رعایت و ضرورت نکات بهداشتی در توزیع نذورات بسیار حائز اهمیت است و در همین زمینه و به مناسبت فرارسیدن ماه محرم رئیس اداره بهداشت محیط غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت در آستانه ماه محرم از آغاز به کار فعالیتها نظارتی وزارت بهداشت در این ایام خبر داد. به گفته سیدرضا غلامی برنامه […]
رعایت و ضرورت نکات بهداشتی در توزیع نذورات بسیار حائز اهمیت است و در همین زمینه و به مناسبت فرارسیدن ماه محرم رئیس اداره بهداشت محیط غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت در آستانه ماه محرم از آغاز به کار فعالیتها نظارتی وزارت بهداشت در این ایام خبر داد.
به گفته سیدرضا غلامی برنامه های نظارتی وزارت بهداشت بر تکایا، مساجد و هیئتها در ماه محرم وجود دارد و این برنامه ها به دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ شده است و در دستور کار گروه مهندسی بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت قرار گرفته است. این بازدیدها از پیش از آغاز ماه محرم شروع شده و در طول ماه محرم نیز ادامه خواهد داشت.
وی با تاکید بر این نکته که اولویت نظارت بر مراکز اطعامدهی خواهد بود، ادامه داد: البته مسائلی همچون بهداشت محیط ،آب، فاضلاب، دفع زباله، نظافت محیط و…بررسی میشود. از آنجایی که بخشی از این اطعام دهی در منازل صورت میگیرد که بازرسین ما دسترسی نظارتی به این منازل را ندارند، نسبت به ارائه توصیههای بهداشتی از سوی رسانهها و معاونتهای بهداشتی دانشگاهها اقدام کردهایم.
نحوه توزیع غذا
از زمان اتمام طبخ غذا تا زمان توزیع آن نهایتا باید دو ساعت فاصله باشد، مگر اینکه هیاتها امکان نگهداری غذا در دمای زیر چهار درجه سانتیگراد را داشته باشند و یا بتوانند با قرار دادن غذا روی شمعک گاز، دمای آن را در ۶۰ درجه سانتیگراد حفظ کنند. رئیس اداره بهداشت محیط غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت با با بیان این مطلب افزود: توصیه میکنیم که توزیع غذا به سرعت اتفاق افتد، زیرا کاهش دمای غذای طبخ شده به زیر ۶۰ درجه سانتیگراد و رسیدن به دمای ۴۵ تا ۵۰ درجه سانتیگراد باعث میشود احتمال رشد میکروب در غذا به ویژه در خورشها افزایش مییابد که نهایتا میتواند سبب ایجاد مسمومیت در افراد شود.
غلامی بهترین ظرف برای توزیع غذا میان عزاداران را ظروف معمول دانست و ادامه داد: اگر شرایط گندزدایی و شستوشوی ظروف برایشان فراهم است، بهتر است از ظروف عادی استفاده کنند؛ اما، اگر به هر دلیلی از ظروف یکبار مصرف استفاده میکنند باید بلافاصله پس از اتمام کار بسته بندی، توزیع غذا آغاز شود و بیش از ۳۰دقیقه در ظرف بستهبندی قرار نگیرد. همچنین بهتر است ظروف بسته بندی بر پایه گیاهی و آلومینیومی باشد.
ظروف یکبار مصرف
در صورت استفاده از این ظروف باید دقت کنند غذا در دمای بالایی قرار نداشته باشد. ترجیحا ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پس از اتمام طبخ غذا صبر کنند و بعد نسبت به بسته بندی آن در ظروف یکبار مصرف اقدام کنند. این ظروف باید دارای آرم سیب سلامت بوده و مورد تایید سازمان غذا و دارو باشد. توصیه اکید ما در استفاده از ظروف یکبار مصرف این است که به هیچ عنوان برای بسته بندی غذاهای گرم از ظروف پلاستیکی شفاف استفاده نکنند. این ظروف تنها برای بستهبندی غذاهای سرد باید استفاده شود. وی با بیان این مطب به صدور کارت بهداشت آشپزان هیاتها توسط دفاتر پیشخوان دولت، اشاره کرد و گفت: آشپزان پس از مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت به مراکز بهداشتی معرفی شده و پس از انجام معاینه بالینی و در صورت لزوم انجام برخی آزمایشها، کارت بهداشت برایشان صادر میشود.
غلامی ادامه داد: یکی از نکاتی که همواره به آن تاکید کردهایم این است که هیاتها و ایستگاههای صلواتی نسبت به دفع زباله خود اقدامات موثر را انجام دهند. بهترین کار این است که سطلهای زبالهای در مجاورت خودشان تعبیه کنند تا از ایجاد آلودگیهای محیطی توسط ظروف یکبار مصرف جلوگیری کنند.
پسماندهای ظروف پلاستیکی
استفااده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی برای دادن نذورات بسیار رایج شده است که متاسفانه با رهاسازی پسماند ناشی از آن در معابر و نهرها موجبات آلودگی شهری را ایجاد کرده و منجر به بروز معضلات زیست محیطی می شود بنابراین با رعایت ضوابط و اصول زیست محیطی و ابلاغ یکسری توصیه ها می توان براحتی و تا حدود زیادی از وقوع این مشکلات جلوگیری کرد. همشهریانی که نذر خود را در لیوان ها و یا بسته های یک بار مصرف ادا می کنند، سطل زباله یا کیسه های زباله بزرگ نیز تهیه کرده و در محل قرار دهند تا از پخش این ظروف در خیابان جلوگیری شود، روسای هیئت های محترم عزاداری و مداحان و ذاکرین اهل بیت، عزاداران را در این خصوص توجیه نمایند و از عزاداران بخواهند تا ظروف نذورات را پس از استفاده صرفا در محل های مشخص قرار داده و جمع آوری نمایند و با توجه به سرطان زا بودن لیوان های پلاستیکی، حتی الامکان برای نوشیدنی های گرم مانند چای از لیوان های کاغذی استفاده شود.