تهران نیز در مقاطع گوناگون بهرغم اینکه مناسبات خوبی با ایروان داشت، با الحاق نخجوان به باکو همراهی داشت اما بر این نکته نیز تأکید میکرد که تنها مسیر زمینی بین آذربایجان و نخجوان، خاک ایران است و جمهوری اسلامی نیز با کمال میل اجازه دستیابی زمینی آذربایجان را به نخجوان میدهد.
در این میان جمهوری آذربایجان بر ایجاد راهرویی به نام زنگهزور از خاک اصلی به نخجوان تأکید داشت که در خاک ارمنستان و بهموازات مرز ایران است که برای جلوگیری از بالاگرفتن تنش، با حضور نیروهای نظامی ویژه روسیه باز گردد و این راهرو را نیز خاک خود میداند. این ادعای باکو همواره خشم و جدیت مقامات تهران را به دنبال داشت و حتی رهبر انقلاب نسبت به آن واکنش نشان دادند.
مقام معظم رهبری در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۹۹ با اشاره به جنگ بین آذربایجان و ارمنستان که مهرماه همان سال آغاز شده بود، ضمن تأکید بر ضرورت رسیدن به آتشبس پایدار بین این دو کشور همسایه خاطرنشان کردند: «مرزهای بینالمللی هم باید رعایت بشود؛ یعنی دو طرف به مرزهای بینالمللیِ کشورها تعدّی و تجاوز نکنند و مرزهای بینالمللی بایستی محفوظ باشد.»
اشاره رهبری به مخالفت با ایجاد دالان زنگهزور بود که همجواری ایران با ارمنستان را از بین خواهد برد و تعداد همسایگان ایران را از ۱۵ کشور به ۱۴ کشور تقلیل خواهد داد.
طی این چند سال که از آخرین آتشبس میان طرفین گذشته است، باکو هر بار ایجاد دالان زنگهزور را مطرح کرد و تهران هر بار با جدیت پاسخ داد و همین موجب شد باکو کوتاه بیاید تا سفر اخیر ولادیمیر پوتین به جمهوری آذربایجان انجام گرفت.
پس از سفر رییسجمهور روسیه به باکو، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور در مصاحبه با کانال یک روسیه گفت: ما طرفدار انعقاد سریع یک معاهده صلح میان باکو و ایروان و رفع انسداد ارتباطات هستیم.
وی دولت ارمنستان را مانع این مهم توصیف کرد و افزود: متأسفانه این رهبری ارمنستان است که در توافقنامه امضاشده توسط نخستوزیر پاشینیان، در مورد ارتباطات از منطقه سیونیک ارمنستان، کارشکنی میکند.به دنبال بحثهای اخیر، ایران نیز اقدامات دیپلماتیک را برای انتقال پیام لازم به طرف روسی انجام داده و مجتبی دمیرچیلو، دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل اوراسیا ضمن احضار سفیر روسیه در تهران به وزارت خارجه مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران را به وی ابلاغ کرد و احترام به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و منافع متقابل کشورها را، ضامن صلح پایدار و زمینهساز همکاریهای منطقهای در قفقاز ذکر کرد.
همچنین بنا بر اعلام منابع آگاه، سفیر ایران در روسیه نیز مراتب اعتراض ایران را به مواضع اخیر وزارت خارجه اعلام کرده بود.
آنچه که موجب نگرانی است این است که مسکو با ایران رو بازی نمیکند و طرحی که در آستین خود پنهان دارد با آنچه که در دیدار با مقامات تهران بر زبان میراند، یکسان نیست و یکی از نمونههای آن موضوع مالکیت ایران بر جزایر سهگانه خلیج فارس است که لاوروف در دو موقعیت طی همین سه ساله اخیر، از تهران خواست تن به مذاکره با طرح دعوا در محاکم بینالمللی بدهد که روشنترین برداشت این است که برای امارات متحده عربی حق مالکیت قائل است.
