امروزه سیگار کشیدن به یک تجربه جهانی رسیده است، تجربه ای که هر کشور کوچک و بزرگی در دنیا، فیلتر زرد رنگ سیگار به وفور دیده شده است. کشور ما هم از این تجربه و این فیلتر دور و خارج نیست. رسانه ها به کمک کارشناسان، هشدارهای لازم را در این زمینه داده اند، اما […]

امروزه سیگار کشیدن به یک تجربه جهانی رسیده است، تجربه ای که هر کشور کوچک و بزرگی در دنیا، فیلتر زرد رنگ سیگار به وفور دیده شده است. کشور ما هم از این تجربه و این فیلتر دور و خارج نیست. رسانه ها به کمک کارشناسان، هشدارهای لازم را در این زمینه داده اند، اما هشدارها به جایی نرسید. مصرف سیگار نه تنها بین جوانان جای بیشتری باز کرد، بلکه چند سالی است که مصرف قلیان نیز در جمع های خانوادگی تا حدودی باعث از بین رفتن قبح آن شده است. با وجود اینکه همگان نسبت به مضرات سیگار و قلیان آشنا هستند و با دلایلی که قانع کننده نیست، به مصرف آن می پردازند. نکته قابل تاملی که به آن باید اشاره کرد این است که قبح مصرف سیگار نیز با آگاهی خانواده‌ها و حتی به پیشنهاد خانواده‌ها نیز در حال شکستن است. گاهی این خانواده‌ها جزو افراد تحصیلکرده و حتی مرفهی هستند که با مضرات مصرف مواد دخانی کاملاً آشنایی دارند.

ضرر ۳۰ هزار میلیارد ریالی به اقتصاد کشور
به گفته مدیر گروه بیماری ‌های غیر واگیردار مرکز بهداشت استان یزد، سالانه ۶۵ میلیارد نخ سیگارت در کشور مصرف می شود. دکتر محمد رضا صادقیان به زیان اقتصادی این موضوع اشاره کرد و گفت: متاسفانه در نتیجه این عادت اجتماعی اشتباه از سوی افراد سیگاری، آنها ۳۰ هزار میلیارد ریال زیان به اقتصاد خانوارها وارد می‌کند و بر پایه سند ملی غیرواگیر تا سال ۲۰۲۵ میزان مصرف مواد دخانی در کشور باید تا ۳۰ درصد کاهش یابد.
وی ادامه داد: کاهش شانس باروری، سقط مکرر، اثرات نامطلوب بر پوست و مو، یائسگی زودرس، زایمان زودرس، تولد نوزاد کم وزن، ابتلا به سرطان پستان، ابتلا به سرطان ریه و سایر سرطان ها، بیماری‌های قلبی عروقی، پیری زودرس، پوکی استخوان، شیوع تومور مغزی در جنین خانم‌های سیگاری و قلیانی بخشی از عوارض مصرف دخانیات در زنان است.
صادقیان تصریح کرد: ثابت شده سیگاری‌های تحمیلی، به همان اندازه افراد سیگاری، در معرض زیان‌های دود دخانیات هستند ممکن است به آبریزش بینی، سوزش چشم، گلودرد و سردرد مبتلا شوند و اگر تنفس آن‌ها در هوای آلوده با دود دخانیات دیگران ادامه یابد، حتی ممکن است ابتلا به سرطان ریه، حمله‌های قلبی و عفونت ریه در آن‌ها افزایش یابد. وی اظهار داشت: عملکرد ریه‌ها در افراد سیگاری تحمیلی به تدریج کاهش می‌یابد و از آنجا که فیلتر سیگار، برخی مواد مضر در دود را به خود جذب می‌کند، دودی که وارد بدن افراد سیگاری تحمیلی می‌شود در مقایسه با دود استنشاق شده فرد سیگاری، حاوی مواد سمی و سرطان زای بیشتری است.

اثرات منفی بر محیط زیست
اما استعمال سیگار فقط به ضرر و زیان مادی و سلامت روحی و جسمی انسان ها مربوط نمی شود. تاثیرات منفی و مخرب سیگار بر محیط زیست را نمی توان نادیده گرفت. آنگونه که رئیس اداره محیط زیست انسانی استان تهران می گوید؛ تجزیه ته سیگار (فیلتر سیگار) در آب‌های شیرین ۳۶ ماه طول می‌کشد.
به اعتقاد فاطمه اکبرپور، بیش از ۹۰ درصد از فیلتر سیگارهای تولیدی در جهان از اَسِتان سلولز است که به‌سختی تجزیه می‌شوند. این ماده به دلیل دارا بودن مواد شیمیایی و خطرناک علاوه بر تهدید محیط زیست، سلامت انسان، گیاهان و سایر جانداران را نیز به مخاطره می‌اندازد.
این کارشناس محیط زیست ادامه داد: تجزیه و تخریب اَسِتان سلولز در طبیعت در شرایط بی‌هوازی بین یک تا دو ماه، در خاک بین شش تا ۹ ماه و در آب‌های شیرین ۳۶ ماه طول می‌کشد بنابراین یکی از معضلات زیست‌محیطی ناشی از استعمال دخانیات از جمله سیگار صرف نظر از ضررهای آن بر سلامت انسان‌ها، دفع ته سیگارها (فیلتر سیگار) در محیط زیست است که آلودگی خاک و اثرات منفی در رشد گیاهان، جانداران و پرندگان را به دنبال دارد.
به گفته وی همچنین فیلتر سیگار از طریق روان‌آب‌ها و باران به جریان‌های آبی منتقل و با ورود به زنجیره غذایی سبب مسمومیت پستانداران دریایی، موجودات آبزی، لاک پشت‌ها و … می‌شود و تنوع زیستی را تهدید می‌کند.
وی با اشاره به اینکه فیلتر سیگار دارای مواد شیمیایی متعدد خطرناک نیز است که باعث آسیب رساندن به محیط زیست می‌شود، تصریح کرد: بالغ بر ۴۰۰۰ ترکیب شیمیایی براثر استعمال سیگار حاصل می‌شود که ۳۰۰۰ مورد آن در فاز گازی و ۱۰۰۰ مورد آن در فاز جامد و نیمه جامد از جمله فیلتر سیگار است.