بحران همیشه آموزنده است
بحران همیشه آموزنده است

  جمله: ویروس کرونا حضور تلخی بود در دنیای امروز. دنیایی که بسیاری از افراد و مشاغل را به هم وابسته کرده است. نفس خیلی از صنایع و به تبع آن افراد درگیر را گرفت و میلیاردها دلار زیان و ضرر به هلدینگ های جهانی در حوزه های مختلف به خصوص گردشگری زده است. اخباری […]

 

جمله: ویروس کرونا حضور تلخی بود در دنیای امروز. دنیایی که بسیاری از افراد و مشاغل را به هم وابسته کرده است. نفس خیلی از صنایع و به تبع آن افراد درگیر را گرفت و میلیاردها دلار زیان و ضرر به هلدینگ های جهانی در حوزه های مختلف به خصوص گردشگری زده است. اخباری که هر روز می شنویم شاید گمان و تنها دلخوشی مان را به سوی آسودگی خاطر طبیعت ببرد اما به موجب آسودگی طبیعت و استراحت کوتاه مدت آن، صنعت گردشگری دچار آسیب و البته زیان های فراوانی شده که شاید به راحتی قابل جبران نباشد. موزه ها، هتل ها، ایرلاین ها همه در حوزه گردشگری به تعطیلی کشیده شدند و تنها پروازهای محدودی صورت گرفت. به عبارتی البته صنعت گردشگری ایران بر زمین زده شد.

هيات دولت ۷۵۰‌هزار‌ميليارد ريال تسهيلات بانکي براي جبران خسارت تحميل شده از شيوع ويروس کرونا به شرط حفظ مشاغل، اختصاص داده که وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي با برآورد اوليه از ميزان زيان وارد شده، ۳۸‌هزار‌ميليارد ريال درخواست کرده است که ۵‌درصد از کل آن تسهيلات را شامل مي‌شود. دولت براي حمايت از اين صنعت پرداخت وام ۱۲درصدي را اعلام کرد و وزارت ميراث فرهنگي نيز بسته‌اي حمايتي براي اين صنعت به دولت پيشنهاد داد که هنوز تصويب نشده است.

سفر در پساکرونا
همه اهالی سفر این روزها می پرسند: «خب، حالا چیکار کنیم؟» یا «تهش چی‌میخواد بشه؟» هیچکس به درستی نمی‌داند که چه زمانی و چگونه سفر خواهد رفت و از سوی دیگر، کسب و کارهای صنعت گردشگری و هتلداری با یک بحران عجیب مواجه شدند و در حال ورشستگی و بیکاری هستند. یک فعال گردشگری با بیان این مطلب گفت: پیش از شیوع ویروس کرونا، مهمترین و آخرین برهه تاریخی جهان و مرجع تقسیم بندی تاریخ معاصر، به پیش و پس از جنگ جهانی دوم تقسیم می‌شد؛ حالا باید از امروز وضعیت جهان را با مرجع جدیدی بخوانیم یعنی پیش و پس از کرونا!
به گفته اشکان بروج؛ همه‌گیری ناشی از ویروس کرونا، همه‌ جهان را تغییر داده‌ و نه فقط در کوتاه‌مدت، بلکه اثراتی بلند مدت خواهد داشت. خارج از بخش مراقبت‌های بهداشتی که قهرمانانی با لباس سفید در خط مقدم حفظ سلامت جامعه بیش از پیش در مرکز توجه جامعه قرار خواهند داشت، صنایع مختلف، ضررهای ناشی از شیوع کرونا را با خود نگه خواهند داشت، ازجمله مهمترین آن‌ها، صنعت گردشگری و مهمان‌نوازی است که تا زمانی بسیار نامعلوم باید با این شوک کاهش تقاضا دست و پنجه نرم کند.
به نظر وی مهمترین تغییرات در حوزه سفر و رفتارهای گردشگران با توجه به تاثیرات سندروم کرونا، این موارد باشند: حساسیت‌های بهداشتی شخصی افراد، حضور کمتر و یا با حساسیت بالا در محیط‌های بیش از حد شلوغ، حضور کمتر و یا با حساسیت بالا در انتخاب محیط‌های اقامتگاهی بومی و روستایی، حساسیت کمتر برای حضور در اقامتگاه‌های هتلی و با استاندارد بالا.
بروج همچنین می افزاید: استقبال کمتر از حمل و نقل‌های عمومی بین شهری، حساسیت بالای بهداشتی برای انتخاب رستوران‌ها، کافه‌ها و خوراکی فروشی‌ها، حساسیت بالا و استقبال کمتر برای انتخاب سفرهای گروهی به ویژه تورهای چند روزه آژانس‌ها، استقبال از سفرهای کوتاه مدت، استفاده از راهنمایان بومی و احتمال بالا رفتن رزروهای بلیط پرواز، اتوبوس، قطار و همچنین رزرو اقامت، راهنمای شخصی و تورهای گردشگری کوتاه مدت یا گشت‌های بومی از پیامدهای پساکرونا باشد.

جهان گردشگری پسا کرونا فرهیخته‌تر می‌شود
یک کارشناس گردشگری با اشاره به این‌که جهان پس از کرونا فرهیخته‌تر از قبل از آن می‌شود، گفت: اگر گردشگری با کرونا همراه شود، گردشگران به‌دنبال اثرپذیری از سفرشان می‌روند.
علی شادلو مدرس گردشگری و کارشناس مدیریت بحران درباره وضعیت گردشگری پس از کرونا به مهر گفت: بحران‌ها همیشه آموزنده بوده‌اند، حتی در حوزه روانشناسی تربیت این‌بحث وجود دارد که می‌گویند عیار انسان‌ها را میزان بحران‌هایی که در زندگی تجربه کرده‌اند؛ تعیین می‌کند.
وی افزود: در زبان علم مدیریت بحران آمده جوامعی که با بحران‌های مختلف برخورد داشته‌اند، رفتارهای متفاوتی از خود نشان می‌دهند. مثلاً ژاپن کشور کوچکی است که چون در کنار اقیانوس قرار دارد و دائم درگیر زلزله است، امن‌ترین کشور مقابل زلزله قلمداد می‌شود. آنها علوم زیستی را طوری تنظیم کرده‌اند که آسیب زیادی از زلزله نمی‌بینند. این نشان می‌دهد آنها چه‌قدر بحران دیده‌اند.
این راهنمای گردشگری در ادامه گفت: برخی از جوامع، اعتقادی به مدیریت بحران ندارند و این‌منطق را که «بالاخره از پس آن بر می‌آییم» دارند. به آنها باید کمک خارجی شود چون تدارکاتی برای حل بحران ندارند. برخی جوامع هم نمی‌دانند چه‌طور به بحران فکر کنند و علاج واقعه بعد از وقوع می‌کنند.
شادلو درباره این‌که چه‌قدر وسواس گریبان گردشگران را می‌گیرد، گفت: وسواس یک‌نوع بیماری و یا اختلال مغز به شمار می‌آید. برخی از افراد گرفتار وسواس نیستند و بیمارگونه آن را ندارند و در چنین مواقعی منطقی عمل کرده و در هنگام سفر، مقصد را بررسی می‌کنند. در افرادی دیگر وسواس خفته است آنها اگر درمان نشوند بدتر خواهند شد. حالا چه سفر کنند یا نه. من معتقدم که به جمع افراد دارای وسواس پس از این بیماری اضافه می‌شود چه در حوزه سفر و چه در حوزه زندگی عادی.