شاید در همسایگی ما جان کودکی از طرف پدر یا مادر معتاد خود مورد تهدید است و بیتفاوتی حادثه شوم دیگری را برای او رقم بزند و جانش را بستاند. «اعتیاد» از آن دست معضلاتی است که مولد بسیاری از دیگر آسیبهای اجتماعی، به شمار میرود و به همین دلیل برخی از صاحبنظران «اعتیاد» […]
شاید در همسایگی ما جان کودکی از طرف پدر یا مادر معتاد خود مورد تهدید است و بیتفاوتی حادثه شوم دیگری را برای او رقم بزند و جانش را بستاند.
«اعتیاد» از آن دست معضلاتی است که مولد بسیاری از دیگر آسیبهای اجتماعی، به شمار میرود و به همین دلیل برخی از صاحبنظران «اعتیاد» را مادر دیگر آسیبها از جمله «کودک آزاری» عنوان میکنند.
ماجرای شکنجه اعظم زن مشهدی و دختران ۵ و ۷ سالهاش هدیه و هانیه توسط همسر او، یکی از صدها مواردی است که سرپرست معتاد کودک به آزار و اذیت کودکان خود دست میزد و البته همه حساسیتها تنها برای موقعی بود که این کودک آزاری چند روزی در صدر اخبار صفحه حوادث رسانهها بود.
به گفته جامعه شناسان و روانشناسان حوزه اجتماعی، معضل فقر، کودک آزاری، خشونتهای خانگی، همسر آزاری و دیگر معضلات و جرائم دنیای امروز رابطه مستقیم و تنگاتنگی با اعتیاد دارند و قربانی اصلی این معضل خانمان سوز، کودکان هستند. در این گزارش تاثیر معضل اعتیاد در وقوع و بروز کودک آزاری مورد بررسی قرار میگیرد.
کودک آزاری معضل است
معضل کودک آزاری مصادیق متعددی را در بر میگیرد و این معضل اجتماعی، امروزه بیشتر بر اثر اعتیاد والدین یا سرپرست کودک رقم میخورد و وجود رابطه میان اعتیاد و کودک آزاری، امری غیرقابل انکار است.
حسین شیخ، مددکار اجتماعی و درمانگر حوزه اعتیاد در این زمینه اظهار داشت: اعتیاد به عنوان عامل ایجاد کننده بسیاری از آسیبهای اجتماعی محسوب شده و متاسفانه عواقب ناشی از این معضل در بسیاری از موارد دامنگیر کودکان میشود.
این مددکار اجتماعی در ادامه تصریح کرد: معضل کودک آزاری مصادیق متعددی را در بر میگیرد و این معضل اجتماعی، امروزه بیشتر بر اثر اعتیاد والدین یا سرپرست کودک رقم میخورد و وجود رابطه میان اعتیاد و کودک آزاری، امری غیرقابل انکار است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران شیخ تاکید کرد: در برخی از موارد والدین معتاد و مصرف کننده موادمخدر، از کودک خود برای فراهم کردن مواد مورد نیاز از طریق مختلف، مثل تکدیگری برای تامین پول مورد نیاز ماده مخدر مصرفی و همچنین استفاده ابزاری از کودک در تهیه مواد سوءاستفاده میکنند که این مسئله از جمله مصادیق واقعی کودک آزاری محسوب میشود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: برخی از والدین معتاد نیز پس از مصرف مواد مخدر، به ویژه مخدرهای صنعتی به اذیت و آزار کودک خود دست میزنند و متاسفانه این امر در جامعه امروز ویژه در نقاط آسیبخیز و محروم به میزان قابل توجهی مشاهده میشود. من نیز بارها در جریان کارم با چنین کودکانی روبرو شدهام.
این درمانگر اعتیاد تاکید کرد: آسیب فقر نیز به طور مستقیم با معضلی چون اعتیاد مرتبط بوده و به عبارتی بسیاری از افرادی که به مصرف موادمخدر روی میآورند، در مدت زمان کوتاهی به معضل فقر نیز گرفتار میشوند.
رابطه کودک آزاری و اعتیاد
در بسیاری از موارد کودکان توسط والدین معتاد مورد اذیت و آزار قرار گرفته و در برخی از مواقع نیز غفلت والدین مصرف کننده موادمخدر، مورد تهدید قرار گرفتن کودکان و اذیت و آزارهای مختلف جسمی و جنسی از سوی دیگران را باعث میشوند.
حبیب الله مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در گفتگو با خبرنگار حوزه حوادث و انتظامی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: بین شدیدترین موارد کودک آزاری و اعتیاد رابطه مستقیمی وجود دارد.
فرید در ادامه تصریح کرد: با بررسی دقیق پروندههای کودک آزاری تشکیل شده در اورژانس اجتماعی، موضوع رابطه غیرقابل انکار دو معضل اعتیاد و کودک آزاری به تایید رسیده است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور تاکید کرد: مصادیق کودک آزاری در نقاط مختلف کشور، متفاوت است و نگرش به این معضل باید به صورت یک اولویت جدی برای سایر دستگاههای مسئول تبدیل شود تا شاهد کاهش وقوع این معضل اجتماعی باشیم.
مسعودی فرید تصریح کرد: وجود قوانین مشخص و اجرای بدون اغماض و چشمپوشی در حوزه دفاع از حقوق کودکان نقش به سزایی در کاهش وقوع جرائم این چنینی دارد و امیدواریم که نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با جدیت بیشتری نسبت به تصویب لایحه حمایت از حقوق کودکان تلاش کنند.
تصویب لایحه حمایت
بدون تردید تصویب لایحه حمایت از حقوق کودکان و اجرای دقیق آن، گامی بزرگ در نجات جان نوزادان و کودکانی خواهد بود که اعتیاد والدینشان، زندگی حال و آینده آنها را متاثر از مشکلات متعددی ساخته است.
شاید در همسایگی خود ما نیز از این دست کودک آزارها رخ میدهد و جان کودکی از طرف پدر یا مادر معتاد خود مورد تهدید است و مشغلههای زندگی به ما اجازه نمیدهد که پیگیر علت گریههای گاه و بیگاه کودکان در و همسایه باشیم؛ اما نباید فراموش کرد که ممکن است بیتفاوتی هر یک از ما حادثه شوم دیگری را برای یک کودک دیگر رقم بزند و جان کودکی دیگر را بستاند.