این اقدام روسیه اعتراض برخی فعالان سیاسی را هم به دنبال داشت ازجمله حشمتالله فلاحتپیشه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دهم در واکنش به تلاش روسیه برای ایجاد دالان زنگهزور در شبکه اجتماعی اِکس نوشت: «زنگهزور، حمله پیشدستانه پوتین برای جلوگیری از احتمال شکلگیری کانالهای ارتباطی دولت جدید ایران و آمریکا است، کاری که دو دهه پیش با حق ایران در رژیم حقوقی خزر انجام داد.
این نماینده سابق مجلس ادامه داد: پوتین میداند بهرغم سیاست شکستخورده نگاه به شرق، پیام اصلی انتخابات ریاستجمهوری در ایران تنشزدایی با غرب و پایان وابستگی به شرق بود.»
علی مطهری نیز در اظهارنظری در همین شبکه نوشت: «دولت چهاردهم باید نسبت به احداث کریدور زنگهزور در ارمنستان که اخیراً روسیه هم به آن تمایل نشان داده است حساس باشد. روسیه هیچ گاه به فکر منافع ایران نبوده است خصوصاً امروز که گرفتار موضوع اوکراین است. این کریدور راه ایران به اروپا از طریق ارمنستان را مسدود میکند.»
بهنظر میآید برخلاف برخی خوشبینیها که در تهران نسبت به مسکو وجود دارد و ولادیمیر پوتین را متحدی استراتژیک میشناسند، باور غالب در جامعه اعم از شهروندان عادی و آگاهان سیاسی این است که وی در فرازهای مهمی از بیش از دو دهه حضور خود در کرملین نشان داد رفیقی نامطمئن و متحدی غیرمتعهد برای ایران بوده است و تهران نباید این اقدامات ریاکارانه وی را از نظر دور بدارد تا در تاریخ به سادهلوحی و کودکمزاجی متهم نشود.
مسکو؛ متحدِ غیرمتعهد!
برچسب ها
نگاهی به هجدهمین دوره جشنواره فیلم مستند « سینما حقیقت »؛ حقیقت گمشده در لابه لای مستندهای سفارشی
یادداشت تحلیلی «جمله» درخصوص غفلت دولتها از «افزایش تولید» و «انرژیهای پاک» بهعنوان تنها راهحل مقابله با ناترازی انرژی؛ تأسیس نیروگاه برق خورشیدی !
ناامنی در سایه بیتوجهی
سیستان و بلوچستان، سرزمین فرهنگ و اصالت، امروز گرفتار چالشی عمیق و ویرانگر شده است. آدمکشیها، آدمرباییها و افزایش خشونت در این دیار، قلب هر انسان آزادهای را به درد میآورد.
حقیقت گمشده در لابه لای مستندهای سفارشی
مدتها بود که مترصد شروع جشنواره فیلم حقیقت بودم ولی دقیقاً در روزهای شروع این جشنواره، متأسفانه همسر یکی از بستگان فوت کرد، در تدارک رفتن به شهرستان بودم برای شرکت در مراسم ختم آن مرحومه که حال مادر همسرم رو به وخامت نهاد، خدا را شکر فعلأ خطر رفع شده ولی بقول قدیمیها پیری است و هزار درد... آخرین روز جشنواره هم سالروز تولد پسرم بود و چه کنم چه کنمهای جشن تولد بچهها در این اوضاع نا بسامان اقتصادی. و حقیقت این است که این دغدغه هابازهم باعث شدکه چند روز دیربه جشنوارۀ سینما حقیقت برسم.
تأسیس نیروگاه برق خورشیدی !
ناترازی انرژی جدیدترین اَبَرچالشی است که به لیست بلند و بالای ناترازیهای ما اضافه شد و این روزها هم تنها راه جبران آن تعطیلی کشور است و برابر آخرین اخبار، حدود 16 استان در روزهای گذشته تقریباً بهطور کامل- مدارس، دانشگاهها، ادارات، سازمانها- تعطیل بودند و پس آن نیز برابر مصوبه هیأت دولت تصمیم بر کاهش ساعت فعالیت روزانه ادارات و دستگاههای دولتی گرفته شد و محتمل است با آمدن موج جدید سرما، تعطیلیها تکرار شود.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نقش زنان در منطقه دیده شود
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درمورد نقش زنان در منطقه توضیحاتی ارائه کرد.
