اکبر بهاری، خبرنگار: در سرزمینی با منابع و ثروت خدادادی گزارش از محرومیت و حاشیه‌نشینی شاید کج سلیقگی باشد، ولی گسترش این موضوع واقعیتی تلخ در میان مردم خوزستان است.   سید محسن موسوی‌زاده عضو شورای شهر پنجم کلانشهر اهواز در گفت‌وگو با ما اظهار داشت: کلانشهر اهواز از توسعه نامتوازن رنج میبرد و در […]

اکبر بهاری، خبرنگار:

در سرزمینی با منابع و ثروت خدادادی گزارش از محرومیت و حاشیه‌نشینی شاید کج سلیقگی باشد، ولی گسترش این موضوع واقعیتی تلخ در میان مردم خوزستان است.

 

سید محسن موسوی‌زاده عضو شورای شهر پنجم کلانشهر اهواز در گفت‌وگو با ما اظهار داشت: کلانشهر اهواز از توسعه نامتوازن رنج میبرد و در شهر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفری اهواز بیش از ۴۰۰ هزار حاشیه‌نشین وجود دارد که بعد از مشهد دومین شهر به لحاظ جمعیت حاشیه‌نشینی است.

وی درباره برنامه‌های شهرداری اهواز برای ساماندهی حاشیه‌نشینی بیان داشت: شورای شهر به شهردار تاکید کرده است که این مناطق محروم را در اولویت قرار دهد و مسئله فاضلاب و خدمات شهری این مناطق را برطرف کند و برای همین اعضای شورا بازدیدهای از این مناطق داشتند و جلسات مشترکی با شرکت گاز و اداره آب و برق برگزار شده است.

موسوی‌زاده عضو شورای شهر اهواز گفت: بیش از ۱۷ منطقه محروم و حاشیه‌ای در اهواز وجود دارد که شهرداری از منطقه پردیس اهواز شروع کرده است و در نظر دارد با راه اندازی نهضت آسفالت و سایر پیگیری‌ها وضعیت شهری این مناطق را ارتقا دهد.

*گسترش فیزیکی شهر اهواز علت اصلی حاشیه‌نشینی

امانپور عضو گروه برنامه ریزی شهری درباره  علل توسعه حاشیه‌نشینی در اهواز گفت:  به‌خاطر گسترش فیزیکی شهر اهواز در دوره‌های مختلف و ادغام مناطق روستایی پیرامون این شهر در درون آن بوده است که چون این نقاط دارای ویژگی‌های هسته‌های روستایی شدند، در گذشت زمان هم روستاها این ویژگی‌ها را حفظ می‌کنند و پیکره کالبدی آنها به حالت مناطق حاشیه‌نشین تشابه بیشتری دارد.

 

حاشیه‌نشینی که بخشی از آن ناشی از توزیع نامتوازن ثروت و فرصت است،  این مناطق را از لحاظ شاخص‌های امنیتی در رده‌های پایین قرار داده است. توجه به مسایل معیشتی و تأمین نیازهای اولیه مردم جامعه و حذف محرومیت‌ها از راهکارهای جدی ارتقا امنیت در این مناطق است.

 

*حاشیه‌نشینی مهمترین تحلیل اجتماعی حوادث اهواز

محمد صفری، فرمانده انتظامی اهواز با بیان اینکه حاشیه‌نشینی مهمترین تحلیل اجتماعی حوادث در اهواز است گفت: توزیع نیرو در مناطق حاشیه همیشه یکی از دغدغه‌های ما بوده است.

این مسئول انتظامی اظهار داشت: تنوع و تضاد قومیتی، روابط و مراودات غیرقانونی و برون مرزی از دیگر مشکلات اهواز است. وی اظهار کرد: دلیل تضاد و نابرابری اجتماعی در اهواز این است که در این کلانشهر حداقل و حداکثر درآمد را شاهد هستیم و این اختلاف آنقدر بارز و روشن است که موجب تضاد شدید و عدم همدلی شده است.

صفری با بیان اینکه تنوع و تضاد قومیتی در این کلانشهر  باعث درگیری‌های زیادی در شهر شده است، تصریح کرد:  فقرزدایی، رفع بیکاری و کاهش سن مجرمان به عنوان عوامل حوادث، از حوزه کاری نیروی انتظامی خارج است و باید دستگاه‌های فرهنگی به آن ورود کنند.

رشد طلاق  و از هم پاشیدگی خانواده‌ها، محرومیت فرزندان از تحصیل و تبدیل کودکان به ابزار کار از دیگر مصائب فرهنگی حاشیه نشینی در اهواز است که آمار این مسائل به دلیل پیچیدگی‌هایی که دارد قابل جمع‌آوری نیست ولی آنچه مشهود است با وضعیت مطلوب فاصله نجومی داریم.

در کنار این نفود فرهنگی، شیوع بیماری‌ها به دلیل نبود سیستم جامع فاضلاب و سرریز آن در معابر مناطق حاشیه‌نشین و همچنین غرق شدگی در اثر شنا یکی دیگر از مسایل نگران کننده مناطق حاشیه‌نشین و نوسعه حاشیه‌نشینی است.

جامعه‌شناسان براین باورند که تجمع فقر تولید ناهنجاری‌های جمعی و گروهی می شود و همچنین تولید نزاع‌ها و خشونت‌های دسته جمعی جزو پیامدهای حاشیه‌نشینی به‌شمار می‌روند. مراجعه به محاکم قضایی یا مراکز پلیس در اهواز نشان می‌دهد، تعداد پرونده‌های مرتبط با ساکنان مناطق حاشیه‌ای در مقایسه با جمعیت آنان بسیار زیادتر از حد معمول است.

حسن محمدی دانشجوی رشته حقوق  معتقد است: بخش عمده از پرونده‌های در دادگاه‌های خوزستان مربوط به حاشیه شهرها است. رفتارهای قومی، نزاع های دسته جمعی، سرقت، اشتغال به شغل های کاذب غیرقانونی، انشعاب های غیرقانونی آب و برق و گاز و غیره از رفتارهای تولید شده در حاشیه‌نشینی است.

ایجاد توسعه پایدار در مناطق محروم و ممانعت از خالی شدن روستاها و مهاجرت به اهواز، تدوین برنامه جامع شهری با اولویت دهی به مناطق محروم،  سالم سازی فرهنگی، بهداشتی و امنیتی این مناطق با راه اندازی مراکز فرهنگی و بهداشتی و توزیع عادلانه امکانات شهری ضمن ارتقا وضعیت ساکنین حاشیه‌نشین می‌تواند جریان زندگی مدنی و سالم را فراهم آورد.