نیلوفر منصوری: شهرنشینان، وقتی می خواهند از فضای منزل فاصله بگیرند و فرصتی را برای تعامل با خود جستجو کنند، به پارک ها و فضای سبز حاشیه خیابان ها می روند، به عبارتی تنها مددرسان آنها در این لحظه، مبلمان شهری است. عناصری که از مبداء تا مقصد همراهش هستند و به نوعی درصدد است […]
نیلوفر منصوری: شهرنشینان، وقتی می خواهند از فضای منزل فاصله بگیرند و فرصتی را برای تعامل با خود جستجو کنند، به پارک ها و فضای سبز حاشیه خیابان ها می روند، به عبارتی تنها مددرسان آنها در این لحظه، مبلمان شهری است. عناصری که از مبداء تا مقصد همراهش هستند و به نوعی درصدد است تا با حفظ تعامل جسمی و ذهنی، زندگی در شهر را برای او دلچسب تر نماید.
مبلمان شهری جزو لاینفک هر شهری محسوب می شود؛ نیمکت های پیاده روها، مجسمه ها، نقاشی دیواری، نمای ساختمان، سنگفرش خیابان، کیوسک روزنامه فروشی، و پارک همه و همه به عنوان اجزای چیده شده در شهر با کارکرد استفاده عمومی و زیباسازی نما، هویت شهری را، تحت تاثیر خود قرار داده و تعیینکننده خوشایندی یا عدم تحمل زندگی مدرن شهروندی است.
کافی است در مسیر تردد روزانه خود کمی به اطراف مان دقت کنیم در حاشیه اتوبان، پیاده روها، پارک ها یا حتی دیوار ساختمان ها یک اثر هنری می بینیم. بدون شک فضای شهر با مبلمان مناسب و جاذب موید حضور و پویایی شهرنشینان است. هر چه شهر بزرگ تر و جمعیت ساکن آن بیشتر باشد لزوم توجه به این امر ضروری تر به نظر می رسد.
با گسترش شهرها، افزایش جمعیت شهرنشینان و مشکلات ناشی از آن فراهم آوردن امکاناتی برای رفاه حال شهروندان بیش از پیش ضروری است. این امکان، امروزه به مدد تکنولوژی و فضای مجازی سهل و آسان شده است، زیرا سرک کشیدن به شهرهای مدرن و پیشرفته دنیا و بررسی مدیریت نوین شهری از این روش، برای استفاده از تجربیات ممکن شده است. با نگاهی به دکوراسیون و مبلمان شهری در شهرهای پیشرفته دنیا درمییابیم انتخاب و چینش مبلمان شهری در این شهرها تصادفی و سلیقهای نیست بلکه یک ساختار مدیریتی قوی و علمی باعث شده تا به نظر برسد همه چیز در جای خودش قرار گرفته است.
مبلمان شهری تلفیقی از هنر و کاربرد
مبلمان شهری، علاوه بر ایجاد مکان هایی برای بهبود کیفیت زندگی شهروندی باید بر مطلوبیت نمای بصری شهر نیز تاثیر بگذارد. بنابراین مبلمان شهری علاوه بر توجه به کارکرد های ویژه آن باید به دنبال رفاه و آسایش ذهنی شهروندان نیز باشد. همچنین گونه های مبلمان به کار رفته در سطح خیابان ها و فضاها به عنوان هنر شهری باید تاثیرگذاری خود را نسبت به سایر عناصر و المان ها نیز حفظ کند.
یک فعال فرهنگی معتقد است: تهران ابرشهری است که دارای عناصر مهم و هویت ساز زیادی است، بر همین اساس نمی شود از کنار آن به راحتی عبور کرد. تجربه نشان داده شهروندان نسبت به اتفاقات و رویدادهای شهر خود حساس هستند؛ بنابراین توجه به خصیصه های فرهنگی و هویتی، باورها و علایق در کنار ایجاد آرامش بصری می تواند پاسخگوی نیازهای عاطفی شهروندان باشد و عدم رعایت آن حضور در شهر را برای ایشان خوشایند نخواهد کرد.
دکتر محمود زهدی ادامه می دهد: مبلمان شهری دستاورد همزمان هنر و کاربرد است. بنابراین زیبایی بدون کارایی و برعکس نتیجه بخش نیست. وی معتقد است که طی سال های اخیر شاهد عملکرد مثبتی درخصوص مبلمان شهری تهران بوده ایم. وی ادامه می دهد: همیشه تا وضعیت مطلوب و ایده آل فاصله هست، بنابراین مطالعات و سیاست گذاری در کنار اعمال ضوابط و نظارت بر کیفیت اجرا معضلات را به حداقل رسانده و بر ارتقاء کیفیت منظر شهری می افزاید.
او توجه به چند عامل مهم در بهبود نما و کاربری شهر تهران را ضروری دانسته و در تشریح آن می گوید: مبلمان شهری، به خصوص در نقاط مهم و استراتژیک تهران باید در اولویت اجرا و بهسازی قرارگیرد. این موقعیت های مکانی به دلیل تردد زیاد و اهمیت خاص آن همیشه مورد توجه و دقت شهروندان قرار گرفته و انتظارات خاصی از فضا را برای آنها ایجاد کردهاست. وی می افزاید: نرده و حفاظ معابر از دیگر مواردی است که باید به آن توجه جدی شود. نرده به دلیل محصور کنندگی همیشه در معرض دید بوده و انتخاب فرم و رنگ مناسب در پذیرش این عنصر شهری ناخوشایند برای شهروندان موثر است. متاسفانه اعمال سلیقه شخصی در انتخاب رنگ، فرم و تعدد حفاظ از جدی بودن و جذابیت این پدیده شهری کاسته و هرج و مرج بصری به دنبال داشته است.
به گفته او ساماندهی تابلوهای سردر مغازه ها یکی دیگر از اولویت های بهسازی مبلمان شهری تهران است. درحال حاضر انتخاب حجم تابلو، رنگ و اندازه نوشته روی آن نوعی از قدرت نمایی در جلوه گری است که توسط مالک مغازه تعیین می شود. به گفته او بیلبوردهای تبلیغاتی از جمله عناصری است که با طراحی دقیق و خلاقانه می تواند به بهبود فضای شهری در راستای مبلمان خلاق کمک کند. اما بسیاری از این بیلبوردها به دلیل نصب و قرارگیری در مکان های نامناسب، چشم انداز شهر را کور کرده اند که با بررسی دقیق جغرافیای شهری، باید موقعیت صحیح قرارگیری این تابلوها مهندسی شود.