پایگاه خبری بی بی سی نوشت:  آیا افسران اطلاعاتی علیه ترامپ قیام کرده‌اند؟
پایگاه خبری بی بی سی نوشت:  آیا افسران اطلاعاتی علیه ترامپ قیام کرده‌اند؟

با قدم پیش گذاشتن دومین افشاگر اطلاعاتی که می‌گوید اطلاعات دست اولی از گفتگوی دونالد ترامپ با رئیس‌جمهور اوکراین دارد، ماجرای تحقیقات استیضاح وارد فاز تازه‌ای شده است. هر چند حامیان سرسخت آقای ترامپ چون سناتور لیندزی گراهام می‌گویند برای آنها یک افشاگر یا ۱۰ افشاگر فرقی ندارد چرا که آنچه از متن مکالمه تلفنی […]

با قدم پیش گذاشتن دومین افشاگر اطلاعاتی که می‌گوید اطلاعات دست اولی از گفتگوی دونالد ترامپ با رئیس‌جمهور اوکراین دارد، ماجرای تحقیقات استیضاح وارد فاز تازه‌ای شده است. هر چند حامیان سرسخت آقای ترامپ چون سناتور لیندزی گراهام می‌گویند برای آنها یک افشاگر یا ۱۰ افشاگر فرقی ندارد چرا که آنچه از متن مکالمه تلفنی دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی علنی شده “هرگز ادله کافی برای استیضاح به دست نمی‌دهد.”

همزمان طی یک هفته گذشته تعداد جمهوری‌خواهانی که اقدام آقای ترامپ را نادرست خوانده‌اند افزایش یافته به طوری که رسانه‌های دموکرات و مخالف دولت از آن به عنوان نخستین نشانه‌ها از شکاف‌ در سد بتونی جمهوری‌خواهان یاد می‌کنند.

کالین پاول، وزیر خارجه سابق آمریکا که سابقه همکاری با سه رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه؛ رونالد ریگان، جرج بوش پدر و جرج دبلیو بوش را دارد با انتقاد از هم حزبی‌های خودش گفته آنها باید جسارت گوشزد کردن اشتباهات رئیس‌جمهوری را داشته باشند چرا که از نظر او “سیاست خارجی فعلی آمریکا در حال اضمحلال است”.

آقای پاول که حتی در دوره‌ای از او برای نامزدی ریاست‌جمهوری حزب جمهوری‌خواه سخن به میان آمده بود در میزگردی که فرید زکریا از شبکه سی‌ان‌ان برگزار کرد با مثالی تلاش کرد ادعای خود را تشریح کند. او به ماجرای ماه گذشته مسیر توفند دریایی دوریان اشاره کرد که طی آن آقای ترامپ (به اشتباه و بر خلاف نظر کارشناسان سازمان هواشناسی) ایالت آلاباما را در مسیر توفند دوریان خوانده بود. آقای پاول با ذکر این مثال گفت: “در دوران ما، اگر چنین چیزی روی می‌داد ما نزد رئیس‌جمهور می‌رفتیم و به او می‌گفتیم قربان شما ‘خراب‌کاری’ کردید و حالا باید اصلاحش کنیم. بعد هم اصلاحیه صادر می‌کردیم. اما حالا نگاه کنید کاخ‌سفید به جای اصلاح، به وزارت بازرگانی دستور می‌دهد از رئیس‌جمهور جانب‌داری کند… کنگره یکی از ارکان اصلی نظام ماست و آنها باید در این باره کاری کنند”. برندن بویل، نماینده دموکرات از ایالت پنسیلوانیا روز شنبه به نیوزویک گفته او شخصا یک دو جین نماینده جمهوری‌خواه می‌شناسد که به شدت از رفتار آقای ترامپ و درخواست او از رئیس جمهور اوکراین برای تحقیقات درباره رقیب انتخاباتی‌اش (جو بایدن) ناراضی‌اند اما جرات مخالفت علنی ندارند.

این در حالی است که جف فلیک، سناتور سابق ایالت آریزونا از این هم فراتر رفته و گفته اگر روند استیضاح آقای ترامپ به مجلس سنا بکشد و رای‌گیری برای برکناری آقای ترامپ به صورت گمنام برگزار شود “دست کم ۳۵ سناتور” بر علیه دونالد ترامپ رای خواهند داد.

آقای فلیک که خود از منتقدان اصلی آقای ترامپ در مجلس سنا بود، سال گذشته پس از انتقاد جدی از همکاران خود (جمهوری‌خواهان) کرسی مجلس سنا را ترک کرد چرا که معتقد بود “حزب جمهوری‌خواه از ارزش‌های اصولی خود عدول کرده” و اکنون به حزب دونالد ترامپ بدل شده است.

جورج کانوی، حقوق‌دان و همسر کلین کانوی، از دستیاران ارشد دونالد ترامپ، همسو با این گروه گفته از نظر او ممکن است بسیاری از سناتورهای کنگره فعلا اظهارنظر علنی درباره تحقیقات استیضاح و اقدام آقای ترامپ نکنند اما در لحظه آخر که برکناری آقای ترامپ در سنا به رای گذاشته بشود بگویند “گناهکار”.

اشاره آقای کانوی به مرحله نهایی استیضاح است که طی آن بعد از تصویب درخواست استیضاح در مجلس نمایندگان، سنا وارد کار می‌شود و جلسات رسمی استیضاح را برگزار می‌کند. در این مرحله و بعد از استماع لایحه استیضاح و دفاعیات وکلای رئیس‌جمهوری، ۱۰۰ سناتور مجلس سنا که در جایگاه هیت منصفه قرار گرفته‌اند وارد شور می‌شوند و در نهایت نظر خود را درباره کفایت یا عدم کفایت رئیس‌جمهوری اعلام می‌کنند.برای برکناری رئیس‌جمهور دست کم دو سوم سناتورها (۶۷ نفر) باید موافق باشند.