حقیقتی که گم شده است
در دنیای امروز، رسانههای اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی، نقش پررنگی در شکلدهی به آگاهی عمومی دارند. اما این ابزار قدرتمند به همان اندازه که توانایی انتقال اطلاعات را دارد، میتواند بستری برای گمراهی و ایجاد آگاهی کاذب باشد.
پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است/همه یکصدا برای ایران باشیم
سخنگوی دولت در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی عنوان کرد: پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است بلکه همه با وحدت و همدلی، یکصدا برای ایران باشیم.
قانون حجاب و اتفاقات سوریه !
اصولگرایان تندرو و طیف پایداری قصدی برای کوتاه آمدن ندارند و عزم خود را برای ابلاغ قانون حجاب در تاریخ 23 آذر جزم کردند آن هم در شرایطی که بسیاری از دلسوزان حوزه دین و معارف بر آن نقدهای جدی وارد کردهاند و مدیران ارشد دولت چهاردهم بهعنوان مجری قانون نیز بندهایی از آن را غیرقابل اجرا میدانند و بسیاری از سیاسیون هم تأکید کردند با توجه به نیاز به تصمیمات سختی که در شرایط فعلی وجود دارد و ضرورت همراهی و هماهنگی مردم با این تصمیمات، اجرای این قانون که مخالفان بسیاری در میان شهروندان دارد، در حال حاضر به مصلحت نیست.
ابطال ۷۴ فقره مجوز معاینه فنی بهدلیل نقص فنی و دودزا بودن
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران خبر داد: ۷۴ فقره مجوز معاینه فنی خودرو بهدلیل نقص فنی و دودزا بودن در تهران ابطال شد.
لاتاری به خودروهای خارجی رسید
سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی با عرضه ٢٩ مدل خودرو از روز یکشنبه ۱۱ آذر ماه بازگشایی شد تا متقاضیانی که در موعد مقرر اقدام به تعریف حساب وکالتی میکنند بتوانند از بین خودروهای عرضه شده در این دور، پنج اولویت مورد نظر خود را انتخاب کنند.
یلدای تورم و خاموشی
شب یلدا درحالی در راه است که تقریباً برای هیچ کسی مهم نیست، چون کشور در یکی از بدترین شرایط خود از نظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بینالمللی قرار دارد.
توسعه و گسترش منطقه ویژه لامرد متناسب با برنامههای دریا محور
وزیر صنعت معدن و تجارت که به منظور بازدید از ظرفیت ها و میزان پیشرفت های صورت گرفته در منطقه ویژه اقتصادی لامرد حضور یافته بود پس از بازدید میدانی از زیر ساخت ها و برخی سرمایهگذاری ها در نشست تخصصی و جمع بندی این سفر گفت: منطقه ویژه اقتصادی لامرد متناسب با برنامههای اقتصاد دریامحور باید گسترش بیشتری یابد.
وزیر اقتصاد وارد قاهره شد
وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیسجمهور را در سفر به مصر برای شرکت در یازدهمین اجلاس سران گروه «دی ۸» همراهی میکند.
خاموشیها موتور انتقادها را روشن کرد
سیدهاشم اورعی استاد دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه آقای علی آبادی نباید بهعنوان وزیر نیرو منصوب میشد، گفت: اگر لیستی شامل ۹۰ میلیون ایرانی برای انتخاب وزیر نیرو داشته باشیم به عقیده بنده آقای علی آبادی جزو ۵درصد آخر لیست است، شرایط امروز به گونهای نیست که شخصی مانند آقای علی آبادی وزیر نیرو باشد. او شخصی است که فقط میتواند اسب زین کرده را مهار کند در حالی که آنچه اکنون در وزارت نیرو وجود دارد اسب لنگ است و اسب زین کردهای در کار نیست.
چرا نیما میرزازاد باید الگوی بهتری باشد؟
حواشی پیرامون نیما میرزازاد، دروازهبان دوم تیم فوتبال سپاهان، بار دیگر نشان داد که مسئولیتهای اجتماعی ورزشکاران حرفهای، به ویژه در رشتههایی همچون فوتبال که از محبوبیت ویژهای برخوردار است، تا چه حد میتواند تأثیرگذار باشد. این بازیکن 27 ساله پس از دیدار حساس سپاهان و پرسپولیس در هفته دوازدهم لیگ برتر، با انتشار ویدئویی در فضای مجازی مورد انتقادات گسترده قرار گرفت و کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال نیز با صدور دستور موقت، او را تا اطلاع ثانوی از حضور در میادین محروم کرد.
