محله جماران، با گذشت سال ها پس از انقلاب همچنان بافت روستایی خود را حفظ کرده است. به محض ورود به این محله و دیدن کوچه های باریک و تو در تو، مغازه های قدیمی و ساختمان های کهنسال، سنتی بودن آن را به وضوح می توان لمس کرد. حسینیه جماران در یکی از کوچه […]

محله جماران، با گذشت سال ها پس از انقلاب همچنان بافت روستایی خود را حفظ کرده است. به محض ورود به این محله و دیدن کوچه های باریک و تو در تو، مغازه های قدیمی و ساختمان های کهنسال، سنتی بودن آن را به وضوح می توان لمس کرد. حسینیه جماران در یکی از کوچه های جماران واقع شده، بعد از مسافت کوتاهی در کوچه به در اصلی حسینیه می رسیم.
از در فلزی کوچکی که در سمت راست قرار دارد وارد می شویم، اما آقایان از در اصلی اجازه ورود دارند. در قسمت بازرسی وسایلی همچون شارژر موبایل، مودم‌همراه یا پاوربانک ضبط و تا بازگشت مراجع در کمدی اختصاصی نگهداری می‌شوند. نمای کلی این خانه به‌خوبی سبک زندگی قدیمی اما بسیار باصفای گذشته را در ذهن تداعی می‌کند که به لطف دیوارچسب‌های سبز و زیبا و درختان سن و سال‌دار سرشار از انرژی‌های خوب است.
یک حیاط باریک ورودی را به داخل خانه هدایت می کند که از انتهای آن می‌توان به حیاط پشتی رسید و شاهد باغچه و استخر کوچکی بود که در آنجا خودنمایی می‌کنند. وقتی از در وارد می شویم اولین چیزی که جلب توجه می کند، آبنمای کوچکی است که با صدای ریز ریز آب خوشامدگویی می کند. این آبنما توسط مرحوم هاشمی رفسنجانی و با قلوه سنگ های ریز و درشت ساخته شده تا صدای آرامش بخش آب در فضا طنین انداز شود.
کفش ها را در مقابل ورودی از پای درمی آوریم. به محض ورود اولین چیزی که خودنمایی می کند، مجسمه ایشان با لبخند است. مبلمان، کتابخانه، اشیاء و وسایل دیگر با همان چیدمان خود در جای جای خانه قرار دارند. به‌طوری که حتی مثلا کاسه‌های کریستالی همچنان روی میزها هستند و ریموت‌کنترل‌های تلویزیون و ماهواره را می‌توان روی میز تلویزیون مشاهده کرد. حدود ۳۵ سال آیت‌الله هاشمی در این خانه زندگی کرد و ساده‌زیستی ایشان را می‌توان در گوشه و کنار آن به خوبی دید.
آشپزخانه، سالن پذیرایی، اتاق نشیمن و دو اتاق در طبقه اول واقع شده اند. یکی از اتاق‌ها مبلمان ندارد و روی دیوارهایش تصاویری از فعالیت های آیت الله به نمایش گذاشته شده اند. در یک باکس شیشه‌ای در کنار اتاق، شناسنامه و دفاتر خاطرات و وسایل شخصی ایشان نگهداری می‌شوند. در اتاق دوم طبقه اول موزه خانه آیت‌الله هاشمی مجسمه دیگری از ایشان وجود دارد که در حالی که میزی متشکل از چند کتاب در مقابلش قرار دارد، روی صندلی نشسته است. این اتاق که در واقع کتابخانه شخصی است، سرتاسر از قفسه‌های کتاب‌های مورد علاقه آن مرحوم تشکیل شده است. وی مفسر قرآن نیز بود و تعدادی کتاب با عنوان مجموعه خاطرات روزانه دارد. علاوه بر این اتاق، زیرزمین خانه نیز مملو از کتاب‌های مختلف است که تعلق آنها به یکی از تعیین‌کننده‌ترین سیاستمداران ایران به‌هیچ‌عنوان جای تعجب ندارد.
وی انگیزه‌اش را از نوشتن خاطرات روزانه علاقه به نویسندگی عنوان کرده بود. از میان تالیفات هاشمی رفسنجانی می‌توان به کتابی با عنوان «امیرکبیر: قهرمان مبارزه با استعمار» اشاره کرد که به زندگی و وقایع دوران امیرکبیر می‌پردازد و در سال ۱۳۴۶ منتشر شد و در آن از امیرکبیر تجلیل شده‌است. دیگر اثر ایشان، تفسیر راهنما است که از تفاسیر موضوعی قرآن بشمار می‌رود.
به طور کلی طراحی این موزه دارای ابعاد زیر است: حفظ و نمایش واقعی منزل، اشیا و سبک زندگی ایشان، نمایش زندگی شخصی و خانوادگی ایشان، به تصویر کشیدن مجدد خاطرات و جلسه‌هایی که در همین خانه برگزار شده‌اند، نمایش دوران زندگی ایشان و ساماندهی یک پژوهش‌کده محدود برای علاقه‌مند.