سعید سرفرازیان روزنامه ‏نگار تریبون‌های کذایی امروزه در فضای مجازی به دلیل عدم کنترل و نظارت راهبردی افرادی صاحب تریبون شده‌اند که در حالت طبیعی و منطقی حتی نباید اجازه‌ی یک اظهار نظر مختصر هم داشته باشند. افرادی که در فضای حقیقی مجال و صلاحیتی برای حرف زدن ندارند به مدد عدم کنترل و مدیریت […]

سعید سرفرازیان
روزنامه ‏نگار

تریبون‌های کذایی
امروزه در فضای مجازی به دلیل عدم کنترل و نظارت راهبردی افرادی صاحب تریبون شده‌اند که در حالت طبیعی و منطقی حتی نباید اجازه‌ی یک اظهار نظر مختصر هم داشته باشند. افرادی که در فضای حقیقی مجال و صلاحیتی برای حرف زدن ندارند به مدد عدم کنترل و مدیریت درست در فضای مجازی به مرجع و منبع خبر، گزارش و تحلیل‌های آنچنانی تبدیل شده‌اند و به راحتی در مورد مسائل مختلف نظر می‌دهند و با کارهای عجیب و عدم اعتقاد به چارچوبی قانونی، انسانی و اخلاقی همراهان بسیاری هم برای خود دست و پا کرده‌اند. این افراد اگر در فضای حقیقی حرف بزنند و یا فعالیتی انجام دهند خیلی زود با مراجع ذیصلاح مورد بازخواست قرار می‌گیرند و یا اصلا کسی برایشان ارزشی قائل نخواهد شد چون حرفشان خریدار چندانی نخواهد داشت. اما اینک به راحتی می‌توانند با احساسات و عواطف مخاطبان خود بازی کنند و از موج سواری و جو‌ زدگی فضای عجیب و غریب مجازی و شبکه‌های اجتماعی به سود اهداف عمدتاً غلط خود بهره می‌برند.‌ متاسفانه از این نوع نگاه و دیدگاه در همه جا وجود دارد، اما ورزش و به ویژه فوتبال محل مناسب‌تری برای فعالیت و رشد این افراد است. فوتبال به دلیل جذابیت و طرفداران بیشتر همیشه محلی برای رشد و توسعه فعالیتهای غیرقانونی و غیراخلاقی است. از سواستفاده‌های مالی و اقتصادی تا فعالیت‌های غیرقانونی در حوزه‌ی فنی و اطلاع رسانی همه و همه در فوتبال قابل توجه است. یکی از این فعالیت‌ها، فعالیت پیج‌ها و کانال‌های هواداری در فضای مجازی است و یا برخی از فعالین حوزه‌ی رسانه که خارج از چارچوب فعالیت رسمی خود مبادرت به تشکیل و راه‌اندازی صفحات شخصی در فضای مجازی نموده‌اند. به هرحال این افراد می‌توانند در لوای آیدی‌های فیک و غیرواقعی به راحتی حرف بزنند و بسیاری را هم تحت تاثیر خود قرار دهند.

سواد کم و عدم شناخت درست از شرایط
سواد کم و عدم شناخت درست از شرایط فعالیت های رسانه‌ای یکی از ویژگی‌هایی است که این پیج ها و کانال‌های هواداری را با هم مرتبط می‌کند. این افراد با دم زدن از تعصب و علاقه‌ی زیاد به تیم‌های محبوب خود و متهم کردن دیگران به خیانت و نادیده گرفتن منافع تیم محبوبشان برای خود هواداران زیادی کسب کرده‌اند. چون ورود افراد آگاه و با سواد و البته متعادل به ضرر این افراد است به محض فعالیت افراد کار درست در فضای مجازی گروههای تند‌رو و کم سواد سعی در زدن و متهم کردن این افراد با توسل به دروغ و شایعه پراکنی می‌نمایند. همین حالا اگر یک بررسی ساده انجام دهید بسیاری از کاردرست‌های رسانه از مخاطبان کمی در فضای مجازی برخوردار هستند یا قید فعالیت و حضور در فضای مجازی را به دلیل فضای مسموم آن زده‌اند در حالیکه افراد و گروههای تند رو به دلیل گذشتن از مرزهای بی اخلاقی دارای مخاطبان زیادی هستند و با سواستفاده از این افراد به اهداف غلط خود جامه‌ی عمل می‌پوشانند. برای اینکه میدان در فضای مجازی خالی از افراد آگاه و تاثیرگذار نشود باید هواداران فوتبال به ویژه هواداران استقلال در انتخاب منابع معتبر خبر و اطلاع رسانی دقت کنند و فریب حرف‌های پوچ و بی اساس را نخورند. نباید ملاک علاقه و عشق به استقلال رد کردن مرزهای اخلاق مداری و صدای بلند توهین به دیگران باشد. وقتی هر حرف و نظر افراد متعادل و متعارف در فضای مجازی با توهین و ناسزاگویی و افترا روبرو می‌شود مطمئناً این افراد دلسرد و دلزده می‌شوند و میدان برای جولان لُمپن‌ها و افراد بی سواد خالی خواهد شد. هواداران استقلال می‌توانند در این زمینه با عدم همراهی با افراد تندرو و بی اخلاق نقش پلیس فتا و نهادهای نظارتی را بازی کنند مسلماً با این کار فضای مجازی به سوی سلامت و امنیت بیشتری پیش خواهد رفت. البته ناگفته نماند که پلیس فتا تلاش زیادی برای سالم‌سازی فضای مجازی دارد اما گستردگی و سطح وسعت مانورو فعالین این محیط اجازه‌ی خودنمایی بیشتر به پلیس فتا را نمی‌دهد و همانگونه که اشاره شد خود کاربران و هواداران استقلال می‌توانند حداقل در مورد استقلال و افرادی که در حوزه‌ی استقلال مشغول فعالیت هستند با انتخاب‌های درست دست به یک تحول بزرگ و اصولی بزنند تا تیم استقلال و افرادی که با نیت خیر وارد میدان شده‌اند بیشتر از این متضرر نشوند.