اشاره در حالیکه کمتر از یک هفته به آغاز تمرینات پیش فصل در استقلال زمان مانده است، « ۲۵ خرداد ماه تاریخی بود که باشگاه برای آغاز تمرینات فصل آینده اعلام کرده بود »، اما خبرهای خوبی از باشگاه استقلال به گوش نمیرسد. به عبارت سادهترحال و روز آبیپوشان تعریفی ندارد و اصلاً شرایط خوبی […]
اشاره
در حالیکه کمتر از یک هفته به آغاز تمرینات پیش فصل در استقلال زمان مانده است، « ۲۵ خرداد ماه تاریخی بود که باشگاه برای آغاز تمرینات فصل آینده اعلام کرده بود »، اما خبرهای خوبی از باشگاه استقلال به گوش نمیرسد. به عبارت سادهترحال و روز آبیپوشان تعریفی ندارد و اصلاً شرایط خوبی بر استقلال حاکم نیست، ناهماهنگیها و عدم یکدلی لازم میان مدیران باشگاه، استقلال را در وضعیتی بحرانی و سخت قرار داده است. هامورنی معینی برای تصمیمگیری یکدست میان مدیران استقلال وجود ندارد و شبیه به یک ارکستر ناهماهنگ هر کسی ساز خودش را مینوازد. حتی اگر استراماچونی را سرمربی قطعی و انتخاب شدهی نهایی استقلال بدانیم و باشگاه موفق به دریافت مطالبات معوق خود از اسپانسر هم شود باز هم نگرانیهای زیادی هست تا این نگرانیها و دلایل به وجود آمدن آنها حل و فصل نشود امیدی به بهبود اوضاع در استقلال حداقل در کوتاهمدت وجود ندارد. واقعیتی که باید پذیرفته شود حتی اگر از سوی هواداران چند آتیشهی استقلال متهم به ایجاد نگرانی و ناامیدی شویم. خلاصهی امر استقلال در بلاتکلیفی به سر میبرد، بلاتکلیفیای که اگر به سرانجام نرسد تبعات منفی فروانی خواهد داشت.
عدم هماهنگی و همکاری مدیران استقلال
اولین و اصلیترین دغدغه این روزهای استقلال عدم هماهنگی و یکدلی مدیران استقلال با یکدیگر است. متاسفانه میان مدیران باشگاه و اعضای هیأتمدیره باشگاه هماهنگی وجود ندارد. اعضای هیأتمدیره باشگاه با مدیرعامل و کادر اجرایی استقلال مشکل دارند و به نظر میرسد تا زمانی این معضل درمان نشود عملاً هر اتفاقی هم در استقلال رخ دهد به نتیجه مطلوب ختم نخواهد شد. هیات مدیره مدیرعامل را به پنهانکاری و تکروی متهم میکند و در مقابل هم مدیرعامل اعضای هیات مدیره را به کارشکنی و سنگاندازی برای استخدام مربی خارجی متهم مینماید. ما منکر اختلاف نظر و اختلاف سلیقه نیستیم به هرحال در هر مجموعهای که به صورت هئیت مدیرهای اداره میشود اختلافاتی وجود دارد که بعضاً اختلافات منجر به ایجاد تحولات و تغییرات مثبت هم میشود البته اگر با درایت و تدبیر همراه شود. ولی متاسفانه اختلافاتی که در استقلال وجود دارد باعث شده که مدیران استقلال از هم فاصله گرفته و هریک در اندیشه اثبات حرف خود در تصمیمگیریها و اداره امورات باشگاه باشند. اشاره کردیم اگر استقلال موفق به آوردن استراماچونی به عنوان سرمربی شود، بدهی شفر و بازیکنان را هم پرداخت نماید و موفق به حفظ یاران کلیدی در جمع آبیپوشان شود و حتی چند بازیکن خوب و شاخص هم در نقل و انتقالات به ترکیب استقلال اضافه شود، اما تا زمانی که اختلاف و مشکلاتی که میان مدیران باشگاه وجود دارد رفع نشود این فعالیتها هیچکدام منجر به نتیجهی مثبت نخواهد شد. بارها و بارها در سالهای گذشته و دورههای مختلف اختلاف مدیران ارشد باشگاهها زیانهای جبرانناپذیری به فوتبال ایران وارد نموده است. تیمهای باشگاهی فروانی به خاطر وجود اختلاف در حوزهی مدیریت از هم پاشیدهاند و تیمهایی هم که در آستانهی قهرمانی و کسب افتخار بودهاند ناکام شدهاند. در سطح ملی هم عدم هماهنگی و همکاری لازم میان مدیران فدراسیون فوتبال به شکستهای سنگینی منجر شده است. فوتبال ایران در باب اختلافات داخلی مدیران تاوانهای سنگینی پس داده است. در همین استقلال اگر بخواهیم به تبعاتی که از اختلاف نظر مدیران در مقاطع مختلف گریبانگیرش شده اشاره کنیم به یک لیست بلندبالا خواهیم رسید که شاید سر لیست این اتفاقات حذف تیم از مسابقات لیگ قهرمانان توسط کنفدراسیون فوتبال آسیا به دلیل عدم ارسال به موقع اسامی تیم استقلال به کمیته اجرایی مسابقات لیگ قهرمانان آسیا باشد که اختلاف نظر رئیس سازمان فوتبال باشگاه استقلال که در آن زمان امیر قلعهنویی بود با شخص مدیرعامل وقت بر سر اضافه و حذف نام چند بازیکن اتفاق افتاد. پس میطلبد که مدیران استقلال در وهلهی اول با گفتگو و تبادل نظر اختلافات موجود را حل کنند تا بیشتر از این استقلال با مشکل و حاشیه روبرو نشود. در غیر این صورت نیاز است که وزارت ورزش و شخص وزیر ورزش در این مورد دخالت نمایند یا با تذکر و اخطار به این اختلافات پایان داده شود یا اگر نیاز به تغییراتی وجود دارد تا اختلافها در استقلال به پایان برسد تغییرات مربوطه انجام شود حالا این تغییرات ممکن است تغییر مدیرعامل باشد یا جابجایی در اعضای هیئت مدیره البته این تغییرات چندان نمیتواند مهم باشد، بلکه آنچه مهم و قابل اهمیت است برطرف شدن اختلاف مدیران استقلال در این شرایط حساس است.
