جزییات اجرای اعتبارسنجی برای دریافت وام‌های بانکی
جزییات اجرای اعتبارسنجی برای دریافت وام‌های بانکی

معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی گفت: بانک‌ها برای تسهیلات موظف به ارائه گزارش اعتبارسنجی هستند و امکان دستکاری در آن وجود ندارد، زیرا تسهیلات در سامانه بانک مرکزی ثبت می‌شود. مهران محرمیان، معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد درباره اعتبارسنجی گفت: اعتبارسنجی در کشور به شیوه نوین امروزی سابقه ۱۰ ساله […]

معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی گفت: بانک‌ها برای تسهیلات موظف به ارائه گزارش اعتبارسنجی هستند و امکان دستکاری در آن وجود ندارد، زیرا تسهیلات در سامانه بانک مرکزی ثبت می‌شود.

مهران محرمیان، معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد درباره اعتبارسنجی گفت: اعتبارسنجی در کشور به شیوه نوین امروزی سابقه ۱۰ ساله دارد و واقعا در این حوزه خلاء وجود داشت، زیرا به نحوی تمامی رفتار‌های مالی و حتی بسیاری از رفتار‌های غیر مالی به عنوان یک معیار برای محاسبه میزان احتمال ریسک مورد سنجش قرار می‌گیرد یا حتی دربحث غیرتسهیلاتی هم به کار می‌آید. برفرض دو فرد قصد معامله با یکدیگر را دارند یا حتی برای یک ارتباط غیر مالی بدون شناخت قبلی هستند، گزارش‌های اعتبارسنجی بسیار در این حوزه مفید واقع خواهد شد.وی در خصوص اجرای اعتبارسنجی بیان کرد: مطابق آئین نامه مصوبه هیات وزیران (بند ۹۷) بخشی که بر عهده بانک مرکزی گذاشته شده در خصوص جلوگیری از انباشت مطالبات غیرجاری بانک‌ها است که ۹ سامانه پیش بینی شده که چهار سامانه آن بر عهده بانک مرکزی قرار دارد، یکی از آن‌ها هم پایگاه داده اعتبارسنجی است.معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی در ادامه اَظهار داشت: اکنون با تعدادی شرکت اعتبارسنجی روبرو هستیم که براساس اطلاعات دریافت شده، میزان اعتباری فرد را محاسبه می‌کنند. با توجه به اینکه یک شرکت اعتبارسنجی حدود ۱۰ سال در کشور فعالیت می‌کرد، ولی به لحاظ حجم اطلاعات جمع آوری شده، توفیقات لازم را نداشته و با آن همکاری لازم صورت نگرفته بود، بنابراین دولت این وظیفه را بر عهده بانک مرکزی قرار داد.
محرمیان در این رابطه اضافه کرد: بانک مرکزی موظف شد یک پایگاه اعتبارسنجی ایجاد کند و بانک مرکزی هم آن را یکی از پروژه‌های بسیار اولویت دار قرار داد. طرف حساب بانک مرکزی برای دریافت اطلاعات دستگاه‌های متعددی بودند و سازمان‌های زیادی باید این کار را انجام می‌دادند که می‌توان به سازمان امور مالیاتی، فراجا، پلیس راهور، سازمان بورس، سازمان ثبت اسناد و املاک، ثبت شرکت‌ها و شرکت‌هایی که قبوض مختلف را صادر می‌کنند،
اشاره کرد.
