اخیرا خبرهای عجیبی از حضور اراذل و اوباش در محیط های فرهنگی و هنری و ورزشی به گوش میرسد که علاوه بر آسیب زدن به اموال عمومی، متاسفانه آسیب های جانی نیز به دنبال داشته است. چیزی که این حملات و هنجارشکنی هارا نگران کننده میکند و باعث خشم عمومی میشود، این است که اولا این اراذل، (به استثنای اراذل حاضر در تمرین باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال که در ادامه بررسی خواهیم کرد) ناشناس هستند و قصدشان از این اقدامات مشخص نیست. دوما هیچ اظهار نظر و بیانیه کوبنده ای از هیچ مسئول ذی ربطی در این باره نشنیده ایم. اگرچه پس از هر حمله، قول رسیدگی و بازداشت برهم زنان عوامل نظم و امنیت به گوش میرسد و عوامل امنیتی از هیچ تلاش فروگذار نکرده اند، اما درباره عملکرد مسئولان به نظر میرسد در مقایسه با سایر هنجار شکنی هایی که متولیان ذی ربط را به اصطلاح رگ گردنی میکند، این مهم بیش از همه نیازمند صرف وقت و رسیدگی است و هنجار شکنی ای که آسیب جانی و مالی به دنبال داشته باشد، حتی از دست دادن یک دقیقه هم برای رفع و رجوعش اشتباه است. چند مورد از مهم ترین این حملات را در ادامه مرور میکنیم.
حمله به کنسرت سالار عقیلی و علیرضا قربانی
میتوان گفت همه چیز از کنسرت سالار عقیلی در سالن وزارت کشور شروع شد. به گزارش فرارو، انتشار عکسی بحث برانگیز از کنسرت سالار عقیلی، جرقهای شد برای شروع اتفاقاتی که دو سالی میشد، رخ نداده بود. انتشار این تصویر با واکنش مسئولان سالن وزارت کشور روبه شد و با توضیح اینکه سالن نقص فنی دارد، کلیه کنسرتهای سالن وزارت کشور لغو شد. مشابه این اتفاق در خلال کنسرت علیرضا قربانی در کاخ سعدآباد نیز تکرار شد. اوج این اتفاقات، اما در روز جمعه ۲۶ خرداد در تالار وحدت رخ داد.
حمله به کنسرت گروه «لیان»
شب ۲۶ خرداد ۱۴۰۲، گروهی از افراد خودسر به تالار وحدت حمله کردند تا مانع از برگزاری کنسرت گروه لیان شوند. گروه موسیقی «لیان» به سرپرستی محسن شریفیان طی چهار شب و در روزهای ۲۳، ۲۴، ۲۵ و ۲۶خرداد در تالار وحدت روی صحنه رفت.بهمن بابازاده خبرنگار موسیقی که خود در تالار وحدت حضور داشت جزئیات جالبی را از حمله عوامل خودسر به کنسرت گروه لیان روایت کرده است: او گفته: «لندکروزی سفید مقابل درب بنیاد رودکی ترمز کرد و پنج مرد به سرعت از ماشین پیاده شدند و به مردم حاضر در صف مقابل تالار وحدت حمله کردند. آنها فحاشی میکردند و حتی به عکاس بنیاد رودکی که از ورود مردم به سالن کنسرت تصویربرداری میکرد حمله کردند و او را مورد ضرب و شتم قرار دادند. در این لحظه حراست بنیاد رودکی سر رسید و آن پنج مرد را دستگیر و تحویل نیروی انتظامی داد.»او در ادامه درباره این ماجرا نوشته: «از نزدیک شاهد اقدامات فداکارانه حراست و نیروی انتظامی بودم و این میزان مسئولیت شناسی قابل تحسین است. برنده بزرگ امشب: حراست و نیروی انتظامی بودند. سالها قبل، کفن پوشها به کنسرتهای قانونی حمله میکردند و فاتحانه سرود میخواندند. امروز، اما عوامل انتظامی و قانون و مدیرانی باهوش، از تمام حوادث پیشگیری کردند. حوادثی که قطعا میتوانست دستمایه بسیاری از اخبار تلخ و نادرست علیه کشور و موسیقی ایران شود…»
حمله به تمرین باشگاه استقلال
هانیکُرده از افراد سابقهدار، با هواداران استقلال در حاشیۀ تمرین این تیم که در حال شعار دادن علیه مدیریت باشگاه بودند، درگیر شد.در پی برخورد انجام شده با یکی از هواداران باشگاه استقلال، حراست وزارت ورزش و جوانان به این موضوع ورود کرد. به گزارش ایسنا، برخورد انجام شده از سوی افرادی با یکی از هواداران استقلال در جریان تمرین امروز تیم استقلال، پای حراست وزارت ورزش و جوانان را به این موضوع باز کرد و قرار است این موضوع بهصورت ویژه دنبال شود. در نخستین گام حراست وزارت ورزش با تذکر به مدیریت باشگاه استقلال به دلیل اتفاقات رخ داده، بر لزوم تکریم هواداران در جریان بازیها و تمرینات تیمهای باشگاهی تاکید کرد. قرار است اتفاقات رخ داده در تمرین به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
حمله به کنسرت گرشا رضایی
گرشا رضایی که شامگاه جمعه ـ نهم تیر ماه ـ در سینما قدس سیرجان به روی صحنه رفته بود، با حمله عواملی ناشناس که سلاح سرد به همراه داشتند، روبهرو شد و در جریان این اتفاق دو نفر زخمی شدند و پلیس وارد عمل شد.بر اساس ویدیوهای منتشرشده، افرادی که به کنسرت رضایی حمله کردهاند، علاوه بر ایجاد فضای رعب و وحشت، شیشههای سالن را خورد کردهاند که البته گویا با مقاومت عوامل حراست، نتوانستهاند به داخل سالن کنسرت راه یابند. با این همه آنطور که از اظهارات خواننده و مسوول برگزارکننده برمیآید، در پی این حادثه چند نفر آسیب دیدهاند. ضمن اینکه در ادامه این حادثه، گرشا رضایی و گروهش توانستهاند از محل برگزاری کنسرت خارج شوند.در همین راستا، مدیرعامل مؤسسه آوای آرشه که مسئول برگزاری این کنسرت بوده است، به ایسنا درباره این ماجرا توضیح داده و گفته است: «در حوالی ساعت ۲۳ در سانس دوم کنسرت، دو نفر از اراذل و اوباش که چهره خود را پوشانده بودند، اقدام به ورود به سالن با قصد بر هم زدن کنسرت کردند. در این ماجرا یک نفر از نیروهای ارشاد و یک نفر از نیروهای مؤسسه طی مقاومت از ورود این دو نفر به سالن، مجروح شدند که بهصورت سرپایی مداوا و از بیمارستان ترخیص شدهاند.»به نظر میرسد این ماجرا در دستور کار پلیس است تا آنها را دستگیر و تحویل مراجع قضایی دهد.
فداکاری از جان و دل پلیس و حراست
شاهدان عینی تمام این حملات پس از وقوع، متفق القول معتقد بودند که پلیس و حراست حاضر در ماجرا، از هیچ تلاشی برای دفاع از مردم دریغ نکردند. مثلا محسن شریفیان، سرپرست گروه لیان در اینستاگرام خود نوشت: «همانقدری که به ناعدالتیها همیشه معترض بوده و هستم و بارها دادگاهی شدم و ممنوعالکار…، اما باز مثل ماجرای کنسرت ۱۳۹۳ بوشهر، به من ثابت شد که افرادی هستند که علیرغم تمام فشارها، جلوی بیقانونی میایستند و دمشان گرم. سپاسگزارم از تلاش بیمنت عوامل انتظامی تالار وحدت و حراست بنیاد که محکم در برابر این بیقانونی و حمله ناکام عوامل خودسر و ناشناس ایستادند. برای گروه ۳۰ساله ما زیاد این اتفاقها افتاده… از تهدیدهای بسیار تا حمله و زد و خورد و در بهترین حالت قطع صدا و برق.»
آنچه امروز در جامعه تبدیل به نگرانی شده این است که این افراد هرکه باشند و اهدافشان هرچه باشد، قطعا در پی جدایی مردم از هنر و تفریح و فرهنگ هستند. هدفی که نباید به وقوع بپیوندد و دست و دل هیچ کس نباید برای ورود به کنسرت، سینما، تئاتر یا تمرین باشگاه محبوبش بلرزد. برای همین ضمن تشکر از جان فشانی عوامل انتظامی حاضر در صحنه، خواهان برخورد بسیار سخت متولیان فرهنگ و ابراز نگرانی شان در این زمینه و اتخاذ راهکارهایی برای جلوگیری از بروز چنین حوادثی هستیم؛ حوادثی که از هر نوع هنجارشکنی، نگران کننده تر و آسیبرسانتر هستند.