خدا رحمت کند مرحوم حجازی را، درک فوتبالی بالای او همواره باعث شده بود افرادی در لباس دوست، و گاهی دشمن براو تاخته و دست آخر، حجازی برسر مرام و مکتب خود جان باخت. ناصر حجازی در مورد فوتبال حرفه ای ایران گفت؛ ما از حرفه ای شدن فقط لاتین شدن شماره پیراهن را به […]

خدا رحمت کند مرحوم حجازی را، درک فوتبالی بالای او همواره باعث شده بود افرادی در لباس دوست، و گاهی دشمن براو تاخته و دست آخر، حجازی برسر مرام و مکتب خود جان باخت. ناصر حجازی در مورد فوتبال حرفه ای ایران گفت؛ ما از حرفه ای شدن فقط لاتین شدن شماره پیراهن را به ودیعه بردیم و در دیگر مسایل مربوط به آن پیشرفتی نداشته ایم. گرچه اواین جملات را در ابتدای راه حرفه ای شدن فوتبال ایران گفته بود اما می توان در هر فصل بدان رجوع کرد وافسوس شرایط فوتبال ایران را خورد.
باشگاه های بزرگ و حرفه ای جهان معمولا برای فصل و انتقالات برنامه ای خاص و از پیش تعیین شده دارند. و منابع خرید بازیکن نیز قبل از اتمام فصل و هنگام بررسی بیلان اقتصادی باشگاه پیش بینی شده است. بدیهی ها محاسبه شده و اگر باشگاه هایی در معرض خطر ورشکستگی باشد. با اجماع متخصصان راه های برون رفت را، بررسی کرده و گاهی اتفاق می افتد که در فصل یا فصولی از ورود به بازار نقل و انتقالات خودداری می کنند.
اما ایران بر حسب اقتصاد پر نوسان خود و عدم تعریف جامع و مانع باشگاه و باشگاه داری، همیشه در فوتبال و حتی دیگر رشته های ورزشی، به شکلی ناقص وارد شده و همواره نیز دچار بیماری و نقصان در این امر است.
با ارایه چند خبر نقل و انتقالاتی در روزهای اخیرمی خواهیم مختصرا به معضلات بازار نقل اتقالات فوتبال ایران بپردازیم.
باشگاه پرسپولیس برای تسویه حساب با برانکو ایوانکوویچ و دستیارانش نتوانست با آنها به توافق برسد و با این شرایط همانند گذشته باید شاهد باز شدن پرونده شکایت دیگری از این باشگاه به فیفا باشیم.
هفته گذشته نماینده حقوقی باشگاه پرسپولیس با وکیل برانکو در استانبول دیدار داشت و بعد از اینکه توافقی بین آنها حاصل نشد، برانکو ایوانکوویچ ضمن انتقاد شدید از ایرج عرب به وی هشدار داد که مجبور است از باشگاه پرسپولیس به فیفا شکایت کند.
وضعیت بشار رسن با باشگاه پرسپولیس همچنان نامشخص است و در روزهایی که سایر بازیکنان این تیم در ترکیه اردوی آماده سازی خود را پشت سر می‌گذارند این بازیکن در قطر مشغول مداوای کتف مصدومش است.
رسن برای تمدید قرارداد با پرسپولیس خواستار تسویه حساب شد اما در آخرین جلسه‌ای که عصر روز گذشته بین مدیر برنامه‌های این بازیکن و ایرج عرب مدیرعامل پرسپولیس برگزار شده، عرب اعلام کرده که باشگاه پرسپولیس فعلا بی‌پول است و نمی‌تواند به درخواست رسن موافقت کرده و با این بازیکن تسویه حساب کند.
سایت ترانسفر مارکت که در ارزش گذاری بازیکنان معتبر است، بیرانوند را سه میلیون و ۵۰۰ هزار یورو ارزش گذاری کرده که با قیمت روز یورو حدود ۵۰ میلیارد تومان می‌شود. او حدود ۶ ماه قبل ارزش یک میلیون و ۸۰۰ هزاری داشت که اکنون سه میلیون و ۵۰۰ هزار یورو ارزش گذاری شده و اصلی‌ترین دلیل این موضوع، درخشش در تیم ملی و پرسپولیس بوده است که حتی سبب شد تا ویلموتس بلژیکی به او لقب هیولا بدهد
فدراسیون فوتبال به درخواست باشگاه استقلال نامه ای را تنظیم و به فیفا فرستاد. در این نامه فدراسیون از فیفا خواسته بود از منبع درآمد این باشگاه از جام جهانی پول پروپیئچ را بپردازد. آخرین خبر اما از سوئیس این است که فیفا با این مسئله موافقت نکرده است. البته آنها مشکلی برای پرداخت نداشته اند ولی مسایل سیاسی باعث شد تا این اتفاق رخ ندهد. بدین ترتیب استقلالی ها باید سریعا راهکار دیگری برای پرداخت پول پیدا کنند. آنها با وزارتخارجه برای انتقال پول به حساب پروپئیچ صحبت هایی داشته اند.