تک روی مدیران استقلال به چه قیمتی؟
وقتی از یک باشگاه فوتبال حرف میزنیم انتظار داریم که در آن باشگاه چارت سازمانی مدونی وجود داشته باشد و وظیفهی هر فرد مشخص شده باشد تا هرکسی خارج از چارچوب وظایف و اختیارات خود عمل نکند. متاسفانه استقلال در حال حاضر چنین شرایطی را ندارد. بیشتر امور اجرایی استقلال معلق و نابسامان میباشد.ضعف رسانهای شدیدی که در استقلال وجود دارد منجر به ایجاد مشکلات و ناهماهنگیهای فراوانی در حوزهی اطلاع رسانی و روابط عمومی باشگاه استقلال شده است. به نحوی که هریک از اعضای هیئت مدیره و برخی از کادر اجرایی استقلال برای خود به عنوان یک رسانهی مستقل عمل میکند و بدون توجه به خط مشی مدیریتی باشگاه مشغول انتشار خبر و گزارش است. از پیامدهای منفی این ماجرا میتوان به انتشار اخبار نادرست، تعدد منابع خبری، بیاطلاعی کادر اجرایی استقلال از اتفاقات و اخبار اشاره کرد. این اتفاقات باعث شده تا منابع خبری معتبر کشور در شناسایی منبع موثق خبری در باشگاه استقلال دچار اشتباه و دردسر شوند تا هواداران با برخی از خبرنگاران و روزنامهنگاران حوزه استقلال دچار درگیری و مشکل شوند. حتی در برخی از موارد کار به توهین و ناسزاگویی هم کشیده است. وقتی این شرایط را بررسی میکنید به نتایج تأسفباری میرسید، اشخاصی خود را به مدیران و اعضای هیأتمدیره باشگاه نزدیک کرده و با راهاندازی کانالهای تلگرامی و پیج های اینستاگرامی خود را به یک منبع خبری تبدیل کردهاند که بر خلاف نظر مدیرعامل و کادر اجرایی استقلال بسیاری از اخبار را منتشر میکنند. به عنوان نمونه در کمتر از بیست و چهار ساعت چندین خبر متناقض در رابطه با توافق و یا عدم توافق استراماچونی با استقلال کار شد. زمانی هم که برای اطلاع از این وضعیت آشفته سراغ اعضای هیئت مدیره باشگاه میروید اعلام میکنند ما از روند انتخاب سرمربی تیم بی اطلاع هستیم و از اخباری که در اطراف استقلال وجود دارد به اندازهی هواداران مطلع میباشیم. پاسخی که نمیشود با آن قانع شد که این چگونه باشگاهی است که هئیت مدیره آن از روند انتخاب سرمربی بی اطلاع است، اما تا دلتان بخواهد برای مصاحبه با رسانهها حرف برای گفتن دارند. صبح روز جمعه هفدهم خرداد ماه علیخطیر معاون ورزشی باشگاه استقلال با انتشار یک پست اینستاگرامی غیر مستقیم اعلام کرد که با استراماچونی توافق شده که در میان تعجب در همان زمان یا ساعاتی بعد خبر رسید که از طرف باشگاه به کاررا دیگر مربی ایتالیایی پیغام داده شده که آمادهی مذاکره با استقلال باشد تا در صورت انصراف استراماچونی از قبول سرمربیگری استقلال مذاکرات با شما ادامه پیدا کند. این خبر یعنی در استقلال موازی کاری صورت میگیرد و افرادی هم مشغول به مذاکره با گزینههای مد نظر خود هستند. این بهم ریختگیای که در استقلال وجود دارد واقعاً یک وضعیت نوبرانه است که مطمئناً اگر فکری به حال آن نشود ضربههای سنگینی به استقلال خواهد زد هنوز داستان لو رفتن جزئیات قرارداد بازیکنان خارجی استقلال در رسانههای کشور فراموش نشده که این شرایط عجیب و غریب هم در بُعد رسانهای برای آبیپوشان به وجود آمده است که هر لحظه یک خبر و گزارش از طرف باشگاه استقلال منتشر میشود که منبع موثق و معتبری هم ندارد.
