شهلا منصوریه – دبیر گروه اجتماعی / شکار، در گذر زمان دستخوش تغییرات زیادی شده است. درگذشته انسان از شکار برای نیاز روزانه خود استفاده می کرد، اما امروزه از آن ضرورت خبری نیست و بیشتر با جنبه تفریح و یک فعالیت ورزشی و حتی با ایده مصرف گوشت سالم تر طرفداران […]
شهلا منصوریه –
دبیر گروه اجتماعی /
شکار، در گذر زمان دستخوش تغییرات زیادی شده است. درگذشته انسان از شکار برای نیاز روزانه خود استفاده می کرد، اما امروزه از آن ضرورت خبری نیست و بیشتر با جنبه تفریح و یک فعالیت ورزشی و حتی با ایده مصرف گوشت سالم تر طرفداران خاص خود را دارد. حقیقت این است که میل به مصرف گوشت حیوانات بیش از ۳۰۰ گونه پستاندار آسیایی، آفریقایی و آمریکای جنوبی را به خطر انقراض نزدیک کرده است. دانشمندان تردید ندارند روند پرشتاب کنونی انقراض گونه های جانوری، حدود هزار تا ده هزار بار بیشتر از روند طبیعی است، اما شاید این آمار تاسفبار هم برای اقناع برخی که باور دارند گوشت حیوانات وحشی سالم تر است، کافی نباشد. این حیوانات گستره متنوعی از موش وحشی تا کرگدن و حیواناتی مثل مورچهخوار پولک پوست تاگربهسانان بزرگ را شامل میشوند.
دانشمندان در تحقیقات خود متوجه شدند که خوردن گوشت برای زمین مضر است و به روند گرم شدن زمین کمک می کند. سازمان ملل متحد در تحقیقی در سال ۲۰۰۶ اعلام کرد که تولید گوشت باعث انتشار ۱۸ درصد کربن در جهان می شود. این ادعا یعنی چیزی بیشتر از زیرساحت های حمل و نقلی در جهان است.
از سوی دیگر به گفته کارشناسان، معتقدند که گوشت حیوانات وحشی آلوده است. به عقیده آنان بسیاری از حیوانات وحشی اعم از پرندگان یا پستانداران در محیط هایی پرورش می یابند که به طور بالقوه می تواند به انواع مواد خطرناک اعم از آفت کش ها، قارچ کش ها، فلزات سنگین و حتی انواع مواد سمی آلوده باشد. این مواد براحتی جذب گوشت می شوند و در جای خود می توانند سرمنشاء بیماری های ناشناخته ای برای انسان ها باشند. گوشت حیوانات اهلی و حلال به دلیل رعایت استانداردها عاری از چنین عوامل بیماریزایی هستند، لذا اگر فردی از گوشت های غیرمجاز و نامرسوم استفاده کند و به بیماری خاصی هم مبتلا شود، تشخیص بیماری در وی بسیار دشوار خواهد بود.
کووید ۱۹
شکار و فروش حیوانات وحشی در کشور چین یک اتفاق معمول است. آنان به راحتی از گوشت حیوانات وحشی تغذیه می کنند. اما با شیوع بیماری کووید-۱۹ فشارهای بینالمللی بر چین برای تعطیل کردن بازارهای مذکور افزایش یافته که به «بازارهای خیس» معروف هستند. متخصصان بیماری های همه گیر معتقدند بیماری ناشی از ویروس کرونا از یکی از این بازارها در شهر ووهان چین شروع شد.
انتونی فاوچی، کارشناس برجسته آمریکایی در حوزه بیماریهای عفونی، پیشنهاد کرده است جامعه بینالمللی باید بلافاصله بر چین فشار وارد کند تا چین این بازارها را برای همیشه تعطیل کند. چین در سالهای اخیر تلاش کرده است مقررات بهداشتی را در بازارهای خیس ارتقاء دهد، اما در این مسیر موفق نبوده است.
مصرف گوشت حیوانات وحشی و خطر بیماریهای همهگیر
سران جهان باید کلیه مراودات تجاری قانونی و غیرقانونی پرندگان و پستانداران وحشی را برای مصرف انسان متوقف کنند تا از وقوع همهگیریهای بیشتر در آینده جلوگیری شود. به گفته یک کارشناس حیات وحش صدها مورد بروز بیماریهای عفونی نوظهور در دهههای اخیر گزارش شده است و به گفته کریستین والزر با افزایش فعالیتها و مداخله انسان که امنیت چرخههای متعادل طبیعت را برهم میزند، نرخ بیماریهای همهگیر افزایش یافته است. کریستین والزر در مقالهای جدید هشدار میدهد که همهگیری بیماریهای ناشی از حیوانات در آینده اجتناب ناپذیر است چرا که مداخلههای میان حیات وحش و انسان قبل از هر چیز به دلیل جنگلزدایی و توسعه کشاورزی، افزایش مییابد.
مدیر اجرایی سلامت در جامعه و حفظ حیات وحش در آمریکا در این گزارش میافزاید: بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۲۰۰۴ میلادی بیش از ۳۳۵ بیماری عفونی جدید – بیش از ۵۰ بیماری همهگیر در یک دهه – با اثرات چشمگیر بر سلامت عامه و ثبات اقتصادی ثبت شده است. بیشتر بیماریهای نوظهور عفونی از جمله کووید-۱۹، منشاء حیوانی دارند به این معنی که از حیوانات وحشی به انسان سرایت کردهاند.
این گزارش میگوید: موثرترین و فراگیرترین اقدامی که دولتها میتوانند فورا انجام دهند، منع تجارت حیوانات و پستانداران وحشی برای مصرف انسان است. منع جهانی تجارت گونههای وحشی برای مصرف انسان به نفع مردم محلی نیز ست. مهمتر از همه، این اقدام خطر انتقال بیماریهای عفونی را با منشاء حیوانی در آینده کاهش میدهد و در عین حال منابع را برای جوامع محلی و مردم بومی که برای نیازهای غذایی خود بر طبیعت تکیه میکنند، حفظ میکند.
این مقاله درحالی منتشر شد که یک تحلیل جدید آمار رسمی گفته است ایالات متحده تقریبا ۲۳ میلیون حیوان سالم، اعضای بدن حیوانات، نمونهها و محصولات بدست آمده از خفاش، حیوانات نخستین و جوندگان را بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ وارد کرده است. مرکز تنوع بیولوژیک این کشور متوجه شده است که جوندگان، خفاشها و نخستیها که حاوی بیشترین ویروسهای شناختهشده با منشاء حیوانی هستند به شکل زنده و مرده برای مصرف در زمینه جواهرات، گوشت، پوست، تزئینات یا مجسمههای شکاری دادوستد شدهاند.