محمد ملا علی اکبری روزنامه نگار اشاره: کاخ سفید این روزها به مرکز اختلافات میان دولتمردان آمریکایی تبدیل شده است. بر اساس اخبار منتشر شده توسط خبرگزاری ها، این روزها دونالد ترامپ با همه اطرافیانش از اعضای حزب دموکرات گرفته تا مشاوران ارشدش دچار اختلاف و درگیری شده است. البته بر کسی پوشیده نیست که […]

محمد ملا علی اکبری
روزنامه نگار
اشاره: کاخ سفید این روزها به مرکز اختلافات میان دولتمردان آمریکایی تبدیل شده است. بر اساس اخبار منتشر شده توسط خبرگزاری ها، این روزها دونالد ترامپ با همه اطرافیانش از اعضای حزب دموکرات گرفته تا مشاوران ارشدش دچار اختلاف و درگیری شده است. البته بر کسی پوشیده نیست که این اختلافات همگی به دلیل اتخاذ سیاست های احمقانه ترامپ است. سیاست هایی جان بولتون در آنان نقش بسزایی داشته و سیاستمداران آمریکایی را دچار سردرگمی کرده است.

پنچ شنبه شب گذشته نانسی پلوسی رئیس مجلس آمریکا نسبت به رفتارهای اخیر دونالد ترام واکنش نشان داد. او اظهار امیدواری کرد که اعضای دولت این کشور و خانواده دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده با «وساطت» در اختلاف بین دموکرات ها و کاخ سفید به این کشور کمک کنند.
سخنان نانسی پلوسی یک روز پس از آن بیان شد که دونالد ترامپ جلسه با رهبران دموکرات کنگره را به شکل ناگهانی نیمه تمام گذاشت.
رئیس مجلس نمایندگان مدعی است که دونالد ترامپ در این جلسه «خشمگین» شده است. نانسی پلوسی در بخش دیگری از سخنان روز پنج شنبه خود همچنین گفت که از نظر او دونالد ترامپ قصد دارد دموکرات ها را «زودتر از موعد» به سوی طرح استیضاح رئیس جمهوری سوق دهد.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با این حال تاکید کرد که اتهامات «کارشکنی در اجرای عدالت» و «لاپوشانی» علیه دونالد ترامپ اتهاماتی هستند که می توانند منجر به استیضاح او شوند.نانسی پلوسی بارها به طور تلویحی نسبت به سلامت جسمی و روحی رئیس جمهوری آمریکا ابراز نگرانی کرده است. وی بار دیگر اعلام کرد که برای رئیس جمهوری آمریکا «دعا» می کند!

اختلافات بر سر ایران است
بر اساس آنچه که در خبرگزاری ها منتشر شده، اختلافات در آمریکا بر سر موضوع ایران است. این اختلاف وقتی بیشتر هویدا می شود که ترامپ به طور رسمی با اظهارات جان بولتون مخالفت می کند. چند روز بعد از اینکه جان بولتون گفت آمریکا ناو‌های هواپیمابر و بمب افکن‌های خود را به خاورمیانه می‌فرستد تا پیامی برای ایران باشد، ترامپ این گمانه زنی‌ها که مشاور امنیت ملی او می‌خواهد یک جنگ را آغاز کند را رد کرد. وقتی از ترامپ پرسیدند آیا او به جان بولتون اعتماد دارد، گفت: «من جان را تعدیل می‌کنم.»
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه سی ان بی سی تاکید کرد که بین وی و جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید اختلاف وجود دارد.وزیر خارجه آمریکا یادآور شد آنچه که مقامات آمریکایی انجام می دهند در واقع منعکس کننده نظرات «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری است.
پمپئو در پاسخ به این مطلب که با وجود مخالفت بولتون، وی موافق مذاکره با ایران است یادآور شد: «رئیس جمهوری به روشنی اعلام کرده که اکنون زمان مذاکره است.»هفته گذشته حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به برخی اخبار از منابع آمریکایی به نقل از چندین مقام آمریکایی که به جلسات که ترامپ با مقامات ارشد برگزار کرده است نوشت: «این منابع گزارش کرده‌اند که ترامپ به پاتریک شاناهان سرپرست وزارت دفاع دستور داده است که سیاست فشار بر ایران نباید آمریکا را وارد جنگ با ایران کند.»
سفیر کشورمان در پاسخ به یکی از کاربران اینستاگرام مبنی بر اینکه شایعه اختلاف نظر در کاخ سفید به ویژه بر سر جان بولتون چقدر صحت دارد؟ گفت: «وجود اختلاف نظر جدی است.»
به رغم آنکه گفته می شود ترامپ خواهان جنگ نیست اما بولتون در جنگ افروزی سابقه سیاهی دارد. منتقدان نگرانند همانطور که بولتون متهم است در سال ۲۰۰۳ با تحریف اطلاعاتی، آمریکا را به جنگ با عراق کشانده است؛ همین مسیر را پیش پای ترامپ هم بگذارد. یکی از کسانی که در دولت جرج بوش با بولتون سروکار داشته است می‌گوید «بولتون نسبت به ایران در مسائل بی ربطی وسواس است.» اما طرفدران بولتون ۷۰ ساله که به مهارت‌های بوروکراتیک و سبیلش مشهور است می‌گویند او موضع سختی در مقابل اقدامات ایران می‌گیرد که اوباما در توافقات هسته‌ای از آن‌ها چشم پوشی کرده بود.

