سارا ایرانی/ مساله تامین مسکن در بسیاری از کشورهای جهان، چه کشورهای توسعه یافته و چه در حال توسعه، مساله پر اهمیتی نیست؛ چراکه در آنجا به محل سکونت به عنوان یکی از شاخص های ابتداییِ توسعه و جزو حقوق اولیه مردم نگریسته می شود. در کشور ما اما هنوز مسکن در […]
سارا ایرانی/
مساله تامین مسکن در بسیاری از کشورهای جهان، چه کشورهای توسعه یافته و چه در حال توسعه، مساله پر اهمیتی نیست؛ چراکه در آنجا به محل سکونت به عنوان یکی از شاخص های ابتداییِ توسعه و جزو حقوق اولیه مردم نگریسته می شود. در کشور ما اما هنوز مسکن در شمار امکانات و کالاهای سرمایه ای است که دولت حق ساخت و واگذاری آن را دارد. اخیرا اما این رویکرد در حال تغییر است. در یکی دو سال گذشته بخصوص، دولت سعی داشته تا سرریز جمعیت کلانشهرهای کشور را در شهرک های اقماری با امکانات متوسط شهری و قیمت مناسبتر از کلانشهر، اسکان دهد و آنها را صاحب خانه کند.
اما در شهرهای کشور، مردمی هم هستند که مساله تامین سکونتگاه الزاما برایشان به منزله تامین محل سکونت نیست. چراکه منزل مسکونی دارند اما در محلات فرسوده زندگی می کنند. بنابراین اگر در محلات نیازمند بازآفرینی زندگی می کنید و نیاز به استفاده از خدمات و تسهیلات نوسازی دارید، پیرو تسهیلاتی که گفتیم دولت در سال های اخیر ارائه داده است، می توانید به سامانه ثبت درخواست تسهیلات نوسازی در محدوده و محلات هدف بازآفرینی شهری، به عنوان اولین سامانه در رابطه با تسهیلات نوسازی در حوزه بازآفرینی شهری مراجعه کنید. براین اساس، متقاضیان میتوانند کدپستی یا کد درجشده در سند تکبرگی خانه(کدجام) را در این سامانه وارد کنند و از قرار گرفتن ملک خود در بافت فرسوده مطلع شوند و اگر ملک در بافت فرسوده قرار گرفته باشد، میتوانند برای دریافت وام مراجعه کنند.
این در حالی است که به عنوان مثال به ازای هر واحد مسکونی ۱۷۰میلیون تومان تسهیلات ساخت در محدوده و محلات هدف بازآفرینی در کلانشهر تهران در قالب قرارداد عاملیت، توام با تسهیلات بدون سپرده و اوراق گواهی حقتقدم به انبوهسازان حرفهای و سازندگانی که از فناوریهای نوین استفاده کنند، پرداخت میشود. این تسهیلات در بافتهای ناکارآمد شهری در سایر کلانشهرها به ۱۶۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده و در شهرهای با جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر نیز به ۱۴۰ میلیون تومان به ازای هر واحد مسکونی، افزایش یافته است.
همه این اقدامات در راستای انگیزه دادن و تشویق انبوهسازان و ساکنان در این مناطق، سود تسهیلات ساخت در بافتهای ناکارآمد شهری بسیار مناسب در نظر گرفته شده است. برای تسهیلات ساخت ۱۷۰ میلیون تومانی به ترتیب ۵۰ میلیون تومان با نرخ سود ۹ درصد، ۶۰ میلیون تومان با نرخ ۱۸ درصد و مابقی آن با نرخ ۱۶ درصد محاسبه و پرداخت خواهد شد. همچنین برای پرداخت تسهیلات ۱۴۰ میلیون تومان نیز به ترتیب ۴۰ میلیون تومان آن با نرخ سود ۹ درصد، ۶۰ میلیون تومان با نرخ ۱۸ درصد و ۴۰ میلیون دیگر آن با نرخ ۱۶ درصد محاسبه و به متقاضیان پرداخت می شود.
