روز گذشته مسعود پزشکیان ریاستجمهوری اسلامی ایران در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی و طلاب بسیجی که در حرم امام خمینی (ره) برگزار شد، گفت: «امروز کشور با انواع مشکلات مواجه است و با ناترازیهای زیادی در آب، برق، گاز و محیطزیست روبهرو هستیم ناترازیهایی که برخی به لب پرتگاه رسیدند. باید بتوانیم این مشکلات را حل کنیم و پاسخگو باشیم؛ اما با روند دولتی و اداری این کار امکانپذیر نیست.»
تا امروز شنیدن واژه ناترازی ذهن افکار عمومی را به موضوعاتی که در سخنان رییسجمهوری آمده است مانند برق و گاز، متوجه میکند اما به باور ما ناترازیهایی که منابع انسانی و بدنه کارشناسی کشور را تهدید میکند بهمراتب جدیتر است.
طی چند روز گذشته اخباری رسمی از ناترازیهای قریبالوقوعی گفته شد که مایه نگرانی است، ناترازیهایی که به موضوع انرژی و بودجه اختصاص ندارد و از آن بهمراتب خطرناکتر و جبران آن نیز دشوارتر است.
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به این پرسش که آیا در دولت چهاردهم آمار مهاجرت پزشکان و پرستاران به صفر خواهد رسید یا خیر، گفت: «مهاجرت پزشکان در کشور در هیچ زمانی صفر نبوده است اما هدف ما این است که مهاجرت پرستاران و پزشکان را با ایجاد انگیزه، شرایط خوب کاری، امید اجتماعی کاهش دهیم.»
حسین سیمایی صراف وزیر علوم دولت پزشکیان نیز هشدار داد: «طی چند سال اخیر، ۲۵ درصد از استادان مهاجرت کردهاند که عدد نگرانکنندهای است. وی همچنین گفت: یک عامل مهم مهاجرتها عامل اقتصادی است.»
محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در نشست مسئولین بسیج دانشجویی پیرامون مسائل اساسی کشور اظهار کرد: «۱۰ سال دیگر مهندس معدن نداریم و خیلی از رشتههای مهندسی در خطر فراموشی است.»
اگر همین سه گزاره را که طی سه روز اخیر در رسانههای رسمی انتشار داشت، کنار هم بگذاریم به صحت هشدارهایی که برخی گروههای مرجع در مورد مهاجرت یا فرار نخبگان از کشور میدادند، میرسیم، هشدارهایی که تا امروز به آن توجهی نشد و برخی نیز از آن استقبال میکردند و در تریبونهای خود میگفتند هر کسی این وضعیت را دوست ندارد، از کشور برود.
چند نکته را مسعود پزشکیان و مدیران ارشد دولت چهاردهم باید جدی بگیرند هرچند توقعی از همراهی مجلسی که نبض آن در دست اصولگرایان تندرو میزند، نداریم.
این وضعیت ناگوار و نگرانکننده، حاصل و نتیجه مدل خاصی از حکمرانی است که در نهایت موجب گریز بخش قابل توجهی از متخصصان، استادان و نیروهای جوان شد و آنهایی که در کشور ماندهاند نیز تمایلی ندارند به برخی رشتههای تخصصی چون معدن بروند و برای حل این مشکل یا کاهش سیل مهاجرت نیروهای متخصص از کشور، لازم است ریل حکمرانی را تغییر داد.
شاید امروز و تنها چند ماه پس از آغاز به کار دولت مسعود پزشکیان بتوان این نقد را از وی در برخی موضوعاتی که مورد توجه مردم و شهروندان معمولی بوده، وارد دانست و آن این است که اصرار دارد با همان روشی که ریشه و عامل ایجاد مشکلات است، مشکلات را حل کند و این ناممکن است و به حکم آن جمله بزرگان که «با همان نگرشی که مشکلات را ایجاد کردیم نمیتوانیم مشکلات را حل کنیم.» چه کسی است که نداند نابرابریهای قانونی، نابردباری در برابر صدای مخالفان، برخورد غیرفرهنگی با اختلافنظرهای فرهنگی، فرصت و فضای هتاکی دادن به اوباشِ بیریشه، سیاستهای سختگیرانه و غیرضروری در فضای مجازی و در نهایت تألمات اقتصادی و معیشتی، موجبات دلسردی بسیاری از جوانان، نخبگان و فعالان اقتصادی و صاحبان تخصص و استادان دانشگاه شد و موجب گردید آنان از هر راهی استفاده و جلای وطن کنند.