وی در ادامه چنین توضیح داد: بحث ساماندهی این موضوع به یک طراحی و اجرای مناسب و همکاری سازمان‌های مختلف با یکدیگر مربوط می‌شود. آن چیزی که باید مدنظر قرار گیرد این است کاری که ما در حاکمیت می‌توانیم انجام دهیم را عملیاتی سازیم و زحمت آن را بر دوش مردم نیندازیم، اما با این وجود یکسری وظایف برعهده مردم است. به عنوان مثال در کشور سوئیس وقتی فردی محل زندگی خود را تغییر می‌دهد یک هفته فرصت اطلاع‌دهی درباره این تصمیم را دارد و اگر این کار را انجام ندهد تبعات زیادی از جمله در همین مسئله اعتبارسنجی به دنبال خواهد داشت. پس از اطلاع‌رسانی تمام قبوض به صورت خودکار منتقل می‌شود.
معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی تصریح کرد: خوشبختانه با کار‌های صورت گرفته در این مدت زمینه گرفتن اطلاعات از سازمان‌های متعددی فراهم شده و مشکل این است تقریبا تمام سازمان‌ها اطلاعات ناقص در اختیار بانک مرکزی می‌گذارند. دلیل آن هم این است که اطلاعات برخی از این سازمان‌ها کامل نیست و به میزان کافی دیجیتال نشده است. به عبارت دیگر سطح بلوغ دیجیتال شدن آن سازمان
پائین است.
برخی از سازمان‌ های دیگر هم به لحاظ حقوقی ممکن است محدودیت‌هایی برای ارائه اطلاعات
داشته باشند.وی در این خصوص تاکید کرد: اطلاعات پس از دریافت در بانک مرکزی در اختیار شرکت اعتبارسنجی قرار می‌گیرد و آن شرکت امتیاز اعتباری افراد را باید مشخص کند و در نهایت کاربر از گزارش اعتبارسنجی اعلام رضایت می‌کند و این بخش نکته بسیار مهمی است.
محرمیان ادامه افزود: مهم‌ترین ویژگی اعتبارسنجی این است که وثیقه و ضامن را کاهش دهد. ما در اعطای تسهیلات خرد رتبه خوبی در بانکداری دنیا نداریم و نقطه گمشده ماجرا دقیقا همین اعتبارسنجی است. در دولت جدید در این خصوص چند گام خیلی خوب برداشته شد که برای کسب نتیجه کامل باید ادامه پیدا کند، ولی جایی که امروز قرار داریم نسبت به سال پیش بسیار جلوتراست، اما راه طولانی
در پیش است.
معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی درباره شورای اعتبارسنجی نیز چنین توضیح داد: آخرین جلسه شورای اعتبارسنجی دو هفته گذشته بود و آقای رئیس کل بر این موضوع بسیار تاکید دارد و اساسا قائم مقام بانک مرکزی شورا را تشکیل می‌دهد. اتفاقات خوبی در این شورا روی داده و فرایند ارائه اطلاعات به شرکت اعتبارسنجی در بانک‌ها برای استفاده از گزارش اعتبارسنجی به صورت اجباری وجود دارد و انجام هم شده است. بانک‌ها برای تسهیلات موظف به ارائه گزارش اعتبارسنجی هستند و امکان دستکاری در آن وجود ندارد، زیرا تسهیلات در سامانه بانک مرکزی ثبت می‌شود.
وی در ادامه اضافه کرد: هر بانکی می‌تواند به کسی که ریسک اعتباری بالا یا پایینی دارد براساس میزان وثیقه‌ای که دریافت می‌کند، تسهیلات را بدهد یا ندهد، اما مسئله این است چنانچه بانکی فقط به افرادی با ریسک بالا تسهیلات دهد، با آن برخورد خواهد شد.
محرمیان درباره اعتبارسنجی چک نیز اظهار داشت: سامانه‌های این حوزه پیاده سازی شده و حتی رنگ بندی چک را هم از دو سال پیش عملیاتی کرده ایم، اما قوانین و مقررات این بند قانون چک که به اعتبارسنجی اشاره می‌کند باید در شورای پول و اعتبار به تصویب برسد که صلاح دانسته شد این کار با آرامش بیشتری پیش رود.

