حسین قهار/ بدون مقدمه میرویم سر اصل مطلب. در پرونده شکایت ۵/۶ میلیون یورویی مارک ویلموتس از فدراسیون فوتبال، فاجعهای تاریخی در راه است. میدانید چرا؟ چون اگر ایران در همین تاریکی مطلق برنده این دعوای حقوقی ترسناک شود، باید حدود یک میلیون یورو به خاطر بندهای قرارداد به ویلموتس و دستیارانش پرداخت […]
حسین قهار/
بدون مقدمه میرویم سر اصل مطلب. در پرونده شکایت ۵/۶ میلیون یورویی مارک ویلموتس از فدراسیون فوتبال، فاجعهای تاریخی در راه است. میدانید چرا؟ چون اگر ایران در همین تاریکی مطلق برنده این دعوای حقوقی ترسناک شود، باید حدود یک میلیون یورو به خاطر بندهای قرارداد به ویلموتس و دستیارانش پرداخت کند. فکر کردن به حالتهای دیگر نتیجه پرونده که مرتبط به رد شدن لایحه دفاعیه ایران است اما به معنای واقعی همه را ناامید میکند. باور میکنید؟ اگر اتهامات مطرح شده از سوی ویلموتس پذیرفته شود ایران به پرداخت ۵/۶ میلیون یورو محکوم خواهد شد. اگر او پرونده را ببرد ولی فیفا تصمیم بگیرد تمام پول قرارداد ۵/۳ ساله به او و کادر فنیاش تعلق نگیرد آن وقت فدراسیون فوتبال بی پول ایران در دو حالت یا باید ۲ میلیون یورو به ویلموتس پرداخت کند یا ۳ میلیون یورو! و این نتیجه قراردادی است که هیچ مسئول حقوقی روی آن نظر نداد و با پنهان کاری مطلق و دنیایی از ابهام به امضا رسید.
فدراسیون فوتبال تا به امروز هیچ شفافسازی دقیقی درباره رقم اصلی قرارداد مارک ویلموتس نداشته و هر روز هم خبر تازهای منتشر میشود. دستمزد این مربی بلژیکی برای نیم سال اول قرارداد یک میلیون و ۱۲۵ هزار یورو در نظر گرفته شد و به ترتیب در هر یک سال کامل فدراسیون باید مبلغ ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار یورو به او پرداخت میکرد.
طبق زمانبندی قرارداد، فدراسیون فوتبال تا زمان برگزاری بازی با عراق باید در دو قسط مبلغ یک میلیون و ۱۲۵ هزار یورو به حساب ویلموتس پرداخت میکرد. مدیران فوتبال ایران طبق زمان بندی در هیچ یک از تاریخهای مقرر نتوانستند پول ویلموتس را به حساب او به خاطر تحریم پرداخت کنند. بعد از عدم انجام تعهدات، وکلای ویلموتس در فیفا علیه ایران پرونده باز کردند و نهایتاً تا دو روز بعد از سررسید هر قسط، عدم پایبندی فدراسیون فوتبال ایران به فیفا را اطلاع دادند. این نامهنگاری البته با پیوست مکاتبات رسمی با فدراسیون فوتبال ایران همراه بوده است. نامه سوم و نهایی هم پرونده رسمی فسخ قرارداد بود که برای فیفا ارسال شد و بعد از آن کارهای مربوط به شکایت رسمی از فدراسیون فوتبال ایران انجام شد.
مدیران فوتبال ایران برای پیروزی در پرونده شکایت ۵/۶ میلیون یورویی مارک ویلموتس روی یک نکته امیدواری زیادی دارند؛ اینکه این مربی در تاریخ اول نوامبر قراردادش را فسخ کرد اما وقتی در تاریخ ۸ نوامبر ۲ میلیون یورو دریافت کرد دوباره به کار خود بازگشت و در بازی رسمی زیر نظر فیفا در مقدماتی جام جهانی مقابل عراق هم روی نیمکت نشست. پس ایرانیها مدعی هستند که با این سیستم، ویلموتس داستان فسخ قرارداد را خودش نقض کرده است.
