زهرا ایرانشاهی به رغم وجود تحریمهای بینالمللی در صنایع هوایی کشور، این صنعت علاوه بر توسعه و اعمال تخفیف در خدمات ناوبری خود، یک ترمینال مسافری را ساخته است. ترمینال سلام، علاوه بر طراحی مدرن از اِلِمانهای ایرانی و سنتی نیز برخوردار است. در گزارش پیش رو به این دو خدمت جدید شرکت فرودگاهها میپردازیم. […]
زهرا ایرانشاهی
به رغم وجود تحریمهای بینالمللی در صنایع هوایی کشور، این صنعت علاوه بر توسعه و اعمال تخفیف در خدمات ناوبری خود، یک ترمینال مسافری را ساخته است. ترمینال سلام، علاوه بر طراحی مدرن از اِلِمانهای ایرانی و سنتی نیز برخوردار است. در گزارش پیش رو به این دو خدمت جدید شرکت فرودگاهها میپردازیم.
ترمینال سلام با ظرفیت ۵میلیون مسافر افتتاح شد
۱۸ خرداد ماه امسال بود که تست عملیاتی ترمینال گالری سلام در شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) با همکاری یگان حفاظت هواپیمایی سپاه، نیروی انتظامی، پلیس گذرنامه، پلیس راهور، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و دیگر ارگانهای خدمات دهنده با موفقیت انجام و ترمینال گالری سلام آماده بهرهبرداری شد.
این پایانه مسافری که به دست متخصصان داخلی طراحی و ساخته شده است، نخستین پایانه هوایی هوشمند کشور محسوب میشود و ظرفیت اعزام و پذیرش پنج میلیون مسافر در سال دارد.
پروژه پایانه سلام از سال ۸۸ با هدف احداث یک ترمینال زیارتی آغاز شد و تا قبل از سال ۹۵ به دلیل کمبود منابع و اعتبارات عمرانی حدود ۱۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشت. در همان سال وزارت راه و شهرسازی از بنیاد مستضعفان درخواست کرد تا در زمینه تامین منابع و احداث این پروژه مشارکت کند و پس از تشکیل کارگروه مشترک وزارت راه و بنیاد مستضعفان تصمیم گرفته شد بنیاد هم به عنوان تامینکننده منابع و هم سازنده اقدام کند و شرکت ملی ساختمان در بهمن ماه سال ۹۵ به عنوان نماینده بنیاد مستضعفان اولین قرار داد BLT در کشور را برای احداث ترمینال سلام منعقد کرد.
طی قراردادی مسئولیت طراحی، ساخت و همچنین تامین منابع همزمان به بنیاد مستضعفان واگذار و مقرر شد اصل و سود سرمایهگذاری مذکور به صورت اقساطی در مدت ۸ سال به بنیاد مستضعفان بازپرداخت شود.
یک عضو هیات مدیره شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در این باره میکوید: ترمینال گالری سلام تفاوتهای متعدد و بارزی با دیگر ترمینالهای موجود در فرودگاههای کشور دارد که یکی از این تفاوتها طراحی منحصر به فرد آن است. همچنین در این پروژه ملی که به دست متخصصان ایرانی طراحی و ساخته شده است، مجموعه ای از آثار هنری با معماری اسلامی – ایرانی به کار رفته است که آن را از دیگر ترمینالهای هوایی کشور متمایز کرده است.
به گفته کوروش فتاحی، مهمترین دستاورد ساخت ترمینال گالری سلام، پرورش یک تیم فرودگاه ساز کاملا ایرانی بود و این مطلب یک افتخار بزرگ برای کشورمان محسوب میشود.
افزایش ۸۰ درصدی ظرفیت فرودگاه امام با بهرهبرداری از ترمینال سلام
با بهرهبرداری از ترمینال گالری سلام، ظرفیت فرودگاه بین المللی امام (ره) ۸۰ درصد بیشتر خواهد شد که این مساله موجب می شود تا امکان افزایش تعداد پروازها و پذیرش مسافر بیشتر در این فرودگاه فراهم شود، رشد تعداد پروازها و مسافر، توسعه صنعت گردشگری که نقش مهمی در اعتلای اقتصاد کشور دارد را رقم خواهد زد.
پس از بهره برداری از ترمینال گالری سلام نیز این ظرفیت نیز ایجاد خواهد شد تا برخی از پروازهای داخلی از فرودگاه امام (ره) انجام شود و با توجه به عدم محدودیت زمانی برای نشست و برخاست پروازها در این فرودگاه، خلاء پروازهای شبانه فرودگاه مهرآباد نیز پر خواهد شد.
گفتنی است که پس از ترمینال سلام باید تا پنج سال دیگر فاز اول ترمینال ایران شهر با ظرفیت اعزام و پذیرش سالیانه ۲۵ میلیون مسافر مورد بهرهبرداری قرار گیرد، به همین منظور پس از افتتاح ترمینال گالری سلام، ساخت ترمینال ایران شهر در دستور کار است. بهرهبرداری از ترمینال سلام، نقطه آغاز رسیدن به ظرفیت اعزام و پذیرش حداقل ۵۰ میلیون مسافر در سال در فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) است.