نکته مهم که لازم است دولت چهاردهم در عمل به آن توجه نشان دهد این است که با ادامه و استمرار این روشها، ناترازی در حوزه نیروهای ماهر و متخصص، استادان دانشگاه و کادر درمان، نه تنها جبران نخواهد شد که با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت و لازم است که به تعبیر حافظ: «دستی از خویش برون آید و کاری بکند.»
امروز کسی نیست که از این نکته بدیهی ناآگاه باشد که اگر قرار است با همان رویّه گذشته به جای تعامل با جهان، به دنبال تقابل باشیم و برای حل مشکلات خود با جامعه بینالملل، دروازه فراخ گفتو وگو را ببندیم و تلاش کنیم وارد دالانهای تنگ و تاریک مذاکرات پنهان شویم و برای مذاکره به دنبال واسطه و دلال باشیم، مسأله را حل نخواهیم کرد.
از رییس دولت چهاردهم توقع داریم همانگونه که بارها گفت هرگز به مردم دروغ نمیگوید، درباره ناکارآمد بودن این روشها نیز با صداقت سخن بگوید.
مذاکره و گفتوگو حتی با دشمن، ابداً به معنای سازش و تسلیم نیست اما حکم عقل است به این اعتبار که اتفاقاً با دشمن و برای رفع سوءتفاهم و کاهش تنش باید گفتوگو کرد. انسان بدوی برای حل مشکلات خود با هر کس که دشمن میپنداشت، دست به قبضه شمشیر میبرد اما انسان مدرن، ضمن اینکه قدرت و قوت نظامی خود را تقویت میکند، مذاکره را اولویت میداند نه جنگهای مستقیم و غیرمستقیم را که بسیار هزینهبر هستند.
نکته بعدی اینکه طی همین چند ماه که گشت ارشاد از سطح جامعه در سکوت جمع شد، لازم است بساط محدودیتهای فضای مجازی نیز جمع شود و به جامعه بهویژه نخبگان، متخصصان و استادان دانشگاه این پیام ارسال شود که مطالبه آنان، نزد حاکمان جامعه اسلامی محترم است و وفاق که شعار دولت چهاردهم است، تنها یک تاکتیک برای کنترل فضا نیست و دولت قصد دارد ریل حکمرانی را تغییر دهد به این معنا که روشها و الگوهای نسنجیده و ناصواب را برای همیشه برکَنَد.
پایان کلام اینکه اگر دولت چهاردهم چنین نکند و نشان دهد که تنها در یک شماره، با دولت سیزدهم متفاوت است، مهاجرت یا فرار نخبگان، جوانان، استادان، پزشکان، پرستاران و دیگر صنوف شدت خواهد گرفت و شرایط کشور هم بهگونهای خواهد شد که مانند کره شمالی هیچ پزشک، مهندس معدن و هیچ متخصصی حاضر نخواهد شد حتی در قبال دریافت حقوق و دستمزد عالی برای حل مشکلات مردم و دولت، وارد کشور شود.
ضرورت تغییر ریلِ حکمرانی
برچسب ها
مدیرعامل بانک سینا در یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت تشریح کرد: توسعه بانکداری اجتماعی هوشمند مبتنی بر شبکه بانکداری عامل
تحلیل نتايج یک نظرسنجی درباره سلبریتیها در ایران؛ چهرهها در چشم جامعه
یادداشت سردبیر درباره کمبود پزشک اطفال در کشور؛ نگرانی از آینده سلامت کودکان ایرانی
توسعه بانکداری اجتماعی هوشمند مبتنی بر شبکه بانکداری عامل
مدیرعامل بانک سینا در یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، گفت: بانک سینا مدل جدید توسعه بانکداری اجتماعی هوشمند را با هدف افزایش دسترسی به خدمات مالی در مناطق کمتر توسعهیافته اجرایی میکند.
