حسن صانعی پور روزنامه‏ نگار قهرمانی های پی در پی پرسپولیس و شائبه جانبداری سابقه حضورمهدی تاج درهیات مدیره باشگاه پرسپولیس و حتی اصفهانی بودن وی همواره باعث شده است که از سوی مدیران و هوادارن دیگر باشگاه ها موضوعاتی چون تمایل به آن تیم ها مطرح شده و شاید آقای رئیس هم نداند چگونه […]

حسن صانعی پور
روزنامه‏ نگار

قهرمانی های پی در پی پرسپولیس و شائبه جانبداری
سابقه حضورمهدی تاج درهیات مدیره باشگاه پرسپولیس و حتی اصفهانی بودن وی همواره باعث شده است که از سوی مدیران و هوادارن دیگر باشگاه ها موضوعاتی چون تمایل به آن تیم ها مطرح شده و شاید آقای رئیس هم نداند چگونه از این هجمه بی دلیل و شاید هم با دلیل دور شده و تمرکز خود را به فوتبال ملی معطوف کند. این در حالی است که پرداختن به این حرف و حدیث ها که نه چندان بر پایه صحت و درستی استوار شده است خود گاهی دلیل ناکامی و عدم پیشرفت برنامه هایی بشود که هر ساله مدون شده و برای عملی کردن آن اتحاد و همدلی همه جانبه را طلب می کند.

تعویق افتادن لیگ و رفع مشکلات
در نامه بهاروند به باشگاه‌ها سه شرط برای آغاز لیگ برتر « فصل نوزدهم» عنوان شده است: فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ با توجه به دستورالعمل صادرشده در صورتی مجاز به برگزاری مسابقه است که اکثریت ورزشگاه های میزبان شرایط خواسته شده ذیل را فراهم آورند؛ ۱- راه اندازی و استقرار سیستم بلیت الکترونیک به همراه نصب گیت های ورودی و شماره دار شدن صندلی‌ها. ۲- تجهیز ورزشگاه به سیستم اتاق کنترل و دوربین های مدار بسته از مبادی ورودی تا سکوها. ۳- جداسازی و تفکیک فضاهای بیرونی تا سکوها و مسیرهای تردد تماشاگران میهمان، میزبان و عوامل اجرایی. تاجایی که در حافظه لیگ فوتبال ایران به خصوص تولد لیگ برتر ایران می باشد، همواره در ابتدای هرفصل، مسئولین ذی ربط با تصویب شرایط و مصوبه ای، دورنمای برگزاری یک لیگ پویا را به فوتبال دوستان بشارت داده، اما درعمل حتی یک دهم از آن شرایط هم برای شروع، فراهم نمی شود و لیگ با همان نواقص آغاز می گردد. راه اندازی سیستم بلیت الکترونیک که با نواقصی چند، در بعضی از شهرها انجام شده، با توجه امکانات استادیوم های موجود که گاه از ابتدایی ترین امکانات هم بدوراست و یا با نبود نیروهای آموزش دیده و عدم فرهنگ سازی مناسب، امکان پذیر نخواهد بود. با وجودهوادارانی که اغلب به سبک های ایتالیا وارد ورزشگاه شده و حاشیه پذیر هستند این امر را امکان ناپذیر ترهم کرده است. پر واضح است که نصب دوربین های مداربسته هم با شیوه ورود و خروج هوادار به ورزشگاه که تابع هیچ قانونی نیستند، فقط هزینه ها را افزایش می دهد. بحث خنده دار جداسازی مسیرهای تردد هوادارن مهمان و میزبان هم با توجه به عدم شناسایی هوادارن تیم های مختلف که اغلب طیفی از هوادارن سرخابی هستند و با توجه به رنگ تیم مهمان، در رنگ ولباس هوادار میزبان قرار می گیرند هم تبدیل به لطیفه روز شده است.

