همچنین طی ۲۴ ساعت گذشته شاخص کیفیت هوا بر روی عدد ۱۴۷ بوده و هوای تهران در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس
قرار داشت.
تهران از ابتدای سال ۵ روز هوای پاک، ۱۷۹ روز هوای قابل قبول و ۹۵ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و ۱۵ روز هوای ناسالم داشته است.
این در حالی است که تهران در مدت مشابه سال پیش ۹ روز هوای پاک، ۱۹۲ روز هوای قابل قبول و ۸۲ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس جامعه و ۱۱ روز ناسالم برای همه افراد داشته است.
ادامه آلودگی هوای پایتخت به معضلی جدی بدل شده است، اما همچنان بهجز حرفهای تکراری شاهد اقدامات کوتاهمدت و بلندمدت خاصی نيستيم آنهم درحالیکه آمار مرگ و میر آلودگی هوا هرروز درحال افزایش است
در تهران حدود ۷ هزار مرگ منتسب به طور سالانه گزارش شده است. ۱۴ درصد مرگهایی که به علت بیماری سکته قلبی است مربوط به آلودگی هوا است. یعنی از هر ۱۰۰ مرگ پانزده مرگ به علت آلودگی هوا است. ۵۹۷ همت یعنی ۱۲ میلیارد دلار به طور سالانه شامل هزینههای کلی در مبحث آلودگی هوا در تمامی کشور است.»
در همين رابطه رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: آلودگی هوا، طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، سرطانزای قطعی است و مواجهه طولانیمدت با آن سبب ایجاد سرطان بهخصوص در کودکان میشود.
در ایران طبق قانون «هوای پاک» یکی از وظایف وزارت بهداشت، محاسبه مرگهای منتسب به آلودگی هوا و خسارات اقتصادی ناشی از آن است. این وزارتخانه از سال ۱۳۹۶ این کار را شروع کرده است. آخرین آماری که وزارت بهداشت منتشر کرده، مربوط به سال ۱۴۰۲ است. در بررسی که در ۵۷ شهر با جمعیتی نزدیک به ۴۸ میلیون نفر انجام شده است، ۳۰ هزار و ۶۹۰ نفر از هموطنانمان بر اثر مرگ منتسب به ذرات معلق در این شهرها جان خود را از دست دادهاند.
یکی از اقدامات وزارت بهداشت برآورد هزینههای اقتصادی مرگهای منتسب به آلودگی هواست. این هزینه در ایران سالانه ۱۲ میلیارد دلار است. طبق استانداردهای جهانی تقریبا ۱۰ درصد این هزینه، یعنی چیزی معادل ۱.۲ میلیارد دلار هر سال و به طور مستقیم به نظام سلامت کشور تحمیل میشود. این هزینه شامل درمان بیماران و خدماتی میشود که سیستم بهداشت و درمان به افرادی که به واسطه آلودگی هوا به مراکز درمانی مراجعه میکنند، ارائه میکند.
تولد نوزادان زودرس، تولد کودکان با وزن کم، مرگهای زودرس، عفونتهای تنفسی و کاهش ضریب هوشی از عوارض مواجهه کودکان، نوزادان و مادران باردار با هوای آلوده است. اگر بتوانیم آلودگی هوا را کنترل کنیم، خیلی میتواند به بحث جوانی جمعیت کمک کند.
از سوی ديگر نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که مواجهه با برخی آلایندههای هوا مانند ذرات معلق (PM۲.۵) و اکسیدهای نیتروژن (NOx) در دوران بارداری و کودکی با تغییراتی در ساختار میکروسکوپی ماده سفید مغز مرتبط است.
شواهدی روزافزون وجود دارد که نشان میدهد آلودگی هوا تأثیرات منفی بر رشد عصبی کودکان دارد؛ در حالی که تحقیقات پیشین از روشهای تصویربرداری برای بررسی اثرات آلایندههای هوا بر ماده سفید مغز استفاده کردهاند، این مطالعات تنها به یک نقطه زمانی محدود بوده و روند رشد کودکان را در طول زمان پیگیری نکردهاند.
دکتر مونیکا گاکسنس؛ نویسنده ارشد این مطالعه بیان میکند: دنبال کردن کودکان در طول دوران رشد و انجام دو ارزیابی تصویربرداری برای هر کودک میتواند دیدگاه جدیدی در مورد اینکه آیا اثرات آلودگی هوا بر ماده سفید مغز تداوم دارند، کاهش مییابند یا بدتر میشوند،
ارائه دهد.
نتایج نشان داد که مواجهه با آلایندههایی مانند ذرات معلق (PM2.5) و اکسیدهای نیتروژن (NOx) با تفاوتهایی در رشد ماده سفید مغز همراه بود. بهویژه، مواجهه بیشتر با PM2.5 در دوران بارداری و همچنین با PM2.5، PM10 و NOx در دوران کودکی، به کاهش سطح “ناهمسانگردی جزئی” (FA)، (معیاری برای بررسی چگونگی انتشار مولکولهای آب در مغز) مرتبط بود.
این اثرات تا دوران نوجوانی نیز ادامه یافت و نشاندهنده اثرات بلندمدت آلودگی هوا بر رشد مغزی بود. هر افزایش در مواجهه با آلودگی هوا معادل با بیش از پنج ماه تأخیر در رشد “ناهمسانگردی جزئی” بود.
- نویسنده : ملیحه منوری -سردبیر