چهرهها در چشم جامعه
افکارسنجی ملت با همکاری دفتر مطالعات فرهنگی و دفتر مطالعات حقوقی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، پیمایشی را بهمنظور توصیف نگرش مردم نسبت به فرهنگ سلبریتی، میزان هواداری از سلبریتیها و سطح اعتماد به آنها انجام داده است.
نگرانی از آینده سلامت کودکان ایرانی
محمد رئیس زاده، با بیان اینکه پیش از مسئله کمبود پزشک بیشتر در توزیع آنان مشکل داریم، گفت: ۴۲ درصد متخصصان ما در پنج کلانشهر ساکن هستند و ماندگاری پزشک در مناطق محروم پایین است. لذا، ابتدا باید توزیع پزشک را عادی کنیم. بیشتر در پزشک متخصص، کمبود داریم، در حوزه پزشک عمومی کمبود کمتری داریم و راه حل این است که زمینه ورود پزشکان عمومی به دوره تخصصی را تسهیل کنیم.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
عدم گفتوگو مداری از مؤلفههای مهم یک رابطه عاطفی آسیبزا است
این روان درمانگر در گفتوگو با جمله، یکی از ویژگیهای بارز رابطه آسیبزا را عدم گفتوگو مداری و عدم استفاده از حل مسأله دانست و گفت: استفاده از حل مسأله موجب میشود که دو طرف به جای واکنش نشان دادن هیجانی و هیجان مدارانه از طریق گفتوگو به دنبال حل آن مشکل باشند، چرا که رابطه آسیبزا پیامدهای منفی برای جنبههای مختلف زندگی هر دو فرد به دنبال دارد.
تبعیضِ مجازی در سکوت
این روزها موضوع رفع فیلتر که یکی از وعدههای انتخاباتی مسعود پزشکیان بود، به کانون خبرها و بحثهای کارشناسی بازگشت و تقریباً همه اقشار و طبقات مردم و کارشناسان اقتصادی از وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات توقع دارند نسبت به عمل به وعده انتخاباتی رییس دولت چهاردهم اقدام کند.
رستورانهای بدون نظارت؛ تهدید یا امکانات؟
رستورانهای بین راهی، هواره یکی از مهمترین دغدغههای مسافران جاده بوده است.
بیست و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان” همدان” به ایستگاه پایانی رسید
بیست و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان بعد از ۶ روز برگزاری و اجرای ۵۹ اثر نمایشی داخلی و چند اثر نمایشی از ۵ کشور ترکیه، روسیه، عراق، ازبکستان و برزیل روز پنجشنبه با برگزاری آیین اختتامیه و با معرفی آثار برگزیده توسط هیئت داوران به ایستگاه پایانی خود رسید و بکار خود پایان داد. مراسمی که با اجرای خوب" سید جواد هاشمی" در آن اشکها و لبخندها در هم تنیده شد.
جوانان رکورددار بیکاری
نرخ مشارکت و نرخ بیکاری دو شاخص کلیدی برای تحلیل وضعیت بازار کار و فعالیت اقتصادی یک جامعه به شمار میروند.
توسعه بانکداری اجتماعی هوشمند مبتنی بر شبکه بانکداری عامل
مدیرعامل بانک سینا در یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، گفت: بانک سینا مدل جدید توسعه بانکداری اجتماعی هوشمند را با هدف افزایش دسترسی به خدمات مالی در مناطق کمتر توسعهیافته اجرایی میکند.
اقتصاد باید سیاستِ خود را جراحی کند
از دو روز گذشته که خبر اقدام تهران به آغاز مذاکرات با سه کشور اروپایی از یک خبرگزاری ژاپنی به بیرون درز و سخنگوی وزارت امور خارجه نیز آن را تأیید کرد تا ساعاتی قبل، برخی روزنامهها و رجال اصولگرا در گزارشها و یادداشتهایی علیه این اقدام دولت چهاردهم، موضع گرفتند و تلاش کردند عقده خود را روی دولت چهاردهم خالی کنند.
تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت تا پایان سال جاری
دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت (حداکثر یکساله) از محل منابع بانک مرکزی بابت تکمیل و راهاندازی طرحهای پیشران اقتصادی واحدهای تولیدی تا پایان سال جاری تمدید شد.
