نیلوفر منصوری دبیر گروه اجتماعی یکی از نیازهای اساسی انسان اشتغال و دوری از بیکاری است. انسان ها به طور غریزی از بیکاری دائمی رنج می برند و فراغت بیش از حد نیز کسل کننده می شود. به بیان دیگر لذت فراغت بدون کار و اشتغال سنجیده نمی شود. امروزه، یکی از مشکلات اساسی دولت […]
نیلوفر منصوری
دبیر گروه اجتماعی
یکی از نیازهای اساسی انسان اشتغال و دوری از بیکاری است. انسان ها به طور غریزی از بیکاری دائمی رنج می برند و فراغت بیش از حد نیز کسل کننده می شود. به بیان دیگر لذت فراغت بدون کار و اشتغال سنجیده نمی شود. امروزه، یکی از مشکلات اساسی دولت ها، کمبود شغل و محدودیت ایجاد اشتغال است. افراد تحصیل می کنند و تا در رشته مورد علاقه خود مشغول کسب و کار شوند، اما به دلایل مختلف بسیاری از افراد تحصیلکرده در رشته های مورد علاقه خود نیستند و این عدم توازن در اشتغال، یکی از مشکلاتی است که گریبان بسیاری از جوامع را گرفته است. یکی از راه های تحقق اشتغال پایدار، توسعه مشاغل خانگی است. مشاغل خانگی با توجه به نیاز کم به منابع مالی، مزایای فراوان و نقش سازنده ای در توسعه متوازن ایجاد می کنند.
امروزه، در دنیا، یکی از راهکارهای مهم برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی، مشاغل خانگی است. شاغلینی که مشاغل خانگی را برای اشتغال خود انتخاب می کنند، از مزاياي بسياري بهره مند می شوند. که از میان آنها می توان به ایجاد توازن بين مسئوليت خانوادگي زنان و اشتغال آنان، حذف هزينه هاي مربوط به خريد، رهن و اجاره كارگاه و اياب و ذهاب، استفاده از نيروي كار ساير اعضاي خانواده و ايجاد زمينه هاي كار خانوادگي، امكان انتقال تجارب از طريق آموزش غيررسمي به شيوه استاد- شاگردي بين اعضاء خانواده و… اشاره کرد.
مشاغل خانگی طیف وسیعی از مشاغل سنتی تا نوظهور را دربر می گیرد و راه اندازی یک کسب و کار خانگی علاوه بر مهارت خاص هر شغل نیازمند برخورداری از مجموعه ای از مهارت های اساسی و پایه ای همچون مدیریت منابع، مدیریت زمان، سازماندهی، مدیریت فردی و مهمتر از همه مهارت های بازاریابی می باشد و فراهم آوردن پیش شرط های اطلاعاتی، مهارتی و تجربه عملی، منجر به حصول بهره وری بیشتر و توسعه سرمایه های انسانی و اجتماعی خواهد بود.
لزوم توجه به کسب و کارهای خانگی
افراد در مشاغل خانگی كالایی را تولید می کنند كه در بازار مشتری خودش را دارد و دیگر مجبور نیستند ماه ها پشت نوبت برای پیدا كردن شغل مناسب در فلان اداره و شركت بمانند از این طریق برای خودشان شغل درآمدزایی دست و پا كردهاند.
در همین زمینه معاون برنامهریزی، توسعه شهری و امور شورا شهرداری تهران با تاکید بر لزوم توجه به کسب و کارهای خانگی گفت: زنان سرپرست خانوار بخشی از چرخه تولید هستند که باید جدی گرفته شوند.
حامد مظاهریان ادامه داد: وقتی نام کار آفرینی برده میشود همه فکر می کنند باید کارخانهای بزرگ برای صدها کارگر ایجاد کرد، در حالی که کسب و کارهای کوچک و موثر خود نمونه موفقی از کارآفرینی هستند.
به گفته معاون شهردار تهران باید به کسب و کارهای خانگی بها داده شود، بخش عمده توجه باید روی کسب و کارهای خانگی به ویژه برای زنان سرپرست خانوار باشد چرا که آنها معیشت خود و خانواده را باید تامین کنند.
درآمدزایی با مشاغل خانگی
به گفته دبیر ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، ساکنین شهرها، بیشترین متقاضی برای مشاغل خانگی محسوب می شوند. مهناز امامدادی با اشاره به اینکه بیش از ۸۲ درصد متقاضیان اشتغال خانگی را زنان و ۱۸ درصد را مردان تشکیل میدهند، ادامه داد: مشاغل خانگی ضمن ایجاد فرصت های اشتغال برای افراد به ویژه زنان زمینه تجمیع سرمایه های خرد و اندک و عرضه محصولات تولید شده را فراهم می کنند. امروز بسیاری از کشورهای توسعه یافته بخش اعظمی از بازار اشتغال خود را به مشاغل خانگی اختصاص داده و از ظرفیت بنگاه های خرد و کوچک در این خصوص بهره برده اند.
وی در عین حال از توانمندسازی اقتصادی ۱۰۰ نفر از خانوادههای زندانیان در طرح ملی توسعه مشاغل خانگی خبر داد و گفت: در راستای حمایت از خانوادههای زندانیان، پیشنویس قرارداد چهارجانبه میان انجمن حمایت از زندانیان، وزارت کار، صندوق کارآفرینی امید و سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانشآموختگان جهاددانشگاهی تدوین شده که وظیفه بررسی و شناسایی، اولویتبندی مزیتهای استانی، توانمندسازی متقاضیان، اتصال به بازار و پایدارسازی مشاغل را برعهده دارد.
امامدادی از رشد فعالیتهای پشتیبانی در حوزه مشاغل خانگی خبر داد و گفت: بر اساس آمارها بیش از ۸۲ درصد متقاضیان اشتغال خانگی را زنان و ۱۸ درصد را مردان تشکیل میدهند که این نسبت در شهرها بیشتر از روستاها بوده و ۷۴ درصد مشاغل خانگی در شهرها و ۲۶ درصد در روستاها ایجاد شده است. همچنین طی سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ جمعا ۶۲ درصد سرپرستان خانوار در حوزه مشاغل خانگی مشغول به کار شدهاند که از این تعداد ۱۵ درصد را مردان و ۴۷ درصد را زنان سرپرست خانوار تشکیل دادهاند.
گفتنی است؛ طرح ملی توسعه مشاغل خانگی از جمله طرحهای اشتغال حمایتی ذیل برنامه اشتغال فراگیر است که اجرای آن با نقشآفرینی سازمان جهاد دانشگاهی به عنوان نهاد واسط و تسهیلگر با هدف توانمندسازی و اتصال متقاضیان مشاغل خانگی به بازار فروش محصولات، در هشت استان آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری و لرستان به شکل آزمایشی به اجرا درآمده است. پیش از این دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی از افزایش سقف تسهیلات فردی مشاغل خانگی به ۵۰ میلیون تومان خبر داده بود.