ناطقی گفت: هم اکنون جنگ و درگیری در مناطق یاد شده جریان دارد و در برخی مناطق مردم بخاطر دفاع از مراکز رای دهی در حمایت نیروهای برخواسته اند. این عضو شورای استانی غور تاکید کرد که در نتیجه این درگیری، روند رای دهی در برخی مراکز رایدهی این استان متوقف شده ولی در برخی […]
ناطقی گفت: هم اکنون جنگ و درگیری در مناطق یاد شده جریان دارد و در برخی مناطق مردم بخاطر دفاع از مراکز رای دهی در حمایت نیروهای برخواسته اند. این عضو شورای استانی غور تاکید کرد که در نتیجه این درگیری، روند رای دهی در برخی مراکز رایدهی این استان متوقف شده ولی در برخی مراکز دیگر همچنان ادامه دارد. به گفته او، شمار نیروهای امنیتی که برای تامین امنیت مراکز رای دهی موظف شده اندکند و به همین خاطر مردم خود در دفاع از مراکز رای دهی برخواسته اند.
وی از مقام های مرکزی خواست تا برای کنترل درگیریها نیروهای امنیتی محلی استان غور را حمایت کنند تا مردم این ولایت از حق رای خود محروم نشوند. تاکنون وقوع چندین انفجار کوچک در نزدیکی مراکز رایدهی در کابل و شماری از ولایات گزارش شده است. دولت وحدت ملی افغانستان ۵۰ هزار نیرو را به صورت اختصاصی برای تامین امنیت انتخابات این کشور موظف ساخته است و ۳۰۰ هزار نیرو نیز در حالت آماده باش بسر می برند.
سومین دوره انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان که در زبان پشتو آن را « ولسی جرگه » می خوانند امروز با سه سال تاخیر نسبت به زمان پیش بینی شده در قانون برگزار می شود.این انتخابات دور سوم انتخابات مجلس از بعد سقوط حکومت طالبان در سال ۱۳۸۰ خورشیدی است و هفدهمین دور بعد از تاسیس مجلس در این کشور محسوب می شود. افغانستان به خاطر چهار دهه جنگ با اشغالگران، درگیری های خونین داخلی و ناامنی های برآمده از فعالیت بیش از ۲۰ گروه تروریستی در پهنه خاکی خود، فاقد هر نوع آمار مطمئن در حوزه های مختلف از جمله جمعیت است.
جمعیت این کشور را حدود ۳۲ میلیون نفر تخمین می زنند که بیش از شش میلیون تن از این تعداد به خاطر مشکلات امنیتی در خارج از کشور به شکل پناهجو به سر می برند که ایران و پاکستان هر کدام با بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار پناهجو بیشترین جمعیت مهاجران افغان را در خود جای داده اند.در افغانستان سن رای دادن ۱۸ سال است اما تعداد واجدین شرایط مشخص نیست و برای جبران این کاستی طبق قانون پیش از برگزاری انتخابات از افرادی که می خواهند در انتخابات رای بدهند، ثبت نام به عمل می آید تا به این ترتیب هم تعداد رای دهندگان در هر استان مشخص شود و هم امکان برنامه ریزی برای پیش بینی اولیه مانند اوراق رای گیری و تعداد صندوق ها در هر حوزه انتخابیه ممکن شود.
در تقسیمات کشوری ، افغانستان به ۳۴ استان تقسیم شده است و طبق قانون انتخابات هر استان یک حوزه انتخابیه محسوب می شود و نامزدان نمایندگی مجلس در هر استان باید در کل شهرستان های حوزه انتخابیه خود رقابت کنند.هر رای دهنده افغان تنها می تواند به یک نامزد رای دهد یعنی اگر چه ممکن است در استانی مانند کابل مرکز افغانستان، ۳۳ سهمیه برای نمایندگان مجلس پیش بینی شده باشد اما هر رای دهنده تنها می تواند به یک نامزد رای دهد.
به خاطر ناملایمات تاریخی که بر حقوق زنان به ویژه در دوره حکومت طالبان در افغانستان بر این قشر تحمیل شده است ، در یک نگاه برآمده از آن چه تبعیض مثبت می خوانند، قانون برای زنان سهمیه ای اختصاصی در مجلس پیش بینی کرده و از مجموع ۲۵۰ کرسی نمایندگان، ۶۸صندلی یعنی به ازای هر استان دو کرسی متعلق به زنان است و تصاحب آن توسط مردان ناممکن.
زنان نامزد برای نمایندگی مجلس برای سهمیه خود تنها با هم جنس های خود رقابت می کنند و اگر نامزد زنی باشد که تعداد آرایش از مردان هم حوزه خود بیشتر باشد و ۶۸ سهمیه زنان هم در مجلس پر شده باشد ، قانون اجازه داده است که از سهمیه صندلی های مردان کسر و به سهم زنان افزوده شود.
۹ کرسی مجلس افغانستان به «عشایر» اختصاص دارد که در واژگان محلی به آنها «کوچی» می گویند و یک صندلی هم به اقلیت های هندو تعلق دارد که در گویش عامیانه به آنها « اهل هُنود» گفته می شود. در این دوره حدود هشت میلیون و ۸۰۰ هزار تن برای رای دادن ثبت نام کرده اند که حدود سه میلیون و ۶۷ هزار تن از آنان را زنان و پنج میلیون و ۶۸۱ هزار تن دیگر را مردان تشکیل می دهند.