گروهی از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که میتوان از رشد مصرف یا مخارج خصوصی، به عنوان شاخصی از «رفاه» استفاده کرد. از آن جایی که عمده بخش خصوصی در این تعریف، به خانوارها اختصاص یافته و مابقی آن شامل نهادهای خصوصی میشود، میتوان از تغییرات این شاخص به عنوان تغییرات «رفاه خانوار» استفاده کرد.
بر پايه تحلیل اکوایران بررسی روند ۱۲ ساله این شاخص حکایت از آن دارد که رشد مصرف خانوارها به «آغاز تحریمهای دهه۹۰» و «خروج ترامپ از برجام» شدیدا واکنشی منفی نشان داده و در مقابل، به «شروع مذاکرات برجام» و «امضای برجام» واکنش مثبت داشته است. همچنین، بعد از «حذف ارز ترجیحی» در تابستان ۱۴۰۱ نیز این شاخص دوباره با سرعت قابل توجهی کاهش یافته است.
برای ارزیابی سطح رفاه شاخصهای متعددی طراحی شده که هر یک نقاط قوت و ضعف منحصر به فردی دارد. یکی از سادهترین شاخصهای این حوزه، «مصرف نهایی خصوصی» است. برای آشنایی با مفهوم این شاخص ابتدا باید با کلانشاخصی که آن را ایجاد کرده آشنا شد؛ یعنی تولید ناخالص داخلی.
در ادبیات اقتصادی، به مجموع ارزش تولیدات اقتصادی ایجاد شده داخل مرزهای یک کشور در طول یک بازه زمانی مشخص، تولید ناخالص داخلی گفته میشود. برای محاسبه این کلانشاخص، میتوان فرض کرد که کل ارزش خلق شده در اقتصاد در نهایت توسط یکی از بازیگران اقتصاد خریداری شده یا هزینه میشود. در این روش محاسبه، بازیگران اصلی اقتصاد «بخش خصوصی»، «بخش دولتی»، «سرمایهگذاران» و «تاجران» هستند. آن عضوی که شاخص رفاه از آن منشعب شده، «بخش خصوصی» است که عمده آن را خانوارها تشکیل دادهاند.
بنابراین، مصرف خصوصی منعکس کننده مصرف خانوارها است که اگر کاهش یابد، به معنای کمتر شدن مصرف خانوار است. حال اگر تغییرات این شاخص در هر فصل نسبت به مدت مشابه در سال قبل محاسبه شود، رشد مصرف خصوصی یا رشد مصرف خانوار به دست میآید. منفی شدن این رشد میتواند به معنای کاهش رفاه باشد. همچنین، اگر رشد مثبت باشد اما در مقایسه با فصلهای قبل در سطح پایینتری قرار گرفته باشد، به معنای کندشدن سرعت افزایش رفاه است.
مطالعه روند «رشد مصرف خانوار» از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون نشان میدهد که این شاخص در طول ۱۲ سال گذشته دو مرتبه اُفت و دو مرتبه جهش قابل توجه ثبت کرده است. در بهار سال ۱۳۹۱ رشد مصرف خانوار منفی ۵ درصد اعلام شده است. در این سال، تحریمهای غرب علیه پرونده هستهای ایران شروع شده بود و به تدریج بخشهای مختلف اقتصادی ذیل تحریم قرار میگرفت. از ابتدای این سال تا میانه سال ۹۲، در همه فصلها بجز یک فصل، رشد مصرف خانوار منفی مانده بود.
از نیمه دوم سال ۹۴ و همزمان با قوت گرفتن احتمال دستیابی به راهکاری برای حل مسئله هستهای، رشد مصرف خانوار نیز از محدوده منفی فاصله گرفت. این شاخص در پاییز سال ۹۶ به ۷٫۲ درصد افزایش یافت. به عبارت دیگر، در پاییز این سال مصرف مردم و بخش خصوصی ۷٫۲ درصد نسبت به پاییز سال ۹۵ افزایش یافته بود. بخشی از بالا بودن این رشد به دلیل تداوم رشدهای منفی در طول سالهای قبل بوده و بخشی دیگر از آن به صورت حقیقی ایجاد شده است. با این حال، این بالانشینی تداوم زیادی نداشت به طوری که این شاخص ۶٫۵ درصد در بهار ۹۷ ابتدا به منفی ۲٫۷ درصد و سپس به منفی ۷٫۵ درصد در بهار ۹۸ سقوط کرد. این نرخ، کمترین رشد مصرف خصوصی ایران در طول ۱۲ سال اخیر است. در این بازه زمانی، زمزمههای خروج ترامپ از برجام مطرح شده بود که در نهایت تا پاییز آن سال عملی شد.
به دلیل سقوط شدید مصرف خانوار، در سالهای بعد و با کمتر شدن تهدیدات تحریمی، رفاه خانوار دوباره رو به افزایش گذاشت. برای مثال، این شاخص از حدود منفی ۱٫۷ درصد در انتهای سال ۹۸، توانست به ۹٫۸ درصد در پاییز ۱۴۰۰ برسد؛ نرخی که بالاترین رکورد به ثبت رسیده در طول ۱۲ سال اخیر محسوب میشود. مانند الگوی دههی قبل، این رکورد بالا نیز تداومی نداشت و رشد مصرف خانوار از یک فصل بعد وارد یک فاز نزولی شد. رشد مخارج خانوار که در زمستان ۱۴۰۰ برابر با ۹٫۵ درصد بود، در بهار سال بعد به ۲٫۱ درصد و بعد در تابستان آن سال به نزدیک منفی ۲ درصد اُفت کرد. ممکن است حذف ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی در این کاهش مخارج حقیقی نقش داشته باشد.
در طول دو سال گذشته نیز بالاترین رشد به ثبت رسیده برای این شاخص ۴٫۸ درصد بوده که مربوط به تابستان ۱۴۰۲ میشود. در طول دو فصل اخیر، یعنی در بهار و تابستان ۱۴۰۳، این شاخص وارد یک روند نزولی شده است. این شاخص در بهار امسال ۲٫۳ درصد بوده اما در تابستان دوباره به محدوده منفی بازگشته است. نرخ رشد منفی ۰٫۷ درصدی مصرف خانوار در تابستان امسال حاکی از آن است که خانوارها به این میزان نسبت به تابستان سال قبل کمتر مصرف کردهاند و احتمالا رفاه آنها از کانال مصرف کمتر، کاهش یافته است.
تابستان سرد رفاه در ایران
برچسب ها
مدیرکل دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای تأکید کرد؛ ضرورت اجرای اقدامات پیشگیرانه در راستای ارتقاء ایمنی راهها
بهبهانه آتشسوزی لسآنجلس و ارتباط آن با ویرانی غزه؛ منطق بومرنگ برای حوادث طبیعی خطرناک است
افزایش خطر انقراض یوزپلنگ ایرانی؛ زمان زیادی تا احیای نسل این گونه باقی نماندهاست ناتوان در حفظ نماد ایران
ضرورت اجرای اقدامات پیشگیرانه در راستای ارتقاء ایمنی راهها
مدیرکل دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای گفت: در دوره «واکاوی نقش راه در وقوع و شدت تصادفات جادهای» بر ضرورت تقویت و بهرهگیری از راهکارهای پیشگیرانه در اقدامات واکنشی این سازمان تأکید شد.
منطق بومرنگ برای حوادث طبیعی خطرناک است
آتشسوزی گسترده و بیسابقه در لسآنجلس آمریکا، آنقدر که در ایران مورد بحث قرار گرفته در خود آمریکا محل توجه نيست.
ناتوان در حفظ نماد ایران
در نمادپردازی حیوانات برای اسامی کشورها، معمولا حیواناتی به آن سرزمین اطلاق میشوند که دارای بیشترین قرابت معنوی و مادی برای آن کشور باشند یا حتی شکل نقشه کشور و یک واقعه تاریخی، عنوان یک حیوان خاص را در کنار آن سرزمین به ذهن متبادر کند. با توجه به این تعریف کوتاه، اینکه یوزپلنگ نماد کشور ایران است، بیشتر شبیه یک شوخی شدهاست.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
زنان خسته از سرگردانی در بازار کار
اشتغال زنان نقش کلیدی در رشد اقتصادی و افزایش سطح رفاه جامعه دارد.
نقش زنان در منطقه دیده شود
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درمورد نقش زنان در منطقه توضیحاتی ارائه کرد.
حقیقتی که گم شده است
در دنیای امروز، رسانههای اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی، نقش پررنگی در شکلدهی به آگاهی عمومی دارند. اما این ابزار قدرتمند به همان اندازه که توانایی انتقال اطلاعات را دارد، میتواند بستری برای گمراهی و ایجاد آگاهی کاذب باشد.
پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است/همه یکصدا برای ایران باشیم
سخنگوی دولت در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی عنوان کرد: پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است بلکه همه با وحدت و همدلی، یکصدا برای ایران باشیم.
قانون حجاب و اتفاقات سوریه !
اصولگرایان تندرو و طیف پایداری قصدی برای کوتاه آمدن ندارند و عزم خود را برای ابلاغ قانون حجاب در تاریخ 23 آذر جزم کردند آن هم در شرایطی که بسیاری از دلسوزان حوزه دین و معارف بر آن نقدهای جدی وارد کردهاند و مدیران ارشد دولت چهاردهم بهعنوان مجری قانون نیز بندهایی از آن را غیرقابل اجرا میدانند و بسیاری از سیاسیون هم تأکید کردند با توجه به نیاز به تصمیمات سختی که در شرایط فعلی وجود دارد و ضرورت همراهی و هماهنگی مردم با این تصمیمات، اجرای این قانون که مخالفان بسیاری در میان شهروندان دارد، در حال حاضر به مصلحت نیست.
تاثیر منفی آلودگی هوا بر رشد مغز کودکان تهرانی
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص کیفیت هوا در حال حاضر بر روی عدد ۱۱۶ قرار گرفته، وضعیت نارنجی و هوا برای گروههای حساس ناسالم است.
دستهای کوچک زنگزده
چهارمین نشست تخصصی اورژانس اجتماعی در حوزه کودکان کار و خیابان با موضوع مسئولیت اجتماعی و چگونگی جلب مشارکتهای مردمی، با حضور دستیار رئیس سازمان بهزیستی در حوزه مسئولیت اجتماعی، معاون اورژانس اجتماعی و کارشناسان مرتبط برگزار شد.
تحقق اقتصاد دریامحور و سرانجام رسیدن طرح های شیلاتی چشم انتظار نگاه ویژه رئیس جمهوری
تحقق اقتصاد دریامحور و سرانجام رسیدن طرح های شیلاتی و اهمیت توجه به توسعه دریامحور و تاثیر آن در تثبیت اشتغال 31 هزار 867 صیاد قایق و لنج بصورت مستقیم و 100 هزار نفر بصورت غیر مستقیم در بحث بازار و صنایع تبدیلی مرتبط، نیازمند توجه و تخصیص ویژه اعتبارات توسط رئیس جمهوری است که امیدواریم تمام پیشنهادات حوزه شیلات با نگاه ویژه عملیاتی شوند.
مدل «حراج همزمان» با موفقیت در بورس کالا کلید خورد/ ابراز رضایت کارگزاران از کاهش قابل توجه زمان معاملات سیمان
مدل جدید حراج در بازار فیزیکی بورس کالای ایران با نام «حراج همزمان» امروز برای نخستین بار در روند معاملات سیمان عملیاتی شد که طبق اهداف تعیین شده، علاوه بر کاهش قابل توجه زمان حراج، روند کشف قیمت انواع سیمان نیز به شکل بهینه و براساس تحلیل معامله گران انجام شد و کارگزاران بورس کالا نیز از نخستین تجربه حراج همزمان ابراز رضایت کردند.
گشایش دروازهای اقتصاد ایران روی سرمایهگذاران
در دیدار معاون وزیر صمت با کاردار دوم سفارت سوییس در تهران راهکار حضور سرمایهگذاران دو کشور برای افزایش حجم تبادلات تجاری تهران _ ژنو مورد بررسی قرار گرفت.
۷ بازیکن در آستانه جدایی از آبیها
نیمفصل اول لیگ برتر فوتبال ایران به لحظات حساس خود نزدیک میشود، و استقلال، بهعنوان یکی از مدعیان جدی قهرمانی، با دو بازی سرنوشتساز مقابل چادرملو و سپاهان، فرصت دارد تا هم جایگاه خود در جدول را تقویت کند و هم تکلیف بازیکنان نامطمئن را مشخص کند.
چرا نیما میرزازاد باید الگوی بهتری باشد؟
حواشی پیرامون نیما میرزازاد، دروازهبان دوم تیم فوتبال سپاهان، بار دیگر نشان داد که مسئولیتهای اجتماعی ورزشکاران حرفهای، به ویژه در رشتههایی همچون فوتبال که از محبوبیت ویژهای برخوردار است، تا چه حد میتواند تأثیرگذار باشد. این بازیکن 27 ساله پس از دیدار حساس سپاهان و پرسپولیس در هفته دوازدهم لیگ برتر، با انتشار ویدئویی در فضای مجازی مورد انتقادات گسترده قرار گرفت و کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال نیز با صدور دستور موقت، او را تا اطلاع ثانوی از حضور در میادین محروم کرد.
به یاد صدف خالقی، قلبی که همیشه عاشقانه میتپید
هواداران تیمهای ورزشی، این گروه از افراد پرشور و وفادار، همیشه در کنار تیمهای خود ایستادهاند، چه در روزهای خوب و چه در روزهای بد. آنها نه تنها به تیمها در میادین ورزشی، بلکه در زندگی روزمره نیز وفاداری نشان میدهند.
چرا ترمیم استادیوم آزادی طولانی شد؟
استادیوم آزادی یکی از نمادهای ورزش ایران است که برای بسیاری از مردم یادآور روزهای افتخارآمیز تیمهای ملی فوتبال ایران، مسابقات مهم بینالمللی و رویدادهای مختلف ورزشی است.
چالشهای تکراری یا هشدارهای تازه؟
لیگ بیستوچهارم فوتبال ایران در حال ورود به نیمفصل زمستانی است و هنوز برخی از تیمها نتوانستهاند از سایه بحرانهای مدیریتی، فنی و روانی خارج شوند.
رسانههای بیگانه، واقعیت مسکن اقتصادی را مخدوش میکنند
نماینده مجلس با بیان اینکه رسانه های بیگانه واقعیت مسکن اقتصادی را مخدوش می کنند و با اشاره به بحران مسکن در شهرهای بزرگ مانند تهران، پیشنهاد ساخت واحدهای مسکونی کوچک و مقرونبهصرفه را مطرح کرد. وی تأکید کرد که این طرح میتواند به جوانان تازهازدواجکرده کمک کند تا با هزینههای کمتر، صاحب خانه شوند و از فشار اجارهبها رهایی یابند.
هزاران راه نرفته خودروهای کارکرده
شرایط و ضوابط واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده به داخل کشور توسط «محمدرضا عارف»، معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد که طبق آن، اشخاص حقیقی نیز میتوانند خودروهای خارجی را وارد کشور کنند. آنچه موافقان خودروهای کارکرده خارجی به داخل کشور بر آن تأکید داشتند این بود که این خودروها بتوانند اولاً با ایجاد یک فضای رقابتی به افزایش کیفیت خودروهای داخلی بینجامند دوماً اینکه مردم جامعه بتوانند با پرداخت پول کمتری خودروهای با کیفیتتر سوار شوند و همچنین همین امر به ایجاد فضای رقابتی به کاهش قیمت خودروهای داخلی نیز بینجامد.
ویراژ روی آرزوهای مردم
شرکت خودروسازی سایپا در تازهترین اقدام خود، لیست محصولات خود را بروزرسانی کرد و قیمت برخی از آنان را افزایش داد.
سازمان ملی استاندارد ایران پیشرو در امر روانسازی فنی وقانونی فرآیند واردات خودرو
با هدف روانسازی و تسریع در فرآیند واردات خودرو، جلسات فنی مشترک بین سازمان ملی استاندارد ایران وسایر دستگاه های اجرایی مرتبط به منظور ارتقا و اصلاح بندهایی از آیین نامه واردات خودرو که موانع غیرفنی ایجاد می نمود؛ تشکیل شد
بیکیفیت باش و گران شو!
خودرو گران شد؛ همین خودروی ملی که بحث در خصوص کیفیت محصولات آن فراوان است، همین بازاری که اذعان میشود نه تنها سودآوری ندارد بلکه زیان هم دارد، کمپانی همین محصولاتی که ثبت نام برای خرید آنها گاهی به اندازه عمر یک نسل به طول میانجامد، پس از چندین ماه قرار گرفتن در صدر اخبار و تکذیب و گمانهزنی، بالاخره گران شد.