محققان دانشگاه رایس راهکار جدیدی را برای شناسایی و اندازه گیری گازهای سمی و خطرناک در اتمسفر ابداع کردند که در آن از هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به حسگر استفاده می شود. ترکیبات ارگانیک فرار، گازهایی هستند که از محصولات روزمره مانند اسپری های مو، چسب ها، اگزوز اتومبیل ها، نشت مخازن و انفجار ساطع […]
محققان دانشگاه رایس راهکار جدیدی را برای شناسایی و اندازه گیری گازهای سمی و خطرناک در اتمسفر ابداع کردند که در آن از هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به حسگر استفاده می شود.
ترکیبات ارگانیک فرار، گازهایی هستند که از محصولات روزمره مانند اسپری های مو، چسب ها، اگزوز اتومبیل ها، نشت مخازن و انفجار ساطع می شوند. استنشاق این گازها موجب تحریک چشم و بینی، خستگی، تهوع و سردرد و در بلندمدت موجب بروز سرطان می شود.
هواپیماهای بدون سرنشین رایس که با عنوان ASTRO شناخته می شوند به مجموعه ای از حسگرها و ابزارهای ارتباطی و یک ابزار طیف سنج لیزری قابل حمل مجهز هستند تا بتوانند وجود گاز را به صورت لحظه ای تشخیص دهند و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. بدین ترتیب شبکه ای از حسگرهای در حال پرواز، به صورت لحظه ای یک نقشه سه بعدی از آلودگی ها و به ویژه ترکیبات ارگانیک فعال به دست می دهند.
در حال حاضر ممکن است ساکنین یک منطقه تا چندروز از وجود مواد آلاینده خبردار نشوند، اما سیستم جدید دانشگاه رایس امکان اطلاع از وجود گازهای خطرناک را که ممکن است در اثر وقایع طبیعی از جمله طوفان یا حوادثی از قبیل انفجار یا نشتی مخازن در محیط منتشر شوند، با سرعت و دقت بسیار زیاد فراهم می کند.
به گفته محققان این سیستم جدید یک پلتفرم است که قابلیت حمل دوربین ها و سایر انواع حسگرهای بی سیم را دارد تا برای نمونه بتوان با استفاده از آن موقعیت شخصی را که در وضعیت اورژانسی قرار دارد، شناسایی کرد.
آغاز پایش «بو» در کشور
مدیرکل دفتر پایشهای فراگیر سازمان محیط زیست با بیان اینکه آلودگی «بو» نیازمند پایش است، گفت: به همین منظور سال گذشته دستگاه اندازهگیری آلودگی بو را خریداری کردهایم و درانتظار تعیین استانداردهای ملی در این زمینه هستیم.
شینا انصاری گفت: غفلت از پایش آلودگی بوهای نامطبوع به دلیل ملموستر بودن آلودگیهای هوا و آب بود اما این آلودگی آزاردهنده از این پس مورد پایش قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در کشورهای پیشرفته نیز پایش این آلودگی جزو پایشهای جدید محسوب میشود واستانداردهای اروپایی در خصوص آلودگی بو در سال ۲۰۰۳ تصویب شده است.
مدیرکل دفتر پایشهای فراگیر سازمان محیط زیست با اشاره به مشکلاتی که بوی نامطبوع برخی واحدهای صنعتی و دامداری به وجود آورده و باعث طرح شکایتهای مختلفی از سوی مردم میشود، اظهار داشت: تصفیهخانهها، واحدهای کشتارگاهی و دامداری، زونهای پتروشیمی و نفتی از جمله واحدهایی هستند تولید بوی نامطبوع دارند.
خشکسالی ایران گریبانگیر حیات وحش شده است
مسئول بخش پژوهش انجمن یوزپلنگ ایرانی با اعلام این که خشکسالی ایران گریبانگیر حیات وحش شده است گفت: یکی از اقدامات انجمن تامین آب و حفاظت از آن در زیستگاههای یوز ایرانی بوده است.
مسئول بخش پژوهش انجمن یوزپلنگ ایرانی در نشست هفدهمین سال تاسیس این انجمن گفت: یکی از مهمترین کارهایی که انجمن در این سالها انجام داد مساله پایش یوز بود که از اصلیترین کارهای ما بوده است.
عطیه تک تهرانی افزود: از دهه هشتاد دیگر میدانستیم که یوز داریم اما اطلاعات دقیقتری لازم داشتیم. از سال ۱۳۸۹ به فکر افتادیم که مطالعات دقیقتر و وسیعتری در زیستگاههای یوز انجام دهیم.
وی ادامه داد: شروع کار در پارک ملی کویر بود و از سال ۱۳۹۰ در زیستگاههای استان یزد کار گستردهتر شد و پایش را در سه فاز از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ انجام دادیم. مجموعا ۹ زیستگاه اصلی یوز از اصلیترین زیستگاه ها غیر از زیستگاه پارک ملی توران را دوربینگذاری کردیم.
مسئول بخش پژوهش انجمن یوزپلنگ ایرانی اعلام کرد: در پایان فاز اول براوردی که داشتیم کمتر از ۷۰ یوز بود و الان متاسفانه آمارمان تغییر کرده و رو به کاهش داشته است.
تک تهرانی با اشاره به مشکلات متعدد در فرایند پایش ادامه داد: در کنار این همیشه دغدغه زیستگاه را داشتهایم. همچنین دغدغه خشکسالی ایران را داشتیم. خشکسالی کلی ایران گریبانگیر حیات وحش ایران هم شده و زیستگاه یوز هم که در مناطق بیابانی است.
وی تاکید کرد: در یکی از زیستگاهها مشکلمان شترهایی بود که آب آبشخورها را به طور کامل در یک نوبت میخوردند. محصور کردن آبشخور به نحوی که همه حیات وحش غیر از شترها بتوانند از آبشخور استفاده کنند اقدام بعدی ما بود. در دو هفته اخیر که بازدید داشتیم محیطبانان گفتند دیگر ندیدیم شترها از آبشخورها آب بخورند و دوربین هم چنین چیزی نشان نداد.