به یاد صدف خالقی، قلبی که همیشه عاشقانه میتپید
هواداران تیمهای ورزشی، این گروه از افراد پرشور و وفادار، همیشه در کنار تیمهای خود ایستادهاند، چه در روزهای خوب و چه در روزهای بد. آنها نه تنها به تیمها در میادین ورزشی، بلکه در زندگی روزمره نیز وفاداری نشان میدهند.
چرا ترمیم استادیوم آزادی طولانی شد؟
استادیوم آزادی یکی از نمادهای ورزش ایران است که برای بسیاری از مردم یادآور روزهای افتخارآمیز تیمهای ملی فوتبال ایران، مسابقات مهم بینالمللی و رویدادهای مختلف ورزشی است.
چالشهای تکراری یا هشدارهای تازه؟
لیگ بیستوچهارم فوتبال ایران در حال ورود به نیمفصل زمستانی است و هنوز برخی از تیمها نتوانستهاند از سایه بحرانهای مدیریتی، فنی و روانی خارج شوند.
با حضور مربی سازنده و المپیکی جودو مازندران در مسیر نوآوری قرار دارد
تمرینات مشترک جودو و جوجیتسو در استان مازندران بهمنظور ارتقای سطح فنی ورزشکاران با حضور مربیان مطرح کشور آغاز شده است. این برنامهها که تحت نظر محمدرضا حاج یوسفزاده، مربی المپیکی جودو برگزار میشود، بهطور رایگان برای ورزشکاران ارائه میگردد.
هزاران راه نرفته خودروهای کارکرده
شرایط و ضوابط واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده به داخل کشور توسط «محمدرضا عارف»، معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد که طبق آن، اشخاص حقیقی نیز میتوانند خودروهای خارجی را وارد کشور کنند. آنچه موافقان خودروهای کارکرده خارجی به داخل کشور بر آن تأکید داشتند این بود که این خودروها بتوانند اولاً با ایجاد یک فضای رقابتی به افزایش کیفیت خودروهای داخلی بینجامند دوماً اینکه مردم جامعه بتوانند با پرداخت پول کمتری خودروهای با کیفیتتر سوار شوند و همچنین همین امر به ایجاد فضای رقابتی به کاهش قیمت خودروهای داخلی نیز بینجامد.
ویراژ روی آرزوهای مردم
شرکت خودروسازی سایپا در تازهترین اقدام خود، لیست محصولات خود را بروزرسانی کرد و قیمت برخی از آنان را افزایش داد.
سازمان ملی استاندارد ایران پیشرو در امر روانسازی فنی وقانونی فرآیند واردات خودرو
با هدف روانسازی و تسریع در فرآیند واردات خودرو، جلسات فنی مشترک بین سازمان ملی استاندارد ایران وسایر دستگاه های اجرایی مرتبط به منظور ارتقا و اصلاح بندهایی از آیین نامه واردات خودرو که موانع غیرفنی ایجاد می نمود؛ تشکیل شد
بیکیفیت باش و گران شو!
خودرو گران شد؛ همین خودروی ملی که بحث در خصوص کیفیت محصولات آن فراوان است، همین بازاری که اذعان میشود نه تنها سودآوری ندارد بلکه زیان هم دارد، کمپانی همین محصولاتی که ثبت نام برای خرید آنها گاهی به اندازه عمر یک نسل به طول میانجامد، پس از چندین ماه قرار گرفتن در صدر اخبار و تکذیب و گمانهزنی، بالاخره گران شد.
مذاکرات لغو تحریم ضروریتر میشود
تازه ترین تحریم ایران که پس از تحریم شرکتهای هواپیمایی، یکی از بیپایه ترین تحریمها با حداکثر فشار اقتصادی خواهد بود، تحریم کشتیرانی است.