بستن تیم و حکایت های تمام نشدنی آن
روزی که لیگ هجدهم به پایان رسید و استقلال با فرهاد مجیدی به رتبهی سوم لیگ برتر دست یافت. فتحی مدیرعامل استقلال به صراحت اعلام کرد که فرهاد مجیدی مسئول بستن تیم برای فصل آینده است. این حرف فتحی به این معنی بود با توجه به شناختی که مجیدی از بازیکنان فوتبال در ایران دارد و شناختی که از نقاط قوت و ضعف استقلال پیدا کرده تیم فصل آینده را فرهاد مجیدی میببندد، آنهایی که باید بروند، آنهایی که باید بمانند و افرادی که به عنوان بازیکن جدید به تیم اضافه شوند همه و همه با نظر مجیدی صورت خواهد گرفت. تا تمرینات پیش فصل سر موعد مقرر و زیر نظر سرمربی جدید تیم شروع شود، اما ظاهراً این قصه همانگونه که مجیدی انتظار داشته پیش نرفته چون در یکی دو روز اخیر صدای فرهاد مجیدی بلند شده و از افرادی که به عنوان اطرافیان فتحی از آنان یاد کرده به شدت دلخور و ناراحت است. ظاهراً این افراد بدون اطلاع مجیدی مشغول مذاکره با بازیکنانی هستند که فرهاد مجیدی روی آنان نظر مثبتی ندارد. به همین دلیل به فتحی اعلام کرده اگر قرار است که مسئولیت تمام و کمال بستن تیم با من باشد نباید افراد دیگری در این زمینه دخالت کنند در غیر این صورت او مسئولیتی را قبول نمیکند. اگر حرف مجیدی حقیقت داشته باشد، واقعا باید به حال استقلال تأسف خورد که چگونه ممکن است برای یک تیم مهم و پرهوادار که انتظار بالایی از آن وجود دارد هرکسی به خود اجازه دهد در امور داخلی آن دخالت کند.
انتخاب
بازیکن و بستن یک تیم در فصل نقل و انتقالات به گواه و بیان خیلی از کارشناسان فن نصف موفقیت یک تیم در راه قهرمانی میباشد. مگر میشود در رسانهها اعلام شود مجیدی مسئول بستن تیم برای فصل آینده است و در خفا افرادی دیگر به این امر مهم مبادرت ورزند؟ اگر این کار فرافکنی و فرار به جلو مدیرعامل استقلال نیست پس چیست؟
قربانی کردن فرهاد مجیدی و قایم شدن پشت این مربی محبوب به چه قیمتی انجام میشود؟ آیا برای شکستن کاسه و کوزهی ناکامی احتمالی تیم در فردا روز فرهاد بهترین گزینه است؟
آقای فتحی شما به عنوان مدیرعامل استقلال مسئول اول و آخر تمام اتفاقات رخ داده در استقلال هستید پس بهترین کار در این شرایط این است که با صراحت و شفافیت در مورد مسائل مختلف که در مورد آنها شک و شبهه وجود دارد توضیح دهید. با وجود موضوعاتی که به آنها اشاره شد به احتمال فراوان استقلال با مشکلات و چالشهای فراوانی روبرو است و این مشکلات در آینده منجر به زمین خوردن تیم خواهد شد حتی اگر هزینههای زیادی هم صورت بگیرد با وجود این شرایط نمیتوان به موفقیت استقلال امیدی داشت. اوضاع وحشتناکی که استقلال امروز با آن دست به یقه است اسباب نگرانی هواداران را به وجود آورده و آنها از همین حالا نگران فصل آینده هستند که احتمال دارد دست استقلال از رسیدن به قهرمانی و جام کوتاه بماند. شرایطی که در شش فصل اخیر هم برای آبیپوشان تکرار شده و استقلال را به یک تیم معمولی تبدیل کرده. استقلال با قهرمانی و کسب افتخارات یک استقلال مقتدر و جذاب است.
متاسفانه تصمیمات مدیران استقلال در چند سال اخیر باعث شده تا آبیپوشان به نتایج متوسط عادت کند و با به کارگیری بازیکنان معمولی و عدم استخدام بازیکنان شاخص و طراز اوّل باعث شده استقلال دیگر آن تیم مقتدر و چغر نباشد.