وزارت راه به مسافربری شدن فرودگاه پیام نگاه مثبتی دارد
در همین زمینه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز شنبه همین هفته و در حاشیه بازدید از فرودگاه بین المللی پیام با اشاره به اینکه اقدامات لازم برای مسافربری شدن فرودگاه بین المللی پیام در حال انجام است، گفت: وزیر راه به این مهم نگاه مثبتی دارد.
محمدجواد آذریجهرمی با اشاره به اینکه پیشبینیهای لازم برای فشارهایی که دشمن در عرصه اقتصاد فضای مجازی که ممکن است به ما وارد کند، شده است، اظهار کرد: بودجههای خوبی با تلاش مدیران استانی برای توسعه راههای البرز تخصیصیافته است.
وی با بیان اینکه چهار پروژه کلیدی در حوزه اقتصادی در دستور کار قرارگرفته است، افزود: پروژه فرودگاه بین المللی پیام بزرگترین پروژه اقتصاد مقاومتی استان البرز است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه البرز در حوزه کشاورزی رشد چشمگیری داشته است، ادامه داد: برخی از محصولات کشاورزی برای استان ماندگار نیستند اما پروژههای همچون فرودگاه بین المللی پیام ماندگاری دارند.
آذری جهرمی با تأکید بر اینکه در حوزه گردشگری نیازمند تقویت اقدامات هستیم، گفت: باید جذب سرمایهگذار در دستور کار حوزه گردشگری قرار گیرد.
وی بابیان این مطلب که طی پنج ماه کار جهادی زیرساختهای فرودگاه پیام آماده شد، عنوان کرد: باند فرود این فرودگاه در هفت کیلومتری فرودگاه فتح قرارگرفته که ضریب اشتباه خلبانان را افزایش میدهد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه این معضل و مسئله بزرگ و پیچیدهای نیست، اظهار کرد: باید با بررسی مشکلات و رعایت نکات ایمنی و نصب هشدار از این مشکلات بکاهیم و شرایط را برای مسافربری شدن فرودگاه فراهمسازیم.
آذری جهرمی بابیان اینکه فرودگاه پیام از مهرآباد بزرگتر است، گفت: پیام جزو بهترین فرودگاههای کشور به شمار میآید.
وی با اشاره به این مطلب که ۶۰ میلیارد تومان در حوزه زیرساختهای این مجموعه هزینه شده است، ادامه داد: امیدواریم ارائه خدمات به مردم تقویت شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأکید بر اینکه پروازهایی در فرودگاه پیام انجام شد اما پس از سقوط هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ در فرودگاه فتح پرواز مسافربری کیش در فرودگاه پیام کنسل شد، افزود: وزیر راه نگاه مثبتی به پروژه مسافربری شدن فرودگاه پیام دارد.
آذری جهرمی با اعلام این خبر که اقدامات لازم در حال انجام است، افزود: بار دیگر فرودگاه پیام باید به عرصه عملیاتی برسد.
وی بابیان این مطلب که اگر قیمت سوخت منطقی باشد ظرفیت باری تقویت خواهد شد، عنوان کرد: منطقه ویژه پیام و شرکتهای مربوطهاش عملکرد موفقی داشتهاند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان عنوان کرد: منطقه فرودگاه پیام درگذشته بیابان بود اما امروز آباد شده است.
بهای خدمات ناوبری و فرودگاهی در حوزه هوانوردی عمومی ۳۰ درصد ارزان شد
خبر خوب دیگر در روزهای اخیر این است که به گفته مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت فرودگاهها، وزير راه و شهرسازی با پيشنهاد شرکت فرودگاهها و ناوبری هوايی ايران مبنی بر اعمال تخفيف تا سقف ۳۰ درصد بهای خدمات ناوبری و فرودگاهی برای حوزه هوانوردی عمومی موافقت کرده است.
سیاوش امیر مکری گفت: پس از عقد تفاهمنامه بین شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، سازمان هواپیمایی کشوری و ستاد فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته در حضور معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی، این شرکت با هدف کمک به توسعه هوانوردی کشور و وفق ماده ۱۰ آیین نامه اجرایی ماده ۶۳ وصول بدهی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین پیشنهاد اعمال تخفیف تا سقف ۳۰ درصد بهای خدمات ناوبری و فرودگاهی را به مقام عالی وزارت راه و شهرسازی ارایه کرد.
امیرمکری افزود: وزیر راه ضمن تاکید بر حمایت همه جانبه از توسعه هوانوردی عمومی کشور با این پیشنهاد موافقت کرد و فعالان حوزه هوانوردی عمومی دارای پرنده زیر ۲۰۰۰ کیلوگرم از تاریخ ابلاغ این مصوبه (۱۲ خرداد ۹۸) می توانند از تخفیف لحاظ شده برای توسعه فعالیت های خود بهره مند شوند.
گفتنی است که منظور از هوانوردی عمومی کلیه پروازهای غیر نظامی غیر از حمل و نقل هوایی برنامهریزی شده و همچنین آن دسته از پروازهای برنامه ریزی نشده است که با هدف تجاری انجام میشوند.