مسایل مربوط به ورود زنان به ورزشگاه
در سال‌های اخیر فشار سازمان‌های بین‌المللی از جمله فیفا به فدراسیون فوتبال برای اعطای حق مساوی به زنان و مردان در ورزشگاه‌ها پیوسته افزایش یافته است. در این راستا جانی اینفانتینو، دبیرکل فیفا درسفر به ایران و پس از دیدار با رئیس جمهور، از قول او وعده‌ی حضور زنان در ورزشگاه‌ها را خبرداد. به نظر می‌رسد که دولت به تدریج در این زمینه گام‌های مناسب را برمی‌دارد. حتی نخستین گروه از زنان برای دیدن بازی دوستانه تیم ملی فوتبال ایران با بولیوی وارد ورزشگاه آزادی هم شدند. ودرروز شنبه، ۱۹ آبان نیز حدود ۸۰۰ زن اجازه‌ی ورود به آزادی برای دیدن بازی فینال جام باشگاه‌های آسیا بین پرسپولیس و کاشیما داده شد. گویا رئیس فیفا در نامه خود به رئیس فدراسیون فوتبال ایران گفته «سپاسگزار خواهم بود اگر در زمان مناسب، تا قبل از ۱۵ ژوئیه ٢٠١٩ اطلاع بدهند چه اقدامات مشخصی از طرف فدراسیون فوتبال و دولت ایران انجام می‌شود تا زنان ایرانی و خارجی خواهان تماشای بازی‌های مقدماتی جام جهانی قطر بتوانند بلیت بخرند و به ورزشگاه بروند. این دست موضوع ها به تنهایی می تواند لیگ جدید ایران را دچار نوساناتی بکند و اینکه مهدی تاج اعلام می کند؛ تا زمانی که شرایط لازم آماده نشود فصل جدید لیگ برتر را آغاز نمی‌کنیم. هم ریشه در همین ریزو درشت ایراداتی دارد که کم کم برای فوتبال ایران زنگ خطر را به صدا در آورده است. و بیم برخوردهای امنیتی هم در بیخ گوش فوتبال ایران به گوش می رسد.

تاج، لیگ برتر، وزارت ورزش و مسایل اقتصادی
آقای تاج برای شروع لیگی بهتر از لیگهای قبل احتیاج به ابزاری دارد که همواره در اختیار وی نیست. از سویی وزارت ورزش نیز سلایق مدیریتی خاص خود را اعمال کرده و گاه در تعارض این دو نهاد وپرداختن به حل اختلافات آنان زمان تفکر و تعقل و برنامه ریزی گرفته شده و نتیجه ای هم حاصل نمی شود و یا با توافقی نسبی دستور شروع لیگ صادر می شود. و البته مشکلات و معضلات اقتصادی و بدهکاری باشگاه ها و نیز مطالبات آنان از فدراسیون و حتی فیفا و تاخیرها و سنگ اندازیهای سیاسی دیگر کشورها، ترکیبی از خواستن اما نتوانستن را در مجموعه تحت امر آقای رئیس بوجود آورده که برون رفت از آن فقط با تلاش های وی امکان پذیر نیست. و لاجرم باید موضوع در یک مجمع متشکل ازمدیران و اقتصاد دانان و سیاسیون به شور گرفته شده و برای حل آن برای یک بازه زمانی دو و یا در نهایت سه ساله برنامه مدونی ریخته شود.

راهکار آقای تاج چیست؟
آیا تعویق افتادن لیگ تنها چاره کار است؟. فوتبال ایران که در آن واحد در بین دخالتهای ارگانها و حتی شخصیت های ریز ودرشت دست پا می زند. و نمی توان صد در صد استقلال را برای آن متصور بود و البته هم که شرایط فرهنگی حاکم برایران و مسایل دینی و مذهبی هم لاجرم در این صنعت تاثیرگذار بوده و هست. و از طرفی فوتبالیست ایرانی هم علیرغم ارتباط و آشنایی با فوتبال روز دنیا تبعیتی درست و هماهنگی مناسبی برای تلفیق این گونه مسایل ندارد. چگونه می تواند رئیس فدراسیون را برای یک شورع مناسب یاری کند. و به قولی هرجای این فوتبال را بگیری آن طرفش رها شده است و متنی صریح و کامل و درعین حال اجرایی را نمی توان برآن نوشت. آقای تاج در هیبت یک مدیر باشگاه و توانی به اندازه یک شهر نخواهید توانست به مقصود خود برسید. تمام کوی و برزن این کشور، در رشته رشته افکار شما سهیم هستند و فوتبال ملی را باید با حضور تیم ها و باشگاه هایی موفق بدانید که راه درست مدیریت و پیشرفت را فهمیده و آن را اجرا می نمایند. اما کدامین باشگاه ایران استاندارد حضور در آسیا را دارد و کدامین مدیر، استقلال یک رئیس برای اعمال رفتاری که باشگاه متبوع خود را به حداقل های موفقیت برساند را دارا می باشد. میز شما در حال حاضر مملو ازبرنامه هاست و ذهن شما درگیر سوالات بسیار است. جنبش فوتبال ایران نباید آنقدر دیر شود که با محرومیت های آتی روبرو باشد.