیره تقسیم می ‌شوند. یکی از عوامل اصلی آلودگی هوا، صنعت است. در بسیاری از کشور ها تولید انرژی منبع اصلی آلودگی هوا است. نیروگاه‌ های زغال سنگ نقش بزرگی در تولید آلودگی دارند. یکی دیگر از این عوامل، حمل و نقل است. حمل و نقل جهانی منشأ تقریبا یک چهارم انتشارات گاز کربن دی ‌اکسید مرتبط با انرژی است و این میزان در حال افزایش است. انتشاراتی که منشاء آن حمل و نقل است با چهارصد هزار مرگ زودهنگام مرتبط دانسته شده است. کشاورزی عامل دیگر آلودگی هواست. دو منشأ اصلی آلودگی هوا در کشاورزی عبارت است از: دام، که گاز متان و آمونیاک تولید می ‌کند و سوزاندن زباله کشاورزی. منابع دیگری هم در این آلودگی نقش دارند. آلودگی هوا فقط در اثر فعالیت انسان ‌ها پدید نمی ‌آید. از جمله منابع دیگر آلودگی هوا می ‌توان فوران آتش ‌فشان ‌ها، طوفان ‌های گرد و غبار و دیگر فرآیند‌های طبیعی دیگر را نام برد. خصوصا طوفان ‌های گرد و غبار و شن نگران‌ کننده هستند. یکی از اپلیکیشن ‌های کاربردی برای ارزیابی آلودگی هوا «ایر ویژوآل» است که با استفاده از شاخص‌ های کیفیت هوا، میزان آلودگی شهر و محله را به کاربر نشان می‌ دهد. این برنامه برای سیستم‌عامل اندروید و iOS در دسترس است. ایر ویژوآل علاوه‌ بر کیفیت هوا، ویژگی‌ های دیگری نیز دارد و توصیه ‌هایی بهداشتی نیز به کاربر می ‌دهد. این برنامه پیشنهادهایی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری ‌های مرتبط با آلودگی هوا را به کاربر ارائه می ‌دهد.
توصیه‌ های بهداشتی شامل زدن ماسک، بستن پنجره ‌های خانه یا محیط کار و اجتناب از دوچرخه ‌سواری می ‌شود. در صورت نوسان داشتن شاخص ‌های کیفیت هوا «ایر ویژوآل» از طریق «آگاه‌سازی» [نوتیفیکیشن] به کاربر هشدار می ‌دهد. این برنامه می‌ تواند به‌عنوان ویجیت روی صفحه اصلی گوشی کاربر قرار بگیرد.
همچنین کاربران می ‌توانند کیفیت هوای شهرها و کشورهای دیگر در سراسر جهان را بررسی کنند و آنها را با کیفیت هوای شهرشان مقایسه کنند. کاربران می‌ توانند کیفیت هوای شهرشان را در شبکه ‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند. تنها کافی است عکسی بگیرند و فیلتر «ایر ویژوآل» را بر روی آن اعمال کنند، این برنامه جزئیاتی مانند شاخص ‌های کیفیت هوا و موقعیت مکانی را به تصویر اضافه می‌ کند.