تردد اتوبوس سازمان‌ها و نهادها در جاده‌ها ممنوع شد
تردد اتوبوس سازمان‌ها و نهادها در جاده‌ها ممنوع شد

طبق ابلاغیه جدید وزیر راه و شهرسازی به وزارتخانه‌ها، استانداران، سازمان‌ها،‌ارگان‌ها و نهادهای نظامی و انتظامی، در محورهای برون‌شهری فقط تردد اتوبوس‌های دارای پروانه فعالیت مجاز از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای بلامانع است. پس از وقوع حوادث اتوبوس خبرنگاران در آذربایجان غربی و اتوبوس سربازمعلمان در استان یزد در اوایل تیر ماه امسال، وزارت راه […]

طبق ابلاغیه جدید وزیر راه و شهرسازی به وزارتخانه‌ها، استانداران، سازمان‌ها،‌ارگان‌ها و نهادهای نظامی و انتظامی، در محورهای برون‌شهری فقط تردد اتوبوس‌های دارای پروانه فعالیت مجاز از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای بلامانع است.
پس از وقوع حوادث اتوبوس خبرنگاران در آذربایجان غربی و اتوبوس سربازمعلمان در استان یزد در اوایل تیر ماه امسال، وزارت راه و شهرسازی روز ۱۴ تیر ماه ۱۴۰۰ به وزارتخانه‌ها، استانداران، سازمان‌ها،‌ارگان‌ها و نهادهای نظامی و انتظامی بخشنامه‌ای آنی ارسال کرد.
در ابتدای این بخشنامه آمده است،: به دنبال واژگونی اتوبوس حامل خبرنگاران در تاریخ ۲ تیر ماه ۱۴۰۰ در محور روستایی بیگم‌قلعه شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی با توجه به اینکه اتوبوس حادثه بدون رعایت مقررات مربوطه به حمل و نقل جاده‌ای مسافر عمومی (بدون صورت وضعیت و به صورت غیرمجاز) از جمله موارد زیر اقدام به  جابه‌جایی مسافر در شبکه جاده‌ای برون‌شهری کرده است، ابلاغیه ای اعلام می شود.
در این بخشنامه به ماده ۴ آئین‌نامه اجرایی سهم بهینه بخش‌های دولتی و غیردولتی در فعالیت‌های راه و راه‌آهن اشاره شده است که می‌گوید: هرگونه فعالیت در زمینه حمل و نقل عمومی بار و مسافر توسط دستگاه‌های دولتی، نظامی و انتظامی ممنوع است.
در قسمتی دیگر از این بخشنامه به ماده یک قانون الزام شرکت‌ها و مؤسسات ترابری جاده‌ای به استفاده از صورت وضعیت مسافری و بارنامه، اشاره شده است که می‌گوید: شرکت‌ها و مؤسساتی که در حمل و نقل جاده‌ای بین‌شهری مسافر یا کالا اعم از داخلی و بین‌المللی فعالیت می‌کنند موظف هستند بر حسب نوع فعالیت برای هر جابه‌جایی از صورت وضعیت مسافری و بارنامه‌های داخلی و بین‌المللی موضوع این قانون استفاده کنند و به جای آن مجاز به استفاده از اوراق انحصاری ـ اختصاصی یا انواع دیگر نیستند.
در ادامه این بخشنامه به ماده ۲۰۳ آئین‌نامه راهنمایی و رانندگی نیز اشاره شده است که می‌گوید:‌حمل مسافر با وسیله نقلیه‌ای که دارای پلاک شخصی است و بیشتر مجوز لازم برای جابه‌جایی مسافر از وزارت راه و شهرسازی یا شهرداری دریافت نکرده باشند ممنوع است مگر در شرایط اضطراری و با اجازه پلیس راه و یا راهنمایی و رانندگی.
در نتیجه در قسمت پایانی این بخشنامه تأکید شده است: به منظور انتظام بیشتر و پیشگیری از بروز هرگونه حوادث مشابه بنا بر مصوبه نشست ۱۱۸ کمیسیون ایمنی راه‌های کشور مورخ ۵ تیر ماه ۱۴۰۰ و بخشنامه تاریخ ۷ اسفند ۹۶ ابلاغ می‌شود که «در محورهای برون‌شهری صرفا تردد اتوبوس‌های دارای پروانه فعالیت مجاز از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای بلامانع است ضمناً تردد اتوبوس‌های تحت مالکیت وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها، ارگان‌ها، دانشگاه‌ها، بخش‌های خصوصی و نهادهای نظامی و انتظامی به منظور جابه‌جایی مسافر و کارکنان خود و خانواده آنها در مسیرهای بین‌شهری ممنوع است».  در این بخشنامه آمده است: ابلاغیه مذکور شامل اتوبوس‌های استیجاری در اختیار سازمان‌ها، ارگان‌ها،‌ دانشگاه‌‌ها و نهادهای نظامی و انتظامی نیز هست. به گزارش فارس حدود ساعت ۱۷:۵۰ روز دوم تیر، اتوبوس حامل خبرنگاران در محور روستایی دشت غوره‌ ۱۸ کیلومتر مانده به نقده در استان آذربایجان غربی دچار حادثه و واژگون شد که در این حادثه ۲ تن از سرنشینان که از خبرنگاران  خبرگز‌اری‌های  جمهوری اسلامی و ایسنا بودند، متأسفانه جان باختند و ۵ سرنشین دیگر نیز به شدت مصدوم شده‌اند، این حادثه به علت بروز نقص فنی در سیستم ترمز و ناتوانی راننده در کنترل اتوبوس و سپس سرعت بالا در قوس جاده رخ داد که به واژگونی اتوبوس منجر شد.
روز بعد نیز حدود ساعت ۰۶:۳۰ متأسفانه اتوبوس حامل سربازان معلم مسیر زاهدان-آباده به دلیل نقص فنی در سیستم ترمز در دهشیر یزد با سرعت بالا به یک دستگاه تریلر برخورد می‌کند و واژگون می‌شود، این اتوبوس جمعاً ۳۹ نفر سرنشین داشت، در این تصادف ۳ سربازمعلم، افسر همراه آنها (کادر ناجا) و کمک راننده اتوبوس، جان باختند.
این اتوبوس با ۳۹ سرنشین از مبداء زاهدان به مقصد آباده در حرکت بود که به علت بروز نقص فنی از ناحیه ترمز و سرعت بالا، با جدول وسط جاده برخورد می‌کند و سپس به محور مقابل خود رفته و واژگون می‌شود و سپس با یک دستگاه تریلیِ متوقف در مسیر مخالف، برخورد می‌کند و متوقف می‌شود.