تسهیلات نوسازی به میزان ۱۶۰ میلیون تومان نیز به ترتیب برای ۵۰ میلیون تومان از محل قرارداد عاملیت، ۵۰ میلیون تومان بدون سپرده و ۶۰ میلیون تومان از محل اوراق به ترتیب با نرخ سود ۹، ۱۸ و ۱۶ خواهد بود.
این در حالی است که بنابر گفته مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، ۱۴۵ هزار واحد مسکونی در بافتهای ناکارآمد شهری وجود دارد. مهدی عبوری با بیان اینکه از این میزان، ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی با پرداخت تسهیلات نوسازی به سازندگان و انبوهسازان در بافتهای فرسوده انجام میشود، گفت: باید بستر و شرایط ارائه تسهیلات ساخت، صدور پروانه و هزینههای سازمان نظام مهندسی برای سازندگان و انبوهسازان در بافتهای ناکارآمد شهری فراهم شود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران همچنین بر ساخت مسکن توسط بخش خصوصی، سازندگان و انبوهسازان در بافتهای ناکارآمد شهری تاکید و با بیان اینکه این امر باید بهصورت جدی و مستمر پیگیری شود، عنوان کرد: شرکت بازآفرینی شهری ایران، ضمن فراهم کردن بستر ارائه ۱۰۰ هزار فقره تسهیلات نوسازی به متقاضیان، خود نیز تولید و ساخت ۴۵ هزار واحد مسکن در بافتهای ناکارآمد شهری را برعهده میگیرد.
او با بیان اینکه شرکت بازآفرینی شهری ایران، اراضی خود را در این رابطه به سازندگان و بخش خصوصی واگذار خواهد کرد، گفت: ساخت بخشهایی که سرمایهگذار و بخش خصوصی به آن ورود نکنند، بهصورت امانی انجام میشود.
این در حالی است که برای جلب سرمایهگذار، رونق تولید مسکن و ایجاد اشتغال در راستای ساخت مسکن در حوزه بازآفرینی شهری، باید تلاشی مضاعف انجام شود. در این میان، از ۴۵ هزار واحد مسکونی که شرکت بازافرینی شهری ایران، مکلف به راهبری و مدیریت تولید آن است، تاکنون برنامهریزی برای ساخت ۳۵ هزار واحد انجام شده که به زعم مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، تولید این میزان مسکن برنامهریزیشده در بافتهای ناکارآمد شهری، نقطه قوت و امیدبخش است.
عبوری با اشاره به وظایف راهبران تیم عملیاتی ساخت ۱۴۵ هزار واحد مسکن در بافتهای ناکارآمد شهری، اظهارداشت: مسئولیت پیگیری تهیه طرح، تعریف کاربری اراضی، نحوه واگذاری اراضی، نحوه تعیین سرمایهگذار پروژهها و …بر عهده این راهبران خواهد بود. این افراد باید تمامی مشکلات و موانع پروژهها را با همکاری دفترهای شرکت بازآفرینی شهری ایران در کوتاهترین زمان حل کنند و بهصورت روزانه از اقدامات انجامشده، گزارش دهند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به انتظار وزیر راه و شهرسازی، مبنی بر افزایش رقم تولید ۱۴۵ هزار واحد مسکن در بافتهای ناکارآمد شهری، گفت: کارکنان شرکت، بهویژه تیم عملیاتی راهبری و مدیریت ساخت ۱۴۵ هزار واحد مسکن، این امر را باید جدی گیرند و با اتکال به خداوند و همکاری با یکدیگر کارها را پیش ببرند.
گفتنی است که تا کنون ۲۳ هزار و ۸۱۸ واحد مسکونی دریافت تسهیلات نوسازی به بانک عامل معرفی و ۱۰ هزار و ۶۰۲ متقاضی موفق به دریافت تسهیلات شدهاند.
این در حالی است که به تعویق انداختن انجام پروژه های بازآفرینی توسط شرکت های پیمانکار یکی از دلایل انجام کند پروژه ها اعلام شده است. اتفاقی که در سال گذشته تلاش شد تا با حداقل ریسک انجام شود و موفق هم بود.