حسن صانعی پور روزنامه‏ نگار اولین بازیکن ملی دهه هشتادی فوتبال ایران، روزهای حساس زندگی فوتبالی خود را پشت سر می گذارد. حضور هم زمان وی در سه رده جوانان، امید و بزرگسالان، نشان از توانایی های این جوان ایرانی دارد. بازیکنی که در تیم سایپا چهره شد و به استقلال ایران پیوست. اما آبی […]

حسن صانعی پور
روزنامه‏ نگار

اولین بازیکن ملی دهه هشتادی فوتبال ایران، روزهای حساس زندگی فوتبالی خود را پشت سر می گذارد. حضور هم زمان وی در سه رده جوانان، امید و بزرگسالان، نشان از توانایی های این جوان ایرانی دارد. بازیکنی که در تیم سایپا چهره شد و به استقلال ایران پیوست. اما آبی پوشان ایرانی خیلی زود وی را ترانسفر کرده تا تکنیک ناب، این ایرانی تبارفنرباغچه، چشم ترک تبارهای همسایه را بنوازد. صیادمنش همراه با تیم ملی بزرگسالان در هنگ کنگ حضور دارد و برای اولین دیدار تیم ملی در مسیر جام جهانی ۲۰۲۲ قطر و همینطور جام ملت های آسیا ۲۰۲۳ چین آماده می شود. نکته قابل تحمل در مورد صیاد منش و صیاد منش ها در فوتبال ایران اینست که پدیده های فراوان فوتبال ایران همیشه به سختی در فوتبال ایران شناخته می شوند. و آنگاه که در پی سالها، بازیکنی به جهت ذات غنی فوتبال خود( نه برنامه آکادمیک باشگاه ها) ظهور می کند. در لابلای سلایق وشرایط نامناسب فوتبال ایران، قدم در مسیر نامناسبی گذاشته و آینده وی در پرده ابهام قرار می گیرد. فوتبال ایران امیدوار است که صیاد منش راه خود را در فوتبال پر تلاطم ترکیه پیدا کرده و همچون سردار آزمون تبدیل به مهره انکار ناپذیر فوتبال ایران شود.

منچسترسیتی گران قیمت ترین باشگاه جهان
سایت آماری «football-observatory» جدیدترین رده بندی تیم های گرانقیمت باشگاهی دنیا اعلام کرد؛ منچستر سیتی با یک رکورد، از مرز یک میلیارد یورو رد شد و به گران ترین تیم تاریخ مستطیل سبز تبدیل گردید. در این رده بندی سیتی با قیمت ۱٫۰۱۴ میلیارد یورو در رده اول ایستاد. پاری سن ژرمن با ۹۱۳ میلیون یورو، رئال با ۹۰۲ میلیون یورو در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند. منچستر یونایتد و یوونتوس به ترتیب در رده چهارم و پنجم قرار گرفتند. در سال ۲۰۰۸ شیخ منصور منچسترسیتی را از تاکسین شیناواترا خریداری کرد و جانی تازه به این تیم با ریشه بخشید. دلارهای تثبیت شده و در عین حال حساب شده منصور، آبی آسمانی های منچستر را متحول کرده تا جایی که این باشگاه تبدیل به پنج تیم اول دنیا شد. آکادمی باشگاه منچستر سیتی همواره یکی از بهترین آکادمی‌های تاریخ فوتبال بوده و بازیکنان بزرگی هم چون استیون آیرلند، شان رایت فیلیپس، دنیل استوریج، میکا ریچاردز، دنیس سوارز، کاسپر اشمایکل در این آکادمی پرورش یافته‌اند. پس از آن که شیخ منصور در باشگاه منچستر سیتی سرمایه‌گذاری کرد این آکادمی با قدرت بیشتری به کار خود دارد ادامه می‌دهد. شیخ منصور هزینه بسیار گزافی را برای ساخت بزرگترین مجموعه آکادمی دنیا در شهر منچستر پرداخت نمود. و کمپ این باشگاه یکی از مجهزترین کمپ‌های تمرینی در دنیای فوتبال می‌باشد.

