این روزها پس از گذشت حدود ۹ ماه از وقوع زمین لرزه ۷٫۳ ریشتری ۲۱ آبان ۹۶ در بخش ازگله شهرستان سرپل ذهاب در استان کرمانشاه، حال ساکنان برخی از روستاهای زلزله زده این سامان خوب نیست.قرار است با پرنده ای فلزی به همراه پرنده دل، سفر دوباره ای را به سوی مناطق زلزله زده […]

این روزها پس از گذشت حدود ۹ ماه از وقوع زمین لرزه ۷٫۳ ریشتری ۲۱ آبان ۹۶ در بخش ازگله شهرستان سرپل ذهاب در استان کرمانشاه، حال ساکنان برخی از روستاهای زلزله زده این سامان خوب نیست.قرار است با پرنده ای فلزی به همراه پرنده دل، سفر دوباره ای را به سوی مناطق زلزله زده غرب کرمانشاه به منظور بررسی آخرین وضعیت مردم این مناطق آغاز کنیم. آنجایی که دل های بسیاری هنوز در گروی عشق به این آب و خاک است.

 

در حال نزدیک شدن به ورودی روستای «چمن برآفتاب» هستیم، اما به «هنگام ورود به روستا و توقف خودروی امدادی و زمان پیاده شدن از خودرو با صحنه ای عجیب روبه رو می شوم، صحنه ای که شاید در هیچ یک از مناطق زلزله زده داخلی و خارجی که برای تهیه خبر و گزارش به آنجا عزیمت کرده بودم، ندیدم.»
«شماری از دختربچه های روستا در حال استحمام با آب سرد و پودر رختشویی در محیطی باز و در دید عموم بودند» به یکباره در جای خود متوقف می شوم، اما با هجوم ساکنان روستا به سمت من متوجه می شوم که این چنین حمام گرفتن یکی از واقعیت های جاری این روستا است و مردم آن به دلیل نبود حمام صحرایی در روستا حدود ۹ ماه است که این گونه استحمام می کنند.
«زهرا سیروان عرفان» که چند متر آن طرف تر درون یکی از کانکس ها مشغول جست و جو در داخل موهای سر دختر بچه چهار یا پنج ساله بود، می گوید: این کودک معصوم مدتی است که به دلیل ضعف عمومی و سرد بودن آب داخل دبه ها استحمام نکرده و در سرش شپش افتاده است.

*شیوع بیماری های پوستی
وی با بیان اینکه هنوز و بعد از گذشت حدود ۹ماه از وقوع زمین لرزه در این منطقه ، مردم این روستا از نبود سرویس بهداشتی و حمام صحرایی رنج می برند، توضیح می دهد: فقدان سرویس بهداشتی، حمام صحرایی و انباشت زباله در اطراف چادرها و کانکس های زلزله زدگان این روستا باعث هجوم حشرات موذی و انواع خزنده ها به نزدیکی محل اسکان زلزله زدگان شده است.
وی ادامه می دهد: در حال حاضر به دلیل عدم استحمام مرتب کودکان، بانوان و سالمندان شماری از آنان دچار بیماری های پوستی مختلف از جمله «آکنه و جوش صورت»، «لکه‌ های پوستی قرمز و دردناک»، «قارچ ‌های پوستی» و «کچلی» شده اند که این بیماری ها سلامت آنان را با تهدید جدی مواجه کرده است.

* حمام و دستشویی نداریم
یکی دیگر از بانوان این روستا که خستگی از زندگی در چهره او نمایان است، می گوید: قهر طبیعت ما را مقهور مشکلات زیادی کرده تا جایی که برای ساده ترین نیاز خود یعنی حمام کردن و به دستشویی رفتن نیز مشکل داریم.
وی ادامه می دهد: مردان و پسران جوان روستا به ناچار می توانند با آب سرد یا به هر شکل ممکن دیگر حمام کنند.

این بانوی روستایی که به دلیل داشتن استرس زیاد اذعان می کند، دست چپش به شدت درد دارد و سر دردهای عصبی امانش را بریده است، می افزاید: نه تنها مردم این روستا بلکه مسئولان هم، نبود حمام و سرویس بهداشتی را مهمترین نیاز ما می دانند اما در مرحله عمل کاری انجام نمی گیرد.
خانم دیگری از اهالی این روستا که می خواهد نامش در این گزارش ذکر نشود نیز می گوید: با توجه به گرمای هوا، وجود کودها و فضولات حیوانی در مجاورت کانکس زلزله زدگان این عوامل مشکلاتی را برای روستاییان ایجاد کرده است، گرمای هوا باعث شده تا اغلب کودکان و اعضای خانواده آنان دچار بیماری هایی مانند اسهال و استفراغ شده یا با مشکل خونریزی شدید بینی مواجه شوند که به دلیل نبود امکانات پزشکی اهالی روستا اقدام به روش های درمانی به صورت سنتی می کنند.
این بانوی زلزله زده روستایی می افزاید: کمبود یخچال و نبود دستگاه های خنک کننده نظیر «پنکه و کولرهای آبی» از جمله مشکلات دیگر مردم زلزله زده این روستا است که آسایش روانی و بهداشتی آنان را به خطر انداخته و موجب شده با توجه به گرمی هوا مواد غذایی آنها فاسد شود که نمونه بارز آن شیر مورد نیاز کودکان است که به دلیل قرار گرفتن در مجاورت هوا و نبود وسایل خنک کننده برای نگهداری فاسد می شود.
پس لرزه ها سبب شده افرادی هم که خانه هایشان سالم است، نتوانند به خانه هایشان برگردند، هنوز بسیاری از افراد در چادرهای اسکان اضطراری و موقت هلال احمر زندگی می کنند و نتوانسته اند کانکس دریافت کنند، ترس از پس لرزه ها و موارد دیگر مردم را از بازسازی دلسرد کرده است./ایرنا