آیاندا پاتوسی سرانجام به باشگاه بن یاس امارات ملحق شد. او دوباره شاگرد شفر شده است. استقلالی ها به سادگی این بازیکن را از دست دادند. البته آبی ها درگیر پرونده پروپئیچ هم بودند و به همین خاطر نمی خواستند ریسک کنند. حالا اما از داخل باشگاه خبر می رسد اکثر اعضای هیات مدیره روی ماجرای جدایی پاتوسی حساس شده اند و حتی اعتقاد دارند یکی او را از استقلال فراری داده است! ظرف روزهای آینده منتظر حرف های شنیدنی بعضی از اعضا درباره ماجرای جدایی این بازیکن باشید.
استقلال تهران شدیدا درگیر حل کردن پرونده جنجالی شکایت پروپئیچ است. این بازیکن در فیفا آبی ها را محکوم به پرداخت ۴۴۰ هزار دلار کرده است. مشکل این نیست که استقلال پول ندارد، مشکل این است که نمی تواند به حساب او پولی واریز کند. تا فردا شب این باشگاه زمان دارد و حالا از کانال وزارت خارجه و سفیر ایران در کرواسی به شدت پیگیر حل این مشکل است.
شیر تو شیر شدن اوضاع فوتبال ایران آنجا دیدنی تر می شود که نه باشگاه پول دارد و نه منابع مالی مستمر برای آن تعریف شده است و نه قراردادها شکل و شمایلی دارد که بشود برای باشگاه سودی متصور شد. درمقوله هایی چون ترانسفر بازیکن، حق پخش تلویزیونی و فروش لباس، قانونی تدوین نشده است. صدا سیما، دولتی ترین ارگان ایران هرگز نمی خواهد در مورد پخش های تلویزیونی مقید به مناسباتی باشد و بیم آن می رود که هوادار برای دیدن بازی تیم محبوب خود مجبور به خرید شبکه های خصوصی شود.
هر تولیدی لباس در ایران به دوخت ودوز پیراهن باشگاه های داخلی و خارجی مشغول است و حق کپی رایت در این مقوله معنایی ندارد. و باشگاه های ما در انعقاد قراردادها آنقدر ناشیانه عمل کرده اند که یا بازیکن با اندک فشاری از دست آنها خارج شده و یا با همت دلالان از فروش بازیکن چیزی عاید آنان نمی شود.
حال در این شرایط جالب آنجاست که تیم ها داعیه گرفتن بازیکنان طراز اول و با کیفیت را هم دارند( برحسب اتفاق هم که جذب کنند با نداری و ندانم کاری از دست می دهند)
باید گفت جیب خالی باشگاه های فوتبال ایران برازنده پز عالی آنان نبوده و نیست. رفتن بازیکنانی چون کاوه رضایی، الهیار صیاد منش، وحید امیری، امید نورافکن و چند چهره دیگر به تیمهای نه چندان خوب خارجی و یا کوچ همیشگی بازیکنان به قطر که بیشتر با اهداف اقتصادی صورت می گیرد تا فوتبالی، و استثنا کردن بازیکنانی چون سردار آزمون و علیرضا جهانبخش، دور نمای مکدرو ضعیف و بی برنامه فوتبال ایران را به ما نشان می دهد.
دروغ و ریا هم که چاشنی مناسب این جریانات شده است. انتشار ویدوی مربوط به مصاحبه تلفنی ریاست فدراسیون فوتبال با تلویزیون که مربوط به چند ماه گذشته است و در آن آقای رییس از پرداخت بدهی پروپیج سخن می گویند و ماجرای این بازیکن که علیرغم ادعای رئیس بدهی اش پراخت نشده و خطر محرومیت را برای استقلال بوجود آورده، چه تفسیری می تواند برای فوتبال دوستان داشته باشد؟!
قص علی هذه! این رشته سردراز دارد!
سازمان اقتصادی فدراسیون و حتی وزرات ورزش کجاست. داستان کهنه شده خصوصی سازی سرانجامی دارد؟ ( بخوان هرگز ندارد) اصلا فوتبال در زبان و لسان مدیران چه جایی از اعراب دارد. تصور اینست هواداران فوتبال حرفه ای تر به این مقوله می پردازند و مدیران به شکل کاملا تفننی بدان مشغول هستند.
البته آنچه البته به جایی نرسد فریاد است