گرانترین باشگاه ایران آکادمی دارد؟
سایت ترانسفر مارکت، لیست با ارزش‌ترین باشگاه‌های فوتبال جهان اعلام کرد. براساس این اعلام، در لیگ برتر ایران، باشگاه پرسپولیس در صدر قرار گرفته و استقلال و سپاهان اصفهان در رده‌های بعدی قرار دارند. این اتفاق در حالی رخ داده است. که بررسی شرایط حاکم بر فوتبال ایران و سه باشگاه بزرگ آن، قابل تامل خواهد بود. عدم سرمایه گذاری و توجه و نپرداختن به مقوله استعداد یابی، خصیصه بارز فوتبال، در نظام باشگاه داری ایران است. البته می توان در این بین باشگاه سپاهان اصفهان را تا حدودی مستثنی نماییم. این باشگاه با تاسیس مدارس فوتبال و داشتن نمایندگی های اقماری در مناطق مختلف، پا را تا حدودی از فوتبال ایران فراتر نهاده است. اما در مقایسه با آکادمی های تعریف شده در استاندارد بین مللی خود، نمی شود نمره قبولی به خروجی آن بدهیم و کافی است. در یک جامعه آماری کوچک، چند مدرسه فوتبال منتسب به این باشگاه را مورد بررسی قرار داده تا متوجه، کیفیت نه چندان بالای آن بشویم. گویا خرید های گرانقیمت و بالا رفتن قیمت بازیکن در سایت ترانسفر مارکت، تنها افتخاری است که باشگاه های ایران ودر راس آن پرسپولیس به آن دلخوش هستند. سرمایه ای که در مقایسه با بدهی های موجود، به زیر صفر سقوط خواهد کرد.

پای لرزان برانکو در عربستان
هرچند برانکو ایوانکویچ دیگر در ایران شاغل نیست. و پرداختن به وی شاید برای فوتبال دوستان جذابیتی نداشته باشد. اما آمار مقایسه ای وی در این دو کشور به هوادارن کمک خواهد کرد. تا ازسطح تفکر و بهره بردن از امکانات، با توجه به شرایط نیمه حرفه ای ایران مطلع شوند. سایت المرصد عربستان در گزارشی از احتمال اخراج برانکو در صورت نتیجه نگرفتن در هفته سوم نوشت. آمار نشان می دهد؛ برانکو شروع خوبی با تیم عربستانی نداشته و در مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا برابر الهلال تن به شکست داد تا تیمش حذف شود. از نگاه المرصد برانکو سایه اخراج را با وجود تاکید رئیس باشگاه الاهلی به شدت احساس می کند و اگر تیم او در هفته سوم برابر الوحده نتیجه نگیرد به احتمال خیلی زیاد از کار برکنار می شود. سرمربی سابق پرسپولیس را باید در زمره مربیانی بدانیم که برای موفقیت، محتاج داشتن شرایطی است. که به آن می توان شرایط ویژه دستیابی گفت. هرچند هواداران ایران نیز در زمره هوادارن عجول دنیا هستند. اما سکوهای ویرانگر آزادی و ثبات منحصر به فرد سرخپوشان به علاوه تجربه ملی برانکو در سنوات قبل، گام های وی را برای موفقیت استوار کرده بود. همان مسیری که با پازل تفکرات وی آمیخته، و پروفسور کروات را بی رقیب نموده بود. عزمی راسخ برای فتح های شیرین که اگر در قالب تفکر ملی ریخته شود. تعداد بیشتری از تیم های فوتبال ایران، به موفقیت خواهند رسید.

ناشیانه های فوتبال ایران
از گفته های و صحبت های ابتدای فصل، مسئولین عالی رتبه فدراسیون می شود، رویایی ترین فصل فوتبالی ایران را تصور کرد. تعیین شرایط ویژه و مقرون به استانداردی که اگر اجرا شود. فوتبال ایران را دگرگون خواهد کرد. سنگ بزرگی که طاقت و توانش اندک است و هرگز به هدف زده نمی شود. هرچند سکان داری فوتبال ایران، کاری سخت و پر فراز و نشیب است. و با توجه به وسعت زیاد ایران، و قومیت های متعدد، این امر، دشوارتر هم شده است. اما به همان دلیل هم باید آن را ناشیانه و بدون برنامه بدانیم. کاش فدراسیون فوتبال ایران، در فوتبال شهرستان ها و شیوه مدیریت آن نیز، تفحصی داشته باشد. و کاش تاسیس مدارس فوتبال، تابع نظم و نظامی بهتر و منسجم تر گردد. و کاش به تجهیزات ورزشگاه های کوچکی که معدن کشف استعداد هاست. توجهی بیشتر بشود. و کاش انتخابات و انتصابات ادواری، با وسواس و تدبیری روشن تر انجام پذیرد. آنگاه می شود از هدر رفتن سرمایه در صنعت فوتبال جلوگیری نمود.