ماهور مهراد/ اواخر سال گذشته بود که شرکت عمران شهرهای جدید خبر داده که واگذاری و انتقال امتیاز مسکن ملی به غیر، تحت هر یک از عناوین حقوقی، غیرمعتبر و ممنوع است و بر اساس مقررات پیگرد قانونی دارد. ضمن اینکه در صورت مبادرت به واگذاری امتیاز به غیر، علاوه بر اقدام قانونی […]
ماهور مهراد/
اواخر سال گذشته بود که شرکت عمران شهرهای جدید خبر داده که واگذاری و انتقال امتیاز مسکن ملی به غیر، تحت هر یک از عناوین حقوقی، غیرمعتبر و ممنوع است و بر اساس مقررات پیگرد قانونی دارد. ضمن اینکه در صورت مبادرت به واگذاری امتیاز به غیر، علاوه بر اقدام قانونی علیه افراد متخلف، امتیاز آنها باطل و افراد خریدار نیز از هیچ حقوقی بهرهمند نخواهند شد. چنین اقداماتی بسیار مفید است چراکه منجر می شود تا اتفاقاتی که در گذشته در زمینه فروش واحدهای مسکونیای که در غالب مسکن مهر یا انواع دیگر فروش مسکن در شهرهای مختلف کشور برای قشر محروم یا طبقه متوسط جامعه رخ می داد، دیگر اتفاق نیفتد و به این ترتیب، همه مردم سسرپناهی تحت مالکیت خود داشته باشند.
این در حالی است که معاون وزیر راه و شهرسازی خبر داده بود که از کل برنامه اجرایی طرح اقدام ملی در شهرهای جدید ۶۰ درصد واحدها (بالغ بر ۹۶ هزار واحد) در قالب فروش اقساطی و ثبت نام اعلام و ۳۳ هزار واحد نیز در قالب واگذاری زمین و تعهد ساخت در مرحله اجرا قرار گرفته اند. حبیب اله طاهرخانی در ارائه گزارشی از وضعیت کلی طرح اقدام ملی در شهرهای جدید بیان کرد: از ۱۹۵ هزار واحد واحد مسکونی برنامه ریزی شده این طرح جهت پاسخگویی به بازار مسکن کلانشهرها در شهرهای جدید کشور، در حال حاضر ۱۶۱ هزار واحد دارای برنامه اجرایی و ۳۳ هزار واحد در مرحله جانمایی هستند. طبق آمار موجود از ۱۶۱ هزار واحد مذکور، عملیات اجرایی ۶۲ هزار واحد در قالب ساخت و محله سازی آغاز و ۹۸ هزار واحد دیگر در شرف اجرا هستند.
معاون وزیر راه و شهرسازی در این باره افزود: از کل برنامه اجرایی طرح اقدام ملی در شهرهای جدید ۶۰ درصد واحدها بالغ بر ۹۶ هزار واحد در قالب فروش اقساطی و ثبت نام اعلام و ۳۳ هزار واحد نیز در قالب واگذاری زمین و تعهد ساخت در مرحله اجرا قرار گرفته اند. طاهرخانی اضافه کرد: براساس استقبال موجود ۲۰ هزار واحد مسکونی نیز به صورت مشارکتی مبادله و ۹۵۰۰ واحد دیگر در قالب تفاهم نامه با مجموعه های مختلف در دست اقدام هستند.
این در حالی است که اخیرا نیز این مقام مسئول با اشاره به اینکه یکی از ظرفیتهای طرح اقدام ملی مسکن استفاده از بخش خصوصی است گفت: طرح اقدام ملی قالبهای مختلفی دارد که یکی از آنها خود مالکی است و دولت در تأمین تسهیلات لازم برای ساخت مسکن ملی کمک خواهد کرد. وی افزود: هدف دولت تولید و عرضه مسکن پایدار است و قصد تصدی گری ندارد و اگر تولید مسکن متوقف شود مطمئناً مشکلاتی در زندگی مردم به وجود خواهد آمد.
