سارا ایرانی/ طرح مسکن مهر اغلب در حواشی شهرها ساخته شد. حواشی که به زعم ساکنان آن اغلب به دلیل دوری از شهرها غیرقابل سکونت بود. در طرح ملی مسکن اما این مشکل حل شد و اراضی موجود در حریم و محدوده قانونی شهرها، به طرح اقدام ملی مسکن اختصاص یافته است. این […]
سارا ایرانی/
طرح مسکن مهر اغلب در حواشی شهرها ساخته شد. حواشی که به زعم ساکنان آن اغلب به دلیل دوری از شهرها غیرقابل سکونت بود. در طرح ملی مسکن اما این مشکل حل شد و اراضی موجود در حریم و محدوده قانونی شهرها، به طرح اقدام ملی مسکن اختصاص یافته است. این اقدام به این دلیل ببوده که معمولا تنها قسمت های خالی و کم هزینه تر برای ساخت مسکن همین بخش های حاشیه ای بوده است اما نه آنقدر حاشیه ای که نتواند نیاز شهروندان را جبران کند. حالا اما سازمان ملی زمین و مسکن بخشی از اراضی تحت اختیار خود را به اجرای طرح اقدام ملی مسکن اختصاص داده است. مدیرعامل این سازمان در اینباره گفت: جلسات متعددی در ماه پایانی سال گذشته با تمامی مدیران کل راه و شهرسازی استانها، برای شناسایی اراضی تحتاختیار انجام شده و در این جلسات، برنامههای وزارت راه و شهرسازی که شامل جمعبندی نظرات معاونت مسکن و ساختمان، سازمان ملی زمین و مسکن و معاونت معماری و شهرسازی است به استانها ارائه شده است.
علی نبیان خاطرنشان کرد: با همکاری معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، اراضی ای که قابلیت افزایش به محدوده شهرها را دارند، به محدوده شهرها اضافه میشوند تا بتوان بخشی از کمبود زمین را برای احداث و تولید مسکن جبران کرد.
نبیان همچنین اعلام کرد: اراضی ای که در محدوده قانونی شهرها هستند؛ اما کاربری غیرمسکونی دارند با همکاری معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی شناسایی شده و چنانچه قابلیت کاربری مسکونی داشته باشند، برای تولید و عرضه مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی برای تولید و عرضه مسکن قرار میگیرد.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از دیگر برنامههای این سازمان در سال جهش تولید را پایش، تعیین کاربری و سنددار کردن اراضی سازمان ملی زمین و مسکن به شکل سند تکبرگی (کاداستر) عنوان کرد و گفت: از طریق کاداستر در نظر است تا محدودههای دقیق اراضی سازمان ملی زمین و مسکن در داخل محدوده قانونی شهرها شناسایی و سنددار شوند که این کار، به عنوان یکی از دغدغههای دولت و نظام در تمامی استانهای کشور در حال انجام است.
لازم به توضیح است که پس از افزایش قیمتی که در سال گذشته در بخش مسکن رخ داد، سازمان ملی زمین و مسکن در اولین گام، پیش از شروع طرح ملی مسکن، تکمیل مسکن مهر را پیگیری کرد که در این راستا، پروژه مسکن مهر در سه حوزه شهرسازی زیر ۲۵ هزار نفر توسط بنیاد مسکن، شهرهای جدید توسط شرکت عمران شهرهای جدید و سایر شهرها توسط سازمان ملی زمین و مسکن، پیگیری شد و سال ۹۸ اتمام پروژهها را شاهد خواهیم بود. اما بطور کلی سازمان ملی زمین و مسکن، مالک یک میلیون و ۱۹۰ هزار و ۲۱۵ واحد مسکن مهر بوده که تاکنون یک میلیون و ۱۹ هزار و ۶۱۷ واحد، افتتاح و ۲۰ هزار و ۲۹۹ واحد آماده افتتاح شده است؛ ضمن اینکه ۳۵ هزار و ۲۰۰ واحد مسکن مهر بدون متقاضی وجود دارد.
این در حالی است که درمورد طرح ملی مسکن، این مقام مسئول در تازه ترین نشست با مدیران سازمان متبوع خود از تشکیل کارگروه تامین زمین در ادارات کل راه و شهرسازی خبر داد و این کارگروه را از مصادیق همکاری های فرابخشی دولت معرفی کرد.
علی نبیان با اشاره به اینکه حل بسیاری از مشکلات مردم نیازمند همکاری و مساعدت ارگان های مختلف نظام است گفت: در همین راستا در هر استان معاونین املاک و حقوقی، بازآفرینی شهری و شهرسازی زیر نظر مدیرکل استان موظف شده اند با همکاری فرمانداری و استانداری ها اراضی مستعد ساخت واحد های مسکونی برای طرح اقدام ملی را شناسایی کنند.
گفتنی است که وزارت راه و شهرسازی از اواخر سال گذشته تولید و عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را در دستور کار خود قرار داد که تاکنون ساخت ١٦٧ هزار خانه از طرح اقدام ملی مسکن در بیشتر از ۹ استان آغاز شده است. گفتنی است که ورود محرک به حوزه مسکن از طریق طرح اقدام ملی تولید و عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی، بخش خصوصی را نیز برای ورود به این بازار ترغیب کرده و قرار است واحدهای بسیار از این طرح به صورت مشارکتی با حضور انبوه سازان در استان های مختلف ساخته شود.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن نیز درباره ساخت و ساز مشارکتی نیز پیش از این اظهار داشته است که ما در سازمان ملی زمین و مسکن، زمین را آماده می کنیم؛ وقتی این اتفاق رخ داد، دو برنامه پیش روی ماست: یکی آنکه این اراضی در بخش هایی است که امکان ساخت مشارکتی وجود دارد طرف مقابل ما (شریک) آورده نقدی برای ساخت دارد و آورده دولت نیز زمین است. متقاضیان ساخت نیز به جای آنکه هزینه زمین را در ابتدای ساخت بدهند، در پایان ساخت و ساز هزینه زمین را پرداخت می کنند.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن ادامه داد: در این روش (روش مشارکتی) قرار نیست سازنده هزینه زمین را در نقطه صفر ساخت پرداخت کند. تفاهمی هم با بانک عامل بخش مسکن داشته ایم تا بتوانیم وام مسکن یکمی ها (صندوق پس انداز مسکن یکم) را به این طرح متصل کنیم که بتوانیم سرعت اجرای پروژه را افزایش دهیم.
گفتنی است در سال ۹۶ بر اساس دستور وزیر راه و شهرسازی و رئیسجمهور، قرار شد تا ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور در دستور کار قرار گیرد که ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید و نیز ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن و ۱۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده احداث خواهد شد. بر این اساس، سازمان ملی زمین و مسکن قرار است اراضی مورد نیاز برای ساخت ۲۰۰ هزار واحدی که توسط بنیاد مسکن و شرکت بازآفرینی شهری در بافتهای فرسوده ساخته میشود را تأمین کند و از سوی دیگر، بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن نیز از اراضی خود در این طرح استفاده خواهند کرد.