رقص ژئوپولتیک جان بولتون
این روزها بولتون بر ایران، کره شمالی و ونزوئلا تمرکز کرده است. وقتی بولتون گفت رهبر کره شمالی معامله بدی پیشنهاد داده است و ترامپ را ترغیب کرد تا دیدار با کیم جونگ اون را ادامه ندهد، اعتبار کسب کرد، اما حرف و حدیث‌هایی وجود دارد که ترامپ از نوع مدیریت بولتون در ونزوئلا راضی نیست.
پمپئو نیز از این ناخرسند است که بولتون با موضع‌گیری‌های علنی که بعضا با مواضع اعلامی وزارت خارجه در تضاد است، خود را در موضع وزیر خارجه قرار داده و از محدوده اختیاراتش عبور کرده است.
علاوه بر این، به گفته منابع آگاه، بولتون در ماه‌های گذشته تلاش کرده تا از گردش اطلاعات درون دولت جلوگیری کرده و حتی در مواردی از جمله پرونده کره شمالی تلاش کرده تا با دریافت مستقیم اطلاعات از آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا)، وزیر خارجه را از حلقه تصمیم‌گیری در این مورد کنار بگذارد.به گفته منابع مطلع، پیش از شکل‌گیری بحران در ونزوئلا، بولتون دولت را برای به رسمیت شناختن «خوان گوایدو» رئیس شورای ملی ونزوئلا به عنوان رئیس‌جمهور تحت فشار قرار داده، اما پامپئو معتقد بوده است که آمریکا فعلا ظرفیت پیشبرد چنین سیاستی را ندارد. با این وجود، نهایتا بولتون پیروز شده و آمریکا گوایدو را به رسمیت شناخت. اکنون با گذشت چند ماه، جامعه اطلاعاتی آمریکا معتقد است که بعید است گوایدو به این زودی‌ها به ریاست‌جمهوری برسد. سی‌ان‌ان درباره نشست اخیر مقام‌های امنیتی آمریکا با موضوع ایران که در مقر سیا برگزار شد هم به نقل از دو مقام سابق اطلاعاتی نوشته است: «اینکه بولتون این نشست را در سیا برگزار کرد، به این دلیل نبود که اسناد آنقدر حساس بوده که باید در همانجا بررسی می‌شد، بلکه به این خاطر بود که او با این کار به سادگی می‌توانست افرادی از جمله مقام‌های وزارت خارجه و کادر رسمی شورای امنیت ملی را که از حلقه نزدیکان بولتون خارج هستند، خارج از نشست نگه دارد.»
در حالی که منتقدان می‌گویند بولتون سعی می‌کند در کار یک رئیس جمهور انعطاف‌پذیر دخالت کند، مارک دووبیتز، رئیس اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، می‌گوید ترامپ بولتون را به عنوان یک «پلیس بدِ» مفید در نظر دارد.
دوبوویتز، به روزنامه «یواس‌ای تودی» گفت: «بولتون صرفا نقش خود را در یک رقص ژئوپولتیک بازی می‌کند. رقصی که برای ارسال یک پیام شدیداللحن به ایران طراحی شده است.» دوبوویتز، نقش بولتون را از منظر عملیات روانی مفید ارزیابی کرد.
بنابراین در روزهای اخیر این پارادوکس در سیاست خارجی آمریکا مشهود بوده است به طوری که ترامپ از هر فرصتی برای مذاکره با تهران سود می جوید و به موازات آن، شکاف بین او و برخی اعضای تیمش آشکارتر می شود. او چند روز پیش تاکید کرده بود که کاخ سفید شماره تماس با ترامپ را در اختیار سفارت سوئیس گذاشته تا ایران در صورت تمایل بتواند با رئیس جمهوری آمریکا تماس بگیرد. این قبیل جهت گیری ها از سوی ترامپ آن هم پس از تهدیدات مکرر علیه ایران بی تردید به مذاق برخی از اعضای تیم او که برای رویارویی نظامی ایران و آمریکا لحظه شماری می کردند، خوش نیامده است. افرادی چون بولتون که پیش از ورود به کاخ سفید و حتی بعد از آن، ارتباط تنگاتنگی با گروهک منافقین دارد، نمی تواند با تصمیم ترامپ برای مذاکره کنار بیاید. از این روست که کارشناسان بر این باورند که کاخ سفید در مواجهه با ایران دچار سردرگمی شده است. بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که ترامپ در حل اختلافات داخلی خود به شدت ناتوان است از این رو دولت او هرگز توانایی مدیریت یک بحران جدی مانند جنگ را ندارد. چرا که در صورت وقوع یک بحران جدی، ساختار سیاسی ایالات متحده همچون برج های دو قلو به سرعت فرو خواهد ریخت.