این در حالی است که از ابتدای آغاز برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن تاکنون تعداد ۱۶۱ هزار و ۲۵۳ واحد در سطح شهرهای جدید جانمایی شده است. درواقع شرکت عمران شهرهای جدید با هدف پرهیز از تکرار مشکلات و مسائل گذشته ملاحظاتی را در نظر دارد که اختصاص اراضی مرغوب و با کیفیت، اتخاذ رویکرد محله محوری و تأمین خدمات و زیرساخت های لازم، اسکان طراحی واحدها برای تمامی اقشار اجتماع، توجه به موضوع مرغوبیت و ارزش گذاری واحدها، کیفیت مناسب واحدهای مسکونی و استفاده از نهادهای حرفه ای و نقش آفرینی شرکت عمران به عنوان ناظر و مدعی حقوق مردم در برابر کارفرما از جمله آن ها به شمار می رود. بر اساس آخرین آمار گزارش شده اکنون عملیات اجرایی تعداد ۶۲ هزار و ۱۸۰ واحد در قالب برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در شهرهای جدید آغاز و ۹۹ هزار و ۷۳ واحد در شرف اجرا هستند. طبق برنامهریزی اولیه ۲ هزار۵۲۲ واحد برای شهر جدید اندیشه، ۲۵هزار ۳۲۷ واحد برای شهر جدید پرند، ۱۹هزار واحد برای شهر جدید پردیس، ۲۱هزار واحد برای شهر جدید هشتگرد،۱۸ هزار واحد برای شهر جدید فولادشهر، ۲۱هزار واحد برای شهر جدید بهارستان، ۲۵۰۰ واحد برای شهر جدید مجلسی، ۱۵هزار ۴۰۰ واحد برای شهر جدید گلبهار، ۵۰۰ واحد برای شهر جدید بینالود، ۲۵۰۰۱ واحد برای شهر جدید صدرا، ۱۷هزار واحد برای شهر جدید سهند، ۲۲۵۰ واحد برای شهر جدید عالیشهر، ۴هزار۸۰۰ واحد برای شهر جدید سیراف، ۶هزار ۳۰۰ واحد برای شهر جدید مهاجران، ۶۱۰۰ واحد برای شهر جدید امیرکبیر، ۳۰۰ واحد برای شهر جدید علوی، ۲۰۰ واحد برای شهر جدید شیرین شهر، ۱۰۰ واحد برای شهر جدید رامین، ۲۰۰ واحد برای شهر جدید رامشار، ۴۵۰۰ واحد برای شهر جدید تیس و ۳۰۰۰ واحد برای شهر جدید ایوانکی در این برنامه در نظر گرفته شده و در تعهد ساخت آن ها قرار گرفته است.
همچنین گفتنی است که بیش از ٣٠ سال از طرح آغازین شهرهای جدید در کشور میگذرد و این در حالی است که در این طرح مقرر شده تا ٢٠٠ هزار مسکن در طرح مسکن ملی ساخته شود. شهرهای جدید اکنون به بلوغ خدماتی رسیده اند و سالیانه بیشترین میزان نرخ رشد شهری را داشته است و این شهرها پاسخگوی نیازهای شهری و دسترسی اقشار ضعیف به مسکن است.
طاهرخانی در اینباره گفته که افزایش توسعه خدمات یکی از اهدافی است که در شهرهای جدید مد نظر است و تصریح کرد: از جمله برنامههای که در شهرهای جدید قرار است اجرایی شود بیش از ٣٠٠ برنامه خدماتی است که ساخت مدرسه، پارک، مراکز فرهنگی و اجتماعی و مراکز مذهبی از جمله طرحهای خدماتی است که در شهرهای جدید اجرایی خواهند شد. افزایش دسترسی شهرهای جدید به شهرهای اصلی یکی دیگر از سرفصل پروژههایی است که قرار است در شهرهای جدید اجرایی شود.