 

 

 

رشد ۸۴ درصدی تسهیلات پرداختی بانک توسعه تعاون

سرپرست بانک توسعه تعاون از رشد ۸۴ درصدی تسهیلات پرداختی بانک در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خبر داد.
محمد شیخ حسینی سرپرست بانک توسعه تعاون در جلسه با تعدادی از مدیران ستادی بانک اظهار داشت: تسهیلات پرداختی بانک طی کمتر از پنج ماه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال پیشین از ۸۴ درصد رشد برخوردار بوده است، به گونه‌ای که از ابتدای سال تا کنون بیش از ۱۲۵ هزار میلیارد ریال تسهیلات در بخش‌های گوناکون اقتصادی پرداخت گردیده است.
وی افزود: بخش صنعت و معدن سهم ۴۲ درصدی، کشاورزی سهم ۱۵٫۵ درصدی و خدمات سهم ۳۱ درصدی دارند و مابقی سهم‌ها نیز به بخش‌های مسکن و بازرگانی تعلق دارد.شیخ حسینی تصریح نمود: افزایش سهم خدمات در سبد تسهیلاتی بانک به دلیل پرداختی های بانک در اجرای بند الف تبصره ۱۸ به ویژه در بخش های گردشگری و صنایع دستی
بوده است.
سرپرست بانک توسعه تعاون خاطر نشان کرد: رعایت الزامات و قواعد بانک مرکزی در رشد متوازن تسهیلات پرداختی به صورت سالیانه به صورت کامل به عنوان اصل مهم در بانک مطرح بوده است.وی یادآور گردید: بانک توسعه تعاون تکالیف اعتباری در حوزه پرداخت تسهیلات فرزندآوری، ازدواج جوانان، معرفی شدگان کمیته امداد، سازمان بهزیستی، بنیاد شهید و خرید تضمینی گندم دارد که این تسهیلات عموما قرض الحسنه و با نرخ ترجیحی هستند که با برنامه ریزی های صورت پذیرفته بانک به تعهدات خود در این زمینه‌ها همگام با شبکه بانکی عمل می‌نماید.شیخ حسینی تاکید نمود: حضور پنج صندوق سرمایه‌گذاری و مالی مهم در مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فرصتی بسیار مهمی است و بانک توسعه تعاون به عنوان یکی از دو بانک همکار در این وزارتخانه با امکانات و شبکه شعب در سراسر کشور و با تجربه حضور در طرح‌های ملی این مزیت را دارد تا پشتیبانی عملیات بانکی پنج صندوق را در حوزه های تخصصی و عمومی بر عهده گیرد.وی افزود: بانک توسعه تعاون طی مدت اخیر بسته‌ها، برنامه ها و پیشنهادهای جذاب و قابل رقابت در حوزه های گوناگون بانکی از جمله تجهیز منابع، پرداخت تسهیلات، محصولات بانکی، صدور ضمانت نامه و اعتبار اسنادی تهیه نموده است که عموم مشتریان، تعاونگران، واحدهای تولیدی و سازمانهای دولتی به ویژه سازمانهای همکار در مجموعه وزارتخانه می توانند از این خدمات به نفع خود، مشتریان، کارکنان و جامعه هدف خود
بهره ببرند.
سرپرست بانک توسعه تعاون گفت: طی هفته های اخیر جلسات متعددی در راستای تصمیم سازی جهت تسهیل ارائه خدمات اعتباری و بانکی به عموم مشتریان و جامعه هدف برگزار شده است که عمده تصمیمات و مصوبات برپایه بهره گیری از تجارب به دست آمده و نیز پیشنهادهای همکاران شعب برخاسته از سفارش‌ها و نیازهای مشتریان بوده است و تلاش شده است تا شرایط و چارچوب ارائه خدمات علاوه بر رویکردهای توسعه ای، با شبکه بانکی نیز قابل رقابت باشد.

 

 

افرادی که به سامانه ثبت چک‌های بانکی دسترسی ندارند بخوانند

برخی از افرادی که به هر دلیل، دسترسی به ابزارهای غیرحضوری برای تائید چک های صیادی ندارند، همیشه این سوال را مطرح می کنند که با چه روشی می توانند چک های بانکی خود را عملیاتی کنند که بر این اساس بانک مرکزی، مراجعه حضوری برای آنها را به شعب بانک عاملی که در آن حساب دارند، به عنوان یک راهکار مراجعه حضوری اعلام می کند که بر مبنای آن، بانک با هماهنگی فرد کار ثبت چک را در سامانه صیاد انجام
خواهد داد.
ماه‌های متوالی است که بانک مرکزی اعلام کرده دریافت کنندگان چک باید حتما اطلاعات آن را در سامانه صیاد ثبت کنند و بعد از اخذ تائیدیه‌های لازم قابلیت وصول آن را خواهند داشت؛ اما آن دسته از افرادی که به ابزارهای غیرحضوری برای تائید چک های صیادی دسترسی ندارند باید چه کنند؟ این سوالی است که از سوی برخی افراد در سطح جامعه مطرح است.
در واقع، مطابق با قانون اصلاح قانون صدور چک که با هدف اعتباربخشی به چک و به حداقل رساندن صدور چک های بلامحل در سال ۹۷ تصویب شده و از ابتدای سال ۱۴۰۰ هم اجرای آن رسما آغاز شده است، نحوه صدور، دریافت و انتقال چک تغییراتی داشته و افرادی که مبادلات خود را با چک انجام می دهند، تکالیفی بر عهده دارند.
در واقع، صادرکننده چک باید مندرجات چک شامل تاریخ سررسید، مبلغ و اطلاعات هویتی ذی نفع را علاوه بر اینکه در برگ چک درج می کند در سامانه صیاد نیز ثبت کند و همچنین ذی نفع چک هم در هنگام دریافت برگ چک باید مندرجات آن را در سامانه صیاد، استعلام و با مندرجات برگ چک تطبیق دهد. البته نکته حائز اهمیت آن است که اشخاصی که قصد انتقال چک را دارند هم دیگر نیاز به پشت نویسی چک ندارند و باید اطلاعات هویتی ذی نفع جدید را در سامانه صیاد ثبت کنند که این خود نکته بسیار مهمی است.
در این میان بانک مرکزی روش‌هایی را به صورت غیرحضوری برای انجام این امور از طریق ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد شامل اینترنت بانک و موبایل بانک بانکها، برنامه های موبایلی حوزه پرداخت مشخص کرده و در عین حال، شعب بانکهای عامل را هم مکلف به خدمات رسانی در این حوزه کرده است.
بر این اساس اگر فردی دسترسی به ابزارهای غیرحضوری مذکور نداشته یا دانش کافی برای استفاده ازآنها را در اختیار نداشته باشد، می تواند به بانکی که در آن حساب فعال دارد مراجعه کرده تا فرآیند تائید چک از سوی او و توسط بانک انجام شود؛ بنابراین جای نگرانی هم برای این دسته افراد وجود ندارد و این ابزار برای آنها قابلیت استفاده دارد.
به عبارت دیگر، تمام شعب شبکه بانکی قابلیت ارایه خدمات سامانه صیاد را دارند و می توانند برای آن دسته از مشتریانی که امکان دسترسی به ابزار غیرحضوری ندارند اقدامات لازم را از جانب آنان انجام دهد. احراز هویت فرد هم در شعب بانکهای عامل طبق روال موجود انجام خواهد شد.

 

 

تقدیر بنیانگذار و مدیرعامل گروه صنعتی میهن از خدمات بانک ملی

دکتر محمدرضا فرزین به همراه دکتر سید فرید موسوی عضو هیات مدیره و معاون اعتباری و دیگر مدیران ارشد بانک از بخش‌های مختلف خط تولید گروه صنعتی میهن بازدید و بر لزوم توجه ویژه این بانک به واحدهای تولیدی و صنعتی کشور به ویژه این مجتمع صنعتی تاکید کرد.وی با بیان اینکه برای حمایت از تولید باید نگاه حمایتی به بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی وجود داشته باشد، اظهار کرد: با توجه به بانک محور بودن نظام اقتصادی کشور، بانک‌ها سهم بیشتری در رشد و توسعه بخش تولید و صنعت به عنوان پیشران‌های اقتصادی دارند و در این میان، طبیعی است که وظیفه بانک ملی ایران به عنوان بازوی پرتوان دولت، خطیرتر و پر رنگ تر باشد.فرزین اضافه کرد: تمام تلاش ما این است که این نقش به خوبی مدیریت شود و بتوانیم همانند دهه‌های گذشته که نام نشان بانک ملی ایران در تمام عرصه‌های اقتصادی کشور، از خدمات زیربنایی تا تحول گرایانه وضوح قابل مشاهده است، همواره نقش آفرینی کنیم.
مدیرعامل بانک ملی ایران با تاکید بر اینکه واحدهای تولیدی این بانک را حامی و همراه خود می‌دانند، خاطر نشان کرد: هدف ما حمایت از بخش صنعت و تولید کشور است و در این بین، یقیناً عملکرد بانک فرهنگ سازی برای حمایت از تولید را نیز با خود به همراه خواهد داشت تا افقی روشن پیش روی صنعتگران، کارآفرینان و سرمایه گذاران کشورمان باشد.
ایوب پایداری بنیانگذار و مدیرعامل گروه صنعتی میهن نیز در این دیدار صمیمانه با تاکید بر اینکه بانک ملی ایران همواره گام‌های حمایتی بسیار بلند و مهمی برای توسعه صنعت غذایی کشور بویژه میهن برداشته است، گفت: ما هر چه که داریم، از بانک ملی ایران است.وی با تاکید بر اینکه ما بانک ملی ایران را به عنوان حامی صنعت کشور می‌شناسیم، بر لزوم ادامه حمایت‌ها و توجه هر چه بیشتر این بانک به واحدهای تولیدی و صنعتی کشور تاکید کرد.مجتمع صنایع غذایی میهن به عنوان بزرگترین تولیدکننده بستنی و لبنیات در کشور، محصولات خود را به ۱۳ کشور صادر می‌کند و بالغ بر ۲۵ هزار نیروی انسانی دارد.

 

 

گرامیداشت سالروز ورود آزادگان به کشور از سوی مدیرعامل بانک ملت
مدیرعامل بانک ملت در پیامی فرارسیدن سالروز ورود آزادگان سرافراز را به کشور، گرامی داشت.رضا دولت آبادی در این پیام آورده است: ۲۶ مرداد سالروز بازگشت غرورآفرین آزادگان سرافراز به میهن اسلامی به عنوان روز سراسر افتخاری است که بر صفحات زرین انقلاب حک شده و یادآور ایامی پر از شور و شادی و معطر به حضور دوباره عزیزانی است که عطر شهیدان را با خود داشتند.
متن پیام مدیرعامل بانک ملت به شرح زیر است:
“من المومنین رجال صدقوا ما عاهدوا اللّه علیه فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلاً”
از مومنان مردانی هستند که به پیمانی که با خدا بسته بودند وفا کردند بعضی بر سر پیمان خویش جان باختند و بعضی چشم به راهند و پیمان خود را تغییر ندادند (سوره احزاب ؛آیه ۲۳) ۲۶ مرداد سالروز بازگشت غرور آفرین آزادگان سرافراز به میهن اسلامی به عنوان روز سراسر افتخاری است که بر صفحات زرین انقلاب حک شده و یادآور ایامی پر از شور و شادی و معطر به حضور دوباره عزیزانی است که عطر شهیدان را با خود داشتند.آزادگانی که اسارت دشمن را به سخره گرفته و با مقاومت و پایداری، تکلیف خود را به اسلام و ایران عزیز به شایستگی ادا نمودند و به دنیا نشان دادند لحظه ای دست از دفاع از میهن اسلامی و عزت و شرف این مرز پرگهر نخواهند کشید.اینجانب ضمن گرامیداشت این روز خجسته (۲۶ مرداد) پایمردی ها و جانفشانی های صابران و مجاهدان راه میهن بالاخص همکاران آزاده بانک ملت را ارج نهاده و از درگاه خداوند متعال، سلامت،توفیق و سعادت این بزرگواران را مسئلت می نمایم.

وام مسکن نخبگان ۶۰۰ میلیون تومان شد
عضو هیئت مدیره بانک مسکن از افزایش وام مسکن نخبگان و استعدادهای برتر به ۶۰۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۲۰ ساله خبر داد.سید محسن فاضلیان اظهار کرد:‌ باتوجه به نقش مسکن در ایجاد آرامش خانوار و تأکید مدیران ارشد بانک درخصوص حمایت از موضوع تهیه مسکن، سقف فردی تسهیلات خرید و ساخت مسکن نخبگان و استعدادهای برتر به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.
وی ادامه داد: مطابق مصوبه هیئت مدیره بانک مسکن، برای حمایت بیشتر از فرآیند خرید و ساخت مسکن نخبگان و استعدادهای برتر، مدت بازپرداخت تسهیلات نیز ۲۰ سال تعیین شود.وی افزود: باتوجه به اهمیت موضوع مدیریت مصرف انرژی در ساخت مسکن، از سال های گذشته حمایت از تولید مسکن با فناوری های نوین در دستور کار مدیران ارشد بانک قرار گرفت و بر همین اساس در سیاست های اعتباری که هر سال برای مسیر تسهیلات دهی بانک تنظیم می‌شود، این مهم در اولویت اعطای تسهیلات قرار دارد.
وی اضافه کرد:‌با همین رویکرد و به منظور تشویق بیشتر انبوه سازان برای ساخت مسکن با فناوری های نوین، میزان تسهیلات برای این متقاضیان نیز در سال جاری به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش یافته بود.فاضلیان تصریح کرد: به طور حتم با ورود شرکت های دانش بنیان به صنایع مرتبط با صنعت استراتژیک مسکن و ساختمان می‌توانیم ضمن ایجاد اشتغال، افزایش امنیت ساختمان‌های کشور، کاهش مصرف انرژی و افزایش بهره وری را شاهد باشیم.

«حرکت» خدمتی جدید از بانک رفاه کارگران برای مشتریان حقیقی و حقوقی
بانک رفاه کارگران از اجرای «طرح حرکت» خبر داد. تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی و کارکنان آنان، جامعه هدف تسهیلات «طرح حرکت» را تشکیل می‌دهند.
مدت سپرده‌گذاری به منظور بهره‌مندی از تسهیلات در قالب عقد مرابحه در طرح حرکت در دو بازه زمانی ۶ و ۹ ماه امکان‌پذیر است و نرخ سود تسهیلات نیز بر اساس ضرایب ایجاد میانگین حساب به صورت نرخ ترجیحی بین ۱ تا ۱۸ درصد و مدت بازپرداخت تسهیلات نیز بین ۱۲ تا ۳۶ ماه است.لازم به ذکر است، مشتریان بانک رفاه کارگران می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این طرح به شعب بانک در سراسر کشور مراجعه و یا با مراکز ارتباط با مشتریان بانک (فراد) با شماره ۸۵۲۵-۰۲۱ تماس
حاصل کنند.