به گزارش جمله، نزدیک به یک ماه است با بررسی مجدد ساعت کار و تصویب تعطیلات پنجشنبه از سوی کمیسیون اجتماعی دوباره به جریان افتاد. موضوعی که مورد نقد اتاق بازرگانی به نمایندگی از بخش خصوصی است. به گفته آنها پیشنهاد تعطیلی شنبه، با هدف نزدیکی بیشتر تعاملات و همگونی در معاملات تجاری با دیگر کشورها از سوی بخشخصوصی مطرح و ارائه شد. پیشتر اتاق طی جلسات متعدد با نمایندگان مجلس، تلاش کرد تا ضرورت تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه را به تصمیمگیران در مجلس نشان دهد و سرانجام نیز از سوی کمیسیون اجتماعی تعطیلی شنبه مصوب و در صحن علنی مجلس نیز تصویب شد، اما این مصوبه در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام و درکمتر از ۱۵ دقیقه بررسی به نقل از محمود نجفی عرب رئیس اتاق تهران رد شد و در آن جلسه، پذیرفته شد که پنجشنبه در تعطیلی پایان هفته قرار نگیرد و فقط روز جمعه در تقویم کشور تعطیل باشد.
نجفیعرب معتقد است، کاهش ساعات کار از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت، تبعات منفی برای بخش کسبوکار کشور به همراه خواهد آورد و تعطیلات پنجشنبه به جای شنبه آثار زیانباری بر اقتصاد و تجارت کشور تحمیل میکند. برهمین اساس در گفتگو با اکوایران گفت: باتوجه به تصویب تعطیلات پنجشنبه از سوی کمیسیون اجتماعی مجلس ما به دنبال پس گرفتن لایحه از سوی دولت هستیم تا با تصویب این قانون در مجلس آسیب به کشور وارد نشود.
برهمین اساس فعالان اقتصادی در اتاق تهران و ایران در جلسات متعدد خود با مقامات دولتی و نمایندگان مجلس به نقد این موضوع پرداختند و از خطر سقوط اقتصاد ایران با تعطیلی روز پنجشنبه سخن گفتند و به واسطه جلوگیری از این خطر خواهان اصلاح مجدد ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری شدند. اخیرا یوسف نجفی، مشاور عالی رئیس اتاق ایران هم با اشاره به اینکه مصوبه کمیسیون اجتماعی درباره تعطیلی پنجشنبهها کاملا با دیدگاه بخش خصوصی در تضاد است، نسبت به آسیب این مصوبه هشدار میدهد و خواستار اصلاح آن میشود.
طبق اعلام اتاق ایران، در واکنش به اظهارات نجفی، سیدشمسالدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس میگوید: کمیسیون اقتصادی مجلس، مطالبه و پیشنهاد اتاق ایران در موضوع اصلاح ماده ۸۷ را پیگیری خواهد کرد
از سوی دیگر جدیدترین پژوهش اتاق بازرگانی اصفهان نشان میدهد؛اکثر اقتصاددانان، کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند؛ تعطیلی روز شنبه بهترین انتخاب است تا یک روز به عنوان تعطیلی مشترک بین تجار در سطح بینالمللی در نظر گرفته شود تا ۴ روز قطع مراوادات تجاری بین المللی به ۳ روز تقلیل یابد.
تعطیلی بسیاری از کشورها که ایران با آنها مراودات تجاری دارد شنبه و یکشنبه است. در صورتی که پنجشنبه و جمعه در ایران تعطیل اعلام شود ارتباطات اداری مانند امور بانکی، گمرکی و … با اختلال مواجه میشود.
بنابراین از حیث منافع اقتصادی، گزینه مطلوب تر این است که به جای پنجشنبه ها، روزهای شنبه تعطیل شود که حداقل بر روابط تجاری و مالی بین فعالان اقتصادی و بانکها و مؤسسات تجاری ایران با دیگر کشورها اثر مثبت داشته باشد. بر اساس اطلاعات منتشرشده در صورت تعطیلی پنجشنبه و جمعه در ایران، عملا ارتباط تجاری کشور با چهار شریک عمده تجاری در چهار روز و با دو شریک عمده تجاری در سه روز قطع میشود. عمده شرکای ایران در حوزه صادرات چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و هند هستند که مجموع صادرات ایران به آنها در سال ۱۴۰۱ ، بالغ بر ۳۰ میلیارد و ۱۵۱ میلیون دلار (۳۰،۱۵۱،۵۱۹،۷۹۶) بود. مجموع واردات ایران هم از این کشورها بالغ بر ۵۳ میلیارد و ۴۸۸ میلیون دلار (۵۳،۴۸۸،۰۹۲،۳۸۵ ) گزارش شده بود. در کل حجم تجارت با این پنج کشور بالغ بر ۸۳ میلیارد و ۶۳۹ میلیون دلار بوده که ۷۴ درصد از حجم تجارت کشور را به خود اختصاص دادهاند.
- نویسنده : ملیحه منوری ـ سردبیر