ضمن اینکه در زمان تسویه حساب یک قسط ۵۶۲ هزار و ۵۰۰ یورویی اضافه برای سه ماه بعد قرارداد او زودتر به حسابش واریز شد تا به این شکل هم حسن نیت فدراسیون مشخص شود و هم تأخیر ۶ ماهه در تسویه حساب دو قسط قبلی جبران شده باشد.
در ماده ۵ قرارداد ویلموتس یک نکته بسیار مهم وجود دارد که در آن به صراحت آمده است: «در صورتی که سرمربی تیم ملی با دلیل موجه و قابل قبول براساس قوانین و مقررات فیفا و CAS اقدام به فسخ قرارداد نماید و بتواند این موضوع را ثابت کند، حقوق سه ماه به او با یک مبلغ مشخص تعلق خواهد گرفت.»
در بند دوم و غیر قابل باور این قرارداد هم که با هیچ منطقی جور در نمیآید نوشته شده: «در صورتی که فدراسیون فوتبال ایران با دلیل موجه و قابل قبول براساس قوانین و مقررات فیفا و CAS اقدام به فسخ قرارداد نماید و بتواند این موضوع را ثابت کند حقوق سه ماه (با یک مبلغ مشخص) به عنوان خسارت پرداخت خواهد شد.» دقت کنید. تحت هر شرایطی اگر این قرارداد فسخ شود این فدراسیون فوتبال ایران است که باید پول سه ماه از قرارداد را به ویلموتس بابت خسارت پرداخت کند که این مبلغ در هر دو حالت ۵۶۲ هزار و ۵۰۰ یورو است.
همین حالا فرض کنید که این مربی و وکلای او نتوانند ادعای خود را ثابت کنند.
منتهی براساس بندهای قرارداد در صورت پیروزی فدراسیون فوتبال ایران باز هم باید رقمی نزدیک به یک میلیون یورو به ویلموتس و دستیارانش برای خسارت سه ماه از پول قراردادشان پرداخت کند. این در واقع بهترین حالت نتیجه پرونده برای ایران خواهد بود. نکته قابل توجه اینجاست که ایران در لایحه دفاعیهای که برای فیفا فرستاده هم اجرای ماده پنجم قرارداد را پذیرفته و گفته حاضر است با این مکانیزم پرونده مختومه شود. یعنی برندهای خواهند بود که نزدیک یک میلیون یورو در این وضعیت بغرنج اقتصادی فوتبال کشور پول از دست خواهند داد.
بدترین حالت پرونده برای فوتبال ایران این است که ویلموتس بتواند ادعای کلاهبرداری، جعل قرارداد و تغییر اسناد و مدارک از سوی مدیران فدراسیون فوتبال را در فیفا تأیید کند. نتیجه این اتفاق همان جریمه ۵/۶ میلیون یورویی خواهد بود که احتمال وقوع آن خیلی سخت است اما ویلموتس دو هدف دیگر را هم در این قرارداد طبق اخبار موثق دریافتی پیگیری میکند. او میگوید فدراسیون فوتبال ایران طبق مفاد قرارداد اگر ادعای ۵/۶ میلیون دلاریاش رد شود، باید پول سه ماه از قرارداد را برای هر سه سال به او بپردازد و این درخواست را به فیفا هم ارائه داده است. یعنی ۵۶۲ هزار و ۵۰۰ یورو برای سال اول، ۵۶۲ هزار و ۵۰۰ یورو برای سال دوم و ۵۶۲ هزار و ۵۰۰ یورو برای سال سوم و ۲۸۱ هزار و ۲۵۰ یورو برای نیم سال آخر قرارداد. در این حالت این سناتور بلژیکی به پولی بالغ بر ۱,۹۶۸,۷۵۰ فقط برای شخص خودش خواهد رسید و دستیارانش هم پول قابل توجهی دریافت خواهند کرد. یک سناریوی دیگر هم این است که ویلموتس فیفا را راضی کند که حکم به دریافت حدود ۵۰ درصد از کل قرارداد خود و دستیارانش بدهد. در چنین حالتی ایران با در نظر گرفتن هزینه دادرسی و … به پرداخت ۳ تا ۵/۳ میلیون یورو محکوم میشود.