محمد جوادی فر روزنامه‏ نگار شاید بیست و هفت سال پیش که آنها توانستند به عنوان کشوری استقلال یافته هویت پیدا کنند هیچ گاه فکر نمی کردند تا به این حد بتوانند در دنیا مطرح شوند. کرواسی حالا می تواند خود را کشوری بداند که در دنیا به واسطه فوتبال بیش از همیشه مورد توجه […]

محمد جوادی فر
روزنامه‏ نگار

شاید بیست و هفت سال پیش که آنها توانستند به عنوان کشوری استقلال یافته هویت پیدا کنند هیچ گاه فکر نمی کردند تا به این حد بتوانند در دنیا مطرح شوند. کرواسی حالا می تواند خود را کشوری بداند که در دنیا به واسطه فوتبال بیش از همیشه مورد توجه دنیا قرار گیرد. آنها پس از رسیدن به فینال جام جهانی و برنده شدن توپ طلا توسط لوکا مودریچ به روزهای درخشان تری فکر می کنند.
استانکو پیرمردی بود که پرسپولیسی ها بیشترین خاطرات خوش دهه هفتاد را از او به یاد دارند.بعد از آن سیل حضور مربیان کروات به فوتبال ایران سرازیر شد.از مربیان بزرگی همچون تومیسلاو ایویچ،میروسلاو بلاژویچ و برانکو ایوانکویچ تا سرمربیان کمتر شناخته شده همانند وینگو بگوویچ و ملادن فرانچیچ.واقعیت امر آن است که طی دو دهه اخیر آنها بیشترین حضور را در بین مربیان کشورهای دیگر در فوتبال کشور داشته اند.
موفقیت های نسبی مربیان کروات در فوتبال ایران و همچنین قیمت مناسب تر آنها نسبت به مربیان دیگر کشورها باعث می شود که آنها انتخاب اول مدیران فوتبال ایران باشند.پرسپولیس پس از سالها ناکامی توانسته است با برانکو روزهای درخشانی را تجربه کند. کسب دو قهرمانی لیگ برتر و حضور در فینال آسیا شاید اتفاقاتی باشد که سالهای سال تکرار نشدنی باشند.
عملکرد موفق وینفرد شفر در فصل گذشته باعث شد برخی کارشناسان پس از سالها حضور مربیان همیشه ناکام آلمانی را به فال نیک گرفته ولی روزهای نه چندان درخشان استقلال در این فصل بسیار زود آنها را ناامید کرد. ناامیدی که سالها قبل توسط راینر زوبل و رولند کخ آغاز شده بود.
در روزها و ماه های اخیر اختلافات برانکو و کارلوس کی روش باعث شده که عملکرد مربیان خارجی بیش از همیشه مورد توجه قرار گیرد و همه آنها در مقام مقایسه قرار می دهند. به ویژه پس از مصاحبه آقای ایوانکویچ با یکی از رسانه های کروات که در آن عملکرد مربیان کشورهای دیگر غیر از کرواسی در ایران را ناموفق دانسته بود. هر چند بعد از آن این گفتگو را تکذیب کرده و از آن برائت جسته بود. ولی کیست که نداند این دوگانه در یکی دو سال اخیر شکل گرفته و کی روش نیز بارها عملکرد مربیان کروات را زیر سوال برده است.
پس از حضور موفق کارلوس کی روش در فوتبال ایران بسیاری معتقد بودند که پرتغالی ها می توانند تحولی در فوتبال ایران ایجاد کنند. حتی تیم پرطرفدار تراکتورسازی در چندین نوبت از اولیویرا به عنوان مربی استفاده کرد و اتفاقا مورد توجه اهالی تبریز قرار گرفت. ولی حضور ناموفق مانوئل ژوره و نلو وینگادا و چند مربی دیگر پرتغالی ها را نیز در این زمینه ناکام گذاشت.
حضور کوتاه مدت آری هان روی نیمکت قرمزها یا سرمربیگری مصطفی دنیزلی ترک در تیم های پاس و پرسپولیس از نمونه های دیگر مربیان خارجی استفاده شده در لیگ برتر می باشند ولی حضور آنها طولانی مدت نبود و نمی توان نظر قطعی روی این گزاره داد. به هر حال بایستی قبول کرد که مربیان کروات در فوتبال ایران توانسته اند حضوری مثمرثمرتر و البته مستمر داشته باشند .حداقل در عرصه باشگاهی آنها تاکنون از مربیان دیگر کشورها که به ایران آمده اند موفق تر بوده اند. البته نتیجه گرایی این سالها حرف اول را در فوتبال ایران زده و با این وضعیت حضور آنها تا به هنگامی که تفکر مدیران فوتبال و البته هواداران تغییر نکند آنها حرف اول را در فوتبال باشگاهی ایران خواهند زد.