استقبال از حضور سرمایهگذاران ایرانی در پروژههای مشترک
وزیر اقتصاد کشورمان در سفر به ریاض با رئیس صندوق اوپک دیدار و گفتگو کرد.
رویكرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان
وزیر امور اقتصادی و دارایی در اجلاس جهانی سرمایهگذاری در ریاض تصریح کرد افزایش قدرت ایران در نظم جدید بینالمللی به ما این امکان را داده است که در حوزههایی همچون مبارزه با تغییرات اقلیمی، انتقال فناوری و سرمایهگذاریهای مشترک نقش فعالی ایفا کنیم.
تیم ملی با عبور سخت از سرمای بیشکک به جام جهانی نزدیک شد
تیم ملی فوتبال ایران از ساعت ۱۷:۳۰ امروز ششمین بازیاش در مرحله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ را در ورزشگاه دولن اومورزاکوف بیشکک مقابل قرقیزستان برگزار کرد که این بازی در نهایت با برتری ۳ بر ۲ شاگردان امیر قلعهنویی تمام شد. ملیپوشان کشورمان در نیمه اول با برتری ۲ بر صفر به رختکن رفتند […]
برتری نفسگیر ایران برابر قعرنشین
تیم ملی فوتبال ایران با برتری نفسگیر برابر کره شمالی در مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶، به صدرنشینیاش در این رقابتها ادامه داد.
دنیا مالی: اگر در بخش بانوان هزینه کنیم بهترین نتیجه را میگیریم
وزیر ورزش و جوانان گفت: ما در بازیهای آسیای هانگژو ۱۳ مدال طلا کسب کردیم که قطعا قابل دفاع نیست
پیروزی فعالان رسانهای در بازی دوستانه فوتبال ایران همدل
بازی دوستانه فوتبال ایران همدل با برتری فعالان رسانهای به پایان رسید.
دلایل صعود تیم ملی نوجوانان چه بود؟
دلایل اصلی صعود تیم ملی فوتبال نوجوانان به جام ملتهای آسیا مشخص شد.
ویراژ روی آرزوهای مردم
شرکت خودروسازی سایپا در تازهترین اقدام خود، لیست محصولات خود را بروزرسانی کرد و قیمت برخی از آنان را افزایش داد.
سازمان ملی استاندارد ایران پیشرو در امر روانسازی فنی وقانونی فرآیند واردات خودرو
با هدف روانسازی و تسریع در فرآیند واردات خودرو، جلسات فنی مشترک بین سازمان ملی استاندارد ایران وسایر دستگاه های اجرایی مرتبط به منظور ارتقا و اصلاح بندهایی از آیین نامه واردات خودرو که موانع غیرفنی ایجاد می نمود؛ تشکیل شد
بیکیفیت باش و گران شو!
خودرو گران شد؛ همین خودروی ملی که بحث در خصوص کیفیت محصولات آن فراوان است، همین بازاری که اذعان میشود نه تنها سودآوری ندارد بلکه زیان هم دارد، کمپانی همین محصولاتی که ثبت نام برای خرید آنها گاهی به اندازه عمر یک نسل به طول میانجامد، پس از چندین ماه قرار گرفتن در صدر اخبار و تکذیب و گمانهزنی، بالاخره گران شد.
مذاکرات لغو تحریم ضروریتر میشود
تازه ترین تحریم ایران که پس از تحریم شرکتهای هواپیمایی، یکی از بیپایه ترین تحریمها با حداکثر فشار اقتصادی خواهد بود، تحریم کشتیرانی است.
بیمهرترین پروژه برای مردم
مسکن مهر، یکی از جنجالیترین پروژههای چند دهه اخیر ایران است. این پروژه که از همان ابتدا از نظر مکانیابی، کیفیت ساخت، نحوه تامین مالی و زمان تحویل چالشهای فراوانی داشت، هنوز هم با ابهامات فراوان دست و پنجه نرم میکند و آسیبدیدگان واقعی آن هم کسانی هستند که برای این مسکنها پول پرداخت کردهاند و الان هم که آنها را تحویل میگیرند مشکلات